Bakanı Yazıcı: Yeni TTK Türkiye'nin ekonomik hayatı için bir otoban

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Türkiye'nin önemli bir projesi olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Haziran 2012 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çeşitli programlara katılmak üzere Bursa'ya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Uludağ Gümrük ve Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ettikten sonra AK Parti İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yazıcı, ?Yeni Türk Ticaret Kanunu Türkiye'nin önemli bir projesi, 11 yıldan bu yana üzerinde çalışılıyor. 1535 maddeden oluşan bir kanun. Ekonomik hayatın tüm aktörlerini ilgilendiren ve adeta müteşebbisimiz için, ekonomik hayatın bütün dinamikleri için bir otoban.? şeklinde konuştu.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ürün çeşitliliğinin baş döndürücü bir hızla arttığını anlatan Yazıcı şöyle devam etti: ?Elbette ki kalite ön plana çıkıyor. Sınai mülkiyet hakları öne çıkıyor. Tüm bu alanlara ilişkin dünya ölçeğinde rekabet yapabilecek sermaye şirketlerinin çok güçlü yapıda olmaları gerekiyor. Güçlü yapıda olmaları da yetmez. O şirketlerin sermayelerinin korunaklı olması lazım. O da yetmez, sermaye şirketlerinin denetimlerinin reel faktörleri gözetmek suretiyle yapılıyor olması gerekir. Bütün bunların sonucunu gerçekleştirdiğimizde Türkiye ekonomisi daha fazla büyüyecek, daha güçlü hale gelecektir.?

Türkiye'de hemen her hanede internet erişimi olduğunu anlatan Yazıcı, ?Hanelerin hemen hemen yüzde 90'ının da mobil telefon var. Elektronik ticaret 2011 yılında 23 milyar TL'ye ulaşmış. Elbette ki hedefimiz bunu daha da arttırmak. Otoparklara baktığınız zaman araç modelleri değişmiş, sayıları artmış bunların hepsi refah göstergesi.'' şeklinde konuştu.

Türkiye'de bütün sorunları hallettikleri iddiasında olmadıklarına dikkat çeken Yazıcı, ancak hep doğru şeyler yapmaya çalıştıklarını söyledi. Bakan Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında ise şunları söyledi:

"Bu süreçte bunu tartıştık, müzakere ettik. Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) de dahil oldu. Sonuç itibariyle aşağı yukarı son noktayı koymuş durumdayız. Bu kanunla yapılacak olan eleştiriler, teklifler çerçevesinde değişiklikleri rötuşları içeren taslağı hazırladık. Aşağı yukarı bu 55 maddeden oluşuyor. Ama bunların çoğu teknik düzeyde düzeltmeler. Önemli değişiklikler 7-8 noktada kümeleniyor. Bunları grubumuza teslim ettik. Kanun tasarısı mı olur, kanun teklifi mi olur. Benim görüşüm daha çok teklif görüşünde. Çünkü diğer siyasi partilerin de bu teklifi imzalaması, kanunu birlikte çıkarmıştık, onların da katkılarını almak suretiyle bir an önce bunun Meclis'ten geçirilmesini sağlamak istiyoruz. Bu tasarıya son olarak önemli bir madde daha ekledik. O da şu; Bizim ticari hayatımızda aşağı yukarı 800 bin dolayında sermaye şirketi var. Onların 98 bini anonim şirket, diğerleri limited şirket düzeyinde, birkaç tane de komandit şirket var. Bunlar var gözüküyor, ama bunları vergi mükellefiyeti açısından, vergi aktivitesi açısından irdelediğimizde gelir idaresi başkanlığından elde ettiğimiz verileri dikkate aldığımızda bir kısmı aşağı yukarı kooperatif şirket olmak üzere anonim şirket, limited şirket, kooperatifler, toplam olarak 247 bin tanesi gayri faal durumda, tabiri caizse bunların beyin ölümleri gerçekleşmiş, hukuki varlıkları devam ediyor. Yani bunların fişini çekmek lazım. Hukuki ölümlerini gerçekleştirmek gerekir. Çünkü bunların tasfiye süreçleri çok uzun Türkiye'de mevzuatımız açısından.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber