Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı, alt komisyonda görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2012 18:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet Komisyonu, Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı'nı alt komisyon raporu üzerinden görüşmeye başladı.

Tasarının tümü üzerinde konuşan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, devlet sırrının kapsamını önceden belirlemenin zor olduğunu belirterek, tasarıyla bunun düzenlendiğini söyledi. İdareye devlet sırrını belirleme yetkisi verilerek, dolaylı olarak suç ve ceza vermeyi belirleme yetkisinin de verildiğini iddia eden Tezcan, Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu'nun oluşturulma biçimini eleştirdi.

Tezcan, müsteşarlar yerine Başbakan'ın başkanlığında 4 bakandan oluşacak kurulun, hangi bilginin devlet sırrı olacağına önceden karar vereceğini kaydederek, ''Bu ne demek? Bir bilgi ve belgenin devlet sırrı olup olmadığı konusunda karar, siyasi iktidarın hakim olduğu bir kurula bırakılıyor. Kurul, bu noktada 'şu bilgiler devlet sırrıdır' dediğinde artık bunları açıklamak suç olacak. Yani suçta fiili belirleme yetkisini idareye veriyoruz'' dedi.

Siyasi ağırlıklı bir kurulun neyin devlet sırrı olacağına karar vererek, aslında TCK'nın ilgili maddelerindeki suçların nasıl uygulanabileceğine karar vermiş olacağını belirten Tezcan, ''Oslo görüşmelerini Başbakan önce inkar etti ama sonra 'ben görevlendirdim' dedi. Bu görüşme kayıtlarının, tutanaklarının devlet sırrı olarak kabul edilmesi durumunda, hiç bir gazeteci bunu yazamayacak, açıklanırsa da suç olacak. Tasarı geri çekilsin'' diye konuştu.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Devlet Sırrı Değerlendirme Kurulu'nun yapısını eleştirerek, bu kurulun aldığı kararların yargı sürecine açık olup olmadığının tasarıda belli olmadığını söyledi. Yılmaz, ''(Baz istasyonu nerededir?) diye soruluyor, ancak bu bile 'devlet sırrıdır 'denilerek açıklanmıyor'' dedi.

Dünyadaki uygulamalardan örnekler veren Yılmaz, ABD'de gizlilik kararına karşı önce idareye sonra da bölge mahkemesine başvurulduğunu söyledi. Yılmaz, bir denetim sisteminin mutlaka olması gerektiğini belirtti.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da devlet sırrına karar verip vermeme yetkisinin bakanlara bırakılmasını eleştirdi. Son 50 yıllık dosyaların 4 bakanın önüne gelebileceğini kaydeden Yılmaz, ''Yoğun işleri içerisinde bakanlar zaman bulup da o dosyaları nasıl inceleyecek?'' diye sordu.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, muhalefetin görüşlerine katılmadığını ifade ederek, milletin oylarıyla seçilmiş siyasi iktidara güvenilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de devlet sırrı tanımının tasarıda belirsiz olduğunu iddia etti.

Maddelerine geçilen tasarının görüşmelerine öğleden sonra devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber