İftarda aşırı yemek hastanelik ediyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2012 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aksaray Devlet Hastanesi Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan İnci, son 15 gündür acil servise iftarda yedikleri şekerli, yağlı ve tuzlu yemeklerden kaynaklanan rahatsızlıklardan yüzlerce hasta geldiğini söyledi.

Orucun en fazla koroner arter hastalıkları, kalp yetersizliği, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olan hastaları etkilediğine dikkat çeken Dr. Sinan İnci, "Sahura kalkmadan oruç tutulması ve iftarda aşırı yemek, şeker ve tuz tüketimine bağlı rahatsızlıklardan dolayı hastaların Aksaray Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne başvurduklarını görüyoruz. İftarda hızlı ve bol yemek sonrası sindirim, mide ve bağırsak sisteminin kan dolaşımı artar. Bu durum kalbe yüzde 20 daha ilave yük getirir. Öncesinde kalp yetersizliği olan hastaların tekrar kötüleşmesine, kalp krizi geçirmelerine veya hastaneye kaldırılmalarına yol açmaktadır. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ile birlikte acile kalp, şeker ve hipertansiyon nedeniyle başvuran hasta sayısında artış olmuştur. Bu başvuruların büyük çoğunluğu şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Yani iftarla sahur arasındaki tokluk zamanı içerisinde olmaktadır. Özellikle iftarda aşırı kalorili, tuzlu ve yağlı gıdaların yenmesi, gündüz içilemeyen sigaraların iftardan sonra hızla içilmesi kalp hastalarını olumsuz etkilemekte ve kalp krizini tetiklemektedir" dedi.

Özellikle sahura kalkılması, iftarda midenin fazla doldurulmamasını ve sigara içiminin azaltılmasını tavsiye eden Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan İnci, oruç tutan kalp hastalarının nasıl beslenmeleri gerektiğini de şöyle açıkladı:

"Bu kişilerin iftarda hızlı ve fazla yemekten kaçınılmaları gerekmektedir. İftarda öncelikle hurma, çay ekmek peynirle veya çorba gibi hafif bir kahvaltı şeklinde yapıp, daha sonra kızartılmamış ve aşırı yağlı olmayan gıdalar olan makarna, komposto veya hoşaf tercih edilmelidir. Baklagillerin sindirimi zor olduğundan az miktarda yenmelidir. Midenin asit salgısını arttıran baharatlar Ramazan'da az tüketilmelidir. Sahurda ise çok yemek uzun süre tok tutar inancından vazgeçilmelidir. Çünkü ne kadar çok yenirse o kadar çok acıkılır, sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir veya lifli gıdalar (sebze yemekleri) kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar, aşırı mide salgısına neden olmazlar ve acıkmayı geciktirirler" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber