30 bin polis kadrosu ihdas eden tasarı Meclis'e sunuldu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Haziran 2012 17:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarının gerekçesinde, devletin en temel görevinin vatandaşların korku ve endişeden uzak, huzur ve güven içinde bir yaşam sürmesinin sağlanması olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

''Yeni kurulan birimlerde yeterli sayıda personel görevlendirmesi, ilçe emniyet müdürlüğüne dönüştürülen birimlerin takviye edilmesi gerekmektedir. Yapılan öğrenci alımlarına göre, emniyet teşkilatının personel kaynağını oluşturan 28 adet polis meslek yüksek okulundan ve 10 polis eğitim merkezinden, 2012 ve 2013 yıllarında, yaklaşık 30 bin polis memuru adayı mezun olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait polis memuru kadroları yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle merkez teşkilatına 3 bin, taşra teşkilatına da 27 bin polis memuru kadrosunun ihdas edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.''


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulu'nca 2/4/2012 tarihinde kararlaştırılan "Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.

Gereğini arz ederim.


GENEL KADRO VE USULÜ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- Ekli listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümüne eklenmiştir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

GENEL GEREKÇE

Devletin en temel görevi, vatandaşlarının korku ve endişeden uzak, huzur ve güven içinde bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Anayasa ve yasalarımıza uygun olarak Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün sağlanması; kamu düzeninin, Anayasamızda yazılı hak ve hürriyetlerin, güvenlik, asayiş ve genel ahlâkın korunması; suçun işlenmeden önlenebilmesi için gereken tedbirlerin alınması, suçluların yakalanması ve her türlü suçla mücadelede en büyük sorumluluk emniyet teşkilatına düşmektedir.

Bilindiği üzere, toplumun huzurunu bozan, korku ve endişeye sebep olan suçların başında asayiş suçları gelmektedir. Bu kapsamda; polisin asayiş suçları ile mücadelesinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde işlenen suçların önlenmesine yönelik olarak sahada aktif görev yapan "Güven Timleri" ve "Yıldırım Ekipleri" ile sorunlara yerinde çözümler bulmayı hedefleyen "Toplum Destekli Polislik Projesi" kapsamında görev yapan personel sayısının artırılması gerekmektedir.

Diğer taraftan, terörle mücadelede operasyonel anlamda ve koruma anlamında "Özel Harekât Polisi" önemli bir yere sahiptir. Polis bölgesinin yanı sıra kırsal alanda da görev yapan Özel Harekât Polisi, özellikle terör olaylarının yoğun olarak yaşandığı bölgelerimizdeki riskli noktaların güvenliğini de sağlamaktadır. Ayrıca, yurtiçi görevleri haricinde yurtdışında ciddi güvenlik sorunu bulunan 13 farklı büyükelçilik ve başkonsolosluğun da koruma hizmeti Özel Harekât Polisleri tarafından sağlanmaktadır.

Personelin yeterli gelmediği durumlarda terör olaylarının yoğun olduğu bölgelere Özel Harekât Dairesi Başkanlığı ve il emniyet müdürlüklerinden personel takviyesi yapılmaktadır. Ancak böyle durumlarda takviye personel alınan ilde personel ve güvenlik zafiyeti yaşanmaktadır. Diğer taraftan Özel Harekât Dairesi Başkanlığında yılda iki defa "Temel Özel Harekât Kursu" açılmakta, Emniyet Teşkilatı personeli ile yabancı ülke polislerine eğitim ve kurs verilmekte ve bu eğitim ile kurslar için eğitimci personel ihtiyacı doğmaktadır.

Meydana gelen toplumsal olaylara yönelik veya afet sonrası güvenlik tedbirlerinin alınmasında en büyük görev çevik kuvvet birimlerimize düşmektedir. Bu bakımdan ihtiyacın karşılanamadığı veya acil tedbirlerin alınması gerektiği durumlarda il emniyet müdürlüklerine Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve benzeri illerden personel takviyesi yapılmaktadır. Böyle durumlarda bu illerdeki çevik kuvvet birimlerinde personel zafiyeti oluşmaktadır.

Diğer taraftan; ülke güvenliğinin sağlanmasında şartların değişmesi, hizmet alanlarının çeşitlenmesi ve genişlemesi, emniyet teşkilatında yeni birimlerin kurulması ihtiyacını doğurmuştur. Bu kapsamda; 19/7/2010 tarihli ve 2010/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Emniyet Genel Müdürlüğünün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatında Trabzon İlinde Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü ve bu Müdürlüğe bağlı olarak 6 adet şube müdürlüğü; 25/10/2010 tarihli ve 2010/1036 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Emniyet Genel Müdürlüğünün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatında Karabük İlinde Karabük Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve bu Müdürlüğe bağlı olarak 6 adet şube müdürlüğü; 4/3/2011 tarihli ve 2011/1527 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Emniyet Genel Müdürlüğünün doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatında Sivas İlinde Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve bu Müdürlüğe bağlı olarak 6 adet şube müdürlüğü; 5/5/2011 tarihli ve 2011/1764 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak Ankara Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ve bu Müdürlüğe bağlı olarak 6 adet şube müdürlüğü; 7/7/2011 tarihli ve 2011/2025 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Emniyet Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında 1 adet Daire Başkanlığı ve bu Daire Başkanlığına bağlı olarak 9 adet şube müdürlüğü kurulmuştur.

Ayrıca, 19/7/2010 tarihli ve 2010/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Balıkesir-Havran, Bartın-Amasra, Bilecik-Söğüt, Osmaneli, Gümüşhane-Şiran, Kırıkkale-Bahşılı, Sivas-Zara, Yozgat-Sarıkaya, 23/8/2010 tarihli ve 2010/875 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği Afyonkarahisar-Çay, Muğla-Köyceğiz, Samsun-Alaçam, Kavak, Ladik,

Ondokuzmayıs, 5/5/2011 tarihli ve 2011/1845 sayılı Bakanlar kurulu Kararı gereği Afyonkarahisar-İscehisar, Sultandağı, Şuhut, Aydın-Kuyucak, Bolu-Mudurnu, Malatya-Akçadağ, Sinop-Erfelek, Durağan ve Türkeli ilçe emniyet amirlikleri ilçe emniyet müdürlüğüne dönüştürülmüştür.

Dolayısıyla yeni kurulan birimlerde yeterli sayıda personel görevlendirilmesi, ilçe emniyet müdürlüğüne dönüştürülen birimlerin ise takviye edilmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen hususlar gözönüne alınarak yapılan öğrenci alımlarına göre, emniyet teşkilatının personel kaynağını oluşturan 28 adet Polis Meslek Yüksek Okulundan ve 10 adet Polis Meslek Eğitim Merkezinden 2012 ve 2013 yıllarında yaklaşık olarak toplam 30.000 polis memuru adayı mezun olacak olup, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait polis memuru kadroları yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle merkez teşkilatında 3.000 adet polis memuru kadrosunun, taşra teşkilatında 27.000 adet polis memuru kadrosunun ihdas edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile, Emniyet Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatının kadro ihtiyacını karşılamak üzere 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelde değişiklik yapılması suretiyle kadro ihdas edilmesi öngörülmektedir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber