'Eğitim fakülteleri öğretmen yetiştiremiyor'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2005 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim sistemi, dershaneleri doğurdu

Türkiye, son 10 yıldır dershanelerle içli dışlı. Bu durum eğitimcilerin sürekli tepkilerine yol açtı. Peki neydi öğrencilerin dershane kapılarını çalmasını sağlayan?

Erol Altaca Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altaca, dershanelerin varlığı ve çokluğunun, eğitimin sisteminin iflasının ispatı anlamına geldiğini söyledi.

Altaca, Türkiye'deki eğitim sistemini eleştirerek, "Siz bugün buradasınız. Okullar varken neden dershane? Ben de dershaneciyim. Hem de Türkiye'nin en ünlü dershanecisi. Arkamda kimse yok Allah'tan başka. Ama diyorum ki, dershanelerin varlığı ve çokluğu eğitim sisteminin iflasının ispatıdır" dedi.

Dershanelerin birer sonuç olduğunu ifade eden Altaca, "Dershaneler onlara para vermiyor, diploma vermiyor. Buna rağmen herkes her şeyinden kısıyor çocuğunu dershaneye gönderiyor. Mecbur ki götürüyor. Ben öğrenciyken de dershane varmış ama hiç duymadım, çünkü ihtiyacım yoktu. Öğretmenlerim adam gibi öğretmenlerdi. Peki ne oldu bir taraftan Amerikan eğitimini taklide başladık. Diğer taraftan da 1950'lerde başlayan süreçte öğretmen yetiştiren kurumları kapattık. Asıl cinayet burada başladı. Eğitim fakülteleri bu işi götüremiyor. Çok zeki öğrencileri alıyor, bütün bilgileri yüklüyorlar ama sınıfa girince öğretmen olamıyorlar" diye konuştu.

Açılışta konuşan Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış da eğitim sisteminin iyiye gittiğini ifade etti.

 

 


EÜ, ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRECEK

Ege Üniversitesi'ne (EÜ), Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Balıkesir Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi adına öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla doktora yapmak üzere 25 araştırma görevlisi alınacağı bildirildi.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı'na yüksek lisansını ve 4 yıllık lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış mezunlar ile halen bir üniversitenin ilgili lisansüstü programına kayıtlı lisansüstü öğrencileri veya yüksek lisans diploması alanların başvurabileceğini belirten EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, "Üniversitemiz Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri'ne, 2547 sayılı kanunun 35. maddesi uyarınca ilgili programlara araştırma görevlileri alınacaktır. Başvuracak adayların lisans mezuniyet ortalamasının 4 üzerinden en az 2.75 (100 üzerinden en az 70) veya ilk yüzde 5'e girmiş olması, LES puanının en az 55 olması ve lisans diplomasının başvurulan anabilim dalının belirlediği alanlardan birisine uyma koşulu aranacaktır" dedi.

10 Ağustos-25 Ağustos 2005 tarihleri arasında http://www.ege.edu.tr adresinden erişim sağlanarak elde edilecek başvuru formunun doldurulması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Bayındır, "Aday, ÖYP Yönetmeliği'nde belirtilen diğer belgelerle birlikte, bizzat ilgili enstitüye başvurusunu yapmalıdır. Yabancı dil sınavı 29 Ağustos 2005, bilim sınavı ise 5 Eylül 2005 tarihinde yapılacaktır" diye konuştu.

Programın esaslarının bir yönetmelikle belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Bayındır, "Bu yönetmeliğin amacı, ÖYP ile herhangi bir alanda doktora yaptırma kapasitesine sahip olan üniversitenin, öğretim üyesi ihtiyacı olan alanlarda diğer üniversitelerle birlikte seçtikleri araştırma görevlilerine doktora eğitimi yaptırmasıyla ilgili usul ve esasları düzenlemektir. Öncelikli alanlar ülkenin ve yörenin Devlet Planlama Teşkilatı tarafından saptanan ihtiyaçlarına göre yürütme kurulunca belirlenir ve ilan edilir. Bu alanlar zaman içindeki gelişmelere göre güncelleştirilir. ÖYP araştırma görevlileri, ÖYP için belirlenmiş olan alanlarda çalışmalar yaparak, lisansüstü tez hazırlarlar" açıklamasını yaptı.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber