Bölge Müdürlüklerin Kapatılmasına İlişkin Düzenlemeler

5 Nisan 2002 tarihinde Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/5/2002 tarihine kadar 112 adet olmak üzere toplam 185 adet bölge müdürlüğünün ve başmüdürlüğünün kapatılması kararlaştırılmıştır. Kararnamenin şerhi ve gözden kaçan ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5 Nisan 2002 tarihinde Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/5/2002 tarihine kadar 112 adet olmak üzere toplam 185 adet bölge müdürlüğünün ve başmüdürlüğünün kapatılması kararlaştırılmıştır. Kararnamenin şerhi ve gözden kaçan ayrıntılar için tıklayın.


Yayınlanan 2002/3849 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

1)Bölge Müdürlüklerinin ve Başmüdürlüklerin Kapatılması

Aşağıda ekli (1) sayılı Listede gösterildiği üzere 31/5/2002 tarihine kadar 112 adet, 31/12/2002 tarihine kadar 38 adet ve 31/12/2003 tarihine kadar da 35 adet olmak üzere toplam 185 adet Bölge Müdürlüğü ve başmüdürlüğünün kapatılması kararlaştırılmıştır.

Ancak, Bölge Müdürlüğü ve başmüdürlüklere bağlı il müdürlükleri, müstakil şube müdürlükleri, başmühendislikler ile il ve ilçe düzeyinde faaliyet gösteren Şeflikler ve bunlara denk birimler hizmetlerini yürütmeye devam edeceklerdir.

2)Kapatılan Birimlerdeki Personelin Naklinde Görevde Yükselme Yönetmeliği İstisna Tutuldu.

Yapılan düzenlemede en önemli husus, kapatılan birimlerde çalışan memurların ve 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personelin, aynı kurum veya kuruluşun diğer birimlerine atanmalarında Görevde Yükselme Yönetmeliği hükümlerinin uygulanmayacağının vurgulanmış olmasıdır. Bu vurgulama ile, kapatılan birimlerde çalışan memurların ve 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personelin aynı kurum veya kuruluşun diğer birimlerine, Öğrenim durumu veya hizmet süresine göre nakli sağlanmış, bu konudaki yetki de atamaya yetkili amire verilmiştir. Bu düzenleme ile örneğin, memur olup da mühendislik fakültesi mezunu olan bir kişinin atamaya yetkili amirin onayı ile mühendislik kadrosuna atanmasına imkan sağlanmıştır. Yine aynı şekilde hizmet süresine göre, memur olarak çalışan kişilerin Şef, Şube müdürü ve daha üst görevlere atanmasına imkan sağlanmıştır.

Oysa ki, kapatılan birimlerde çalışan memurların ve 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personelin diğer birimlere aktarılmalarında Görevde Yükselme Yönetmeliğinin devreden çıkarılması büyük bir kayırmacılığa yol açacaktır. Şu an yürürlükte olan düzenlemede Görevde Yükselme Yönetmeliğine göre belirli bir süre hizmet içi eğitim almadan ve ÖSYM veya MEB Ölçme ve Değerlendirme Merkezi Başkanlığınca yapılacak merkezi sınavı kazanmadan bir memurun öğrenim durumuna ve hizmet süresine göre üst görev kadrolarına atanmaları mümkün değildir.

Kamu yönetimindeki uygulamalar bakımından 1999 yılı öncesine ait düzenlemelerin tekrar gündeme getirilmesi ve kişilerin kayırmacılığa müsait bir uygulama ile unvanlı kadrolara ve belirli mesleklere ilişkin kadrolara atanabilmesinin çok yerinde bir düzenleme olduğu söylenemez. Yapılan bu düzenleme, çok sayıda devlet memurunun unvanlı kadrolara atanabilmek için (Şef, Şube Müdürü, Daire Başkanı) torpil peşinde koşmalarına yol açacaktır.

3)Nakiller

Kapatılan birimlerde çalışan memurların ve 399 sayılı KHK'ya tabi sözleşmeli personelin önce aynı kurum veya kuruluşun diğer birimlere nakli yapılacaktır. Nakli yapılan kişi görevine başlamak zorundadır. Aksi halde görevden çekilmiş sayılır. Ancak kişilerin hizmetine ihtiyaç duyulmaması halinde bu tür kişilerin isimleri, Devlet Personel Başkanlığına bildirilerek diğer kurum veya kuruluşlara nakledilmeleri sağlanacaktır. Hizmetine ihtiyaç duyulmayan personelle ilgili olarak yapılacak işlemlerde, Kararnamede genel hükümlere göre işlem yapılacağı belirtilmektedir. Bize göre, bu genel hükümlerden anlaşılması gereken 217 sayılı KHK'nın 8. maddesinin (f) bendine göre işlem yapılması gerektiğidir. Bu ifadeden 657 sayılı Kanunun 74. maddesine göre işlem yapılacağı şeklindeki değerlendirmeler yanlıştır.

Diğer taraftan, kapatılan birimlerde çalışan işçiler de önce, aynı kurum veya kuruluşun diğer birimlerine nakledileceklerdir. Bu personelden hizmetlerine ihtiyaç duyulmayanlar, Devlet Personel Başkanlığına bildirilecek, Devlet Personel Başkanlığı da kişilerin tercihlerini dikkate alarak diğer kurum ve kuruluşlara atamaları yapacaktır. İşçilerin nakli konusundaki bu uygulama kamu yönetiminde ilk kez olmaktadır.

657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalışan personelin bu yılın sonuna kadar diğer birimlerde çalışmalarına imkan sağlanmıştır.

4)Tasarruf İddiası

Yapılan düzenleme ile kamuda büyük bir tasarruf sağlandığı belirtilmektedir. Ancak yapılan değişiklikler bize göre sadece bir görüntü değişikliğidir. Çünkü bölge müdürlüklerinin ve başmüdürlüklerin kapatılması ve bu kuruluşlara ait bina satılması büyük bir tasarruf değildir. Bu husus Kararnameyi hazırlayan bürokratlarca da fark edilerek, kararnamenin 5. maddesi ile ekli 2 listede yer alan kurum ve kuruluşların 2002 yılı ödeneklerinin %4'ünün kullanılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Aynı madde de Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün 2002 yılı içerisinde gelir öngörülmeyen menkul veya gayri menkullerinin satılacağı belirtilmiştir.

12/1/2002 Tarihli ve 2002/3849 Sayılı Kararnamenin Eki
I SAYILI CETVEL
KURUM VE KURULUŞUN ADI
31/5/2002
31/12/2002
31/12/2003
ARSA OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1
1
1
BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2
-
-
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
3
2
2
ÇAY İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
9
-
-
DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI
1
1
1
DEVLET İSTATİSTİK ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI
3
2
2
DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3
2
2
DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3
2
2
DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3
3
2
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
1
1
1
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI (GÜMRÜKLER GN. MD.)
10
1
1
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI (GÜMRÜKLER MUHAFAZA GN. MD.)
10
1
1
KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2
2
2
KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2
2
2
MAKİNA KİMYA ENSTİTÜSÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2
-
-
MALİYE BAKANLIĞI (gELİRLER GN. MD.)
7
1
1
MALİYE BAKANLIĞI (TASİŞ GN. MD.)
1
1
1
MADEN TETKİK ARAMA GN. MD.
5
1
1
ORMAN BAKANLIĞI
1
1
1
ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3
3
3
REFİK SAYDAM HIFZISSIHHA MERKEZİ BAŞKANLIĞI
1
1
1
EMEKLİ SANDIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
9
-
-
TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3
2
2
TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1
1
1
T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
7
-
-
TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2
2
2
TPAO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3
-
-
TKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
8
-
-
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI
1
1
1
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI(DLH GN. MD.)
2
1
1
VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
3
3
3
TOPLAM
112
38
35

II SAYILI LİSTE

1. DİE BAŞKANLIĞI

2.DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

3.DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

4. DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI

5.GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

6.KARAYOLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

7.KÖY HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

8.MTA GNEL MÜDÜRLÜĞÜ

9.MALİYE BAKANLIĞI (GELİRLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ)

10.MALİYE BAKANLIĞI (TASİŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ)

11. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

12.TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

13.TOPRAK MAHSULLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

14.VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber