Borcunu ödeyemeyen esnafa yeni şans

Nevşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsmail Ördü, vergi ve prim borçlarına geçen yıl getirilen yapılandırmadan yararlandığı halde ödeme sıkıntısıyla bu hakkını kaybeden esnaflara ikinci şans verildiğini açıkladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2012 20:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ördü, gerçek usulde vergilendirilenlerin basit usule geçme hakkı da verildiğini kaydetti.

İsmail Ördü, yaptığı açıklamada, esnaf muaflığı ve basit usulde vergilendirme konularında değişikliklerin de yer aldığı 6322 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair (Torba) Kanun yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Ördü, bu kapsamda taksitlerini süresinde ödemediği için 6111 Sayılı Torba Kanun'dan yararlanma hakkı kaybolan esnaf ve sanatkârların, bu borç taksitlerini ekim ayının sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırmadan yararlanma hakkına yeniden sahip olabileceklerini ifade etti.

Gelir Vergisi'nden muaf esnaf ve sanatkârların, talep etmeleri halinde ilgili vergi dairelerinden 'Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi' alabileceklerini söyleyen Ördü, daha önce gerçek usulde vergilendirilmiş olanlar ve herhangi bir nedenle basit usulden gerçek usule geçmiş olan esnaf ve sanatkârların bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemediğini ancak 6322 Sayılı Kanun'la yapılan değişiklikle birlikte, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkârların, tekrar basit usule dönebilmelerine imkân sağlandığını açıkladı.

ESOB Başkanı İsmail Ördü, ?Buna göre, gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkârlardan basit usule tabi olmanın şartlarını arka arkaya iki hesap dönemi boyunca taşıyanlar, yazılı talepte bulunmaları halinde yeniden basit usule dönebileceklerdir. Söz konusu uygulama 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren başladığından, 2012 ve 2013 yılları içerisinde basit usule tabi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tabi esnaf sanatkârlarımız, yazılı olarak başvuruda bulunarak, 2014 yılından itibaren basit usulde vergilendirileceklerdir. Kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere, el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar esnaf muaflığı kapsamına alınarak gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber