8 Ana Başlıkta 'İki Yıllık Önlisans Programını Tamamlamanın' Faydaları

Adalet Bakanlığında görevli lise mezunu memurlara yönelik, ?Adalet Bakanlığı Meslekî Eğitim Önlisans Programı? protokolünün detayları 27/07/2005 tarihinde sitemizde yayımlanmıştı. Bu programdan 20.843 personel faydalanacaktır. Sitemize konuya ilişkin olarak gelen sorular, genel olarak bu programı bitirmenin hangi faydaları sağlayacağına ilişkindir. Konuya ilişkin özel dosyamızı görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Temmuz 2005 16:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İKİ YILLIK MESLEK YÜKSEK OKULU BİTİRME PROGRAMI NE SAĞLAMAKTADIR?

1- DERECE VE KADEME AÇISIDAN

Devlet memurları 2 yıllık yüksek okul bitirmeleri sonucunda; 657 sayılı devlet memurları kanunun 36 maddesinin ortak hükümler bölümünün 12 fıkrasının (d) alt bendinde yer alan "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." hükmü uyarınca intibakları yapılması gerekecektir.

İntibak işlemi sonucunda Devlet memurunun kazanılmış hak aylık derece ve kademesi ile emeklilik müktesep derece kademesi yükselecektir. Bu kazanım devlet memurlarının kişisel durumuna göre farklılık arz edebilir.

2- EK GÖSTERGE AÇISINDAN

Kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri yükselen devlet memurları, sınıflarına göre belirlenmiş derece itibariyle ek göstergeden veya daha yüksek ek göstergeden faydalanmaya başlayacaklardır. Bu durum maaşlarına olumlu olarak yansıyacaktır.

3- ÖZEL HİZMET TAZMİNATI AÇISINDAN

Öğrenim durumu değişen memurların Özel Hizmet Tazminatları değişecek ve buna bağlı olarak maaşları artacaktır. Ayrıca derecelerinin değişmesi nedeniyle de özel hizmet tazminatları ayrıca artabilecektir.

4- YÜKSELEBİLECEKLERİ DERECE AÇISINDAN

Devlet Memurları Kanununun 36'ncı maddesinde devlet memurlarının öğrenim durumları itibariyle memuriyet giriş derece ve kademesi ile yükselebilecekleri derece ve kademeler belirlenmiştir. Öğrenim durumu ön lisans olarak değişen memurların memuriyete giriş dereceleri 10 uncu derecenin 2 nci kademesi iken, yükselebilecekleri derece de 1 inci derecenin son kademesidir.

5- ÜST DÜZEY KADROLARA VE 1-4 ARASINDAKİ KADROLARA ATANMA AÇISINDAN

657 sayılı Kanunun B bendinde "Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1,2,3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli görevlerden ek göstergesi 650 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 ve 2 nci derece görevlerden ek göstergesi 650'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 ve 4 üncü dereceli görevler için en az 8 yıl,
8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir. Yasama Organı Üyeliğinde, Kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte ve okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yüksek öğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin 6 yılı geçmemek üzere 3/4'ü yukarıdaki sürelerin hesabında dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde göz önüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz."
hükmü yer almaktadır.

527 sayılı KHK ile ek gösterge rakamlarına ilişkin olarak getirilen düzenleme sonucu, 68 inci maddenin B bendinde yer alan 650 rakamı 1995 yılından itibaren 5300 olarak uygulanmaktadır.

Ön lisans mezunu olan devlet memurları 657 sayılı Kanun hükmünden faydalanmak suretiyle 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolara atanabilecekler.

6-GÖREVDE YÜKSELME AÇISINDAN

15.3.1999 tarih ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kararlaştırılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliği 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Anılan yönetmelik ve bu yönetmelik uyarınca yürürlüğe konulan kurumsal yönetmelik uyarınca görevde yükselme eğitim ve sınavına girebilmek için belirli eğitim seviyesi aranmaktadır. Bu program ile lise mezunu olarak giremeyeceği sınavlara artık girme hakkı elde etmiş olacaktır.

7- EMEKLİLİK YÖNÜNDEN

Emeklilik olarak hizmetleri kifayet eder ise artık 3 üncü dereceden değil 1 inci dereceden emekli olmaları mümkün olabilecektir.

8- LİSANS MEZUNU OLUNABİLECEKTİR

Büyük bir olasılıkla ilerde bu programa katılmak suretiyle ön lisans programına katılanlara lisans tamamlama programı uygulanabilecektir. Bunun sonucunda başarmak suretiyle lisan mezunu olabilecektir. (Diyanet İşleri başkanlığında görevli devlet memurları için bu mahiyette lisan tamamlama programı düzenlenmişti.)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber