Teşvik sonuç vermiyor çünkü ağalara gidiyor...

Haber Giriş : 16 Ağustos 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay'dan ekonomik reçete

Başbakanı Erdoğan'ın terör sorununu "Kürt sorunu" nitelemesinden sonra Genelkurmay Başkanlığı da ekonomik çözüm için işadamları ile görüşmeye başladı.

Sabah gazetesinin haberine göre Genelkurmay Başkanı Org. Özkök, aralarında TOBB Başkanı'nın da bulunduğu iş dünyası temsilcileriyle görüştü. Askerin Güneydoğu ile ilgili tespiti: Bölgeye ayrılan ödenekler yerel siyasilere ve ağalara gidiyor.

Güneydoğu'ya reçete için asker-işadamı el ele

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök, Güneydoğu'ya ekonomik çözüm için başta TOBB Başkanı olmak üzere, iş dünyası temsilcileriyle görüşüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Kürt sorununu yok saymıyoruz" açıklamasının ardından gözler Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik demokratik açılımlara ve yatırımlara çevrildi. Hükümet, bölgeye özgü alışılmış ekonomik paketler açmak yerine aynı anda iki adım atacak. İçmesuyu, yol, sağlık, eğitim yatırımları gözden geçirilecek. Bölgeden yetişmiş işadamları da memleketlerinde yatırım yapmaya özendirilecek. Siyasi cephedeki çözüm çabaları kadar askeri cephede de formül arayışları sürüyor.

SİVİL REÇETE HAZIRLIĞI

Bu sıralar Genelkurmay karargahına iş dünyasının tanınmış isimleri gidiyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün, aralarında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da bulunduğu iş dünyası temsilcileri ile görüştüğü biliniyor. İşsizliğin, teröre kaynaklık ettiği hemen herkesin ortak görüşü. Yörede özel sektörün teşvik edilmesi, yatırımların önünün açılması gereği de ortak payda. Ancak askerin daha somut tespitleri var. Buna göre, "Kişi başına milli gelirin en düşük olduğu Doğu ve Güneydoğu illerindeki yatırımlar halka yansımıyor. Kamunun bölgeye ayırdığı ödeneklerin kullanımı yerel siyasilerin veya ağaların etkisinde kalıyor. Kaynakların dar gelirlilere inmesi mümkün olmuyor, işsize iş yaratılmasında güçlükler çekiliyor."

İşte asker, bu tablonun değiştirilmesi, hiç değilse mevcut imkanların geniş halk kitlelerine soluk aldıracak tarzda kullanılması için öneriler, projeler bekliyor. TOBB'a da görev düşüyor.

TEŞVİKLER SONUÇ VERMİYOR

Bu arada Odalar Birliği camiasından yansıyan Doğu ve Güneydoğu'ya ilişkin ilginç saptamalar var. 49 ile yayılan yatırım teşvikleri beklendiği gibi sonuç vermiyor. Örneğin, bölgedeki yatırımcı bedelsiz arazi tahsisine başvurmuyor. Çünkü, teşvik almak için en az 30 işçi çalıştırmak gerekiyor. İstihdam maliyeti ise hesapları bozuyor. İşadamları, bölgede nispeten ucuz olan araziyi parasıyla alıyor. Böylece kurduğu tesiste istediği kadar işçi çalıştırıyor. İstediğini sigortalı yapıyor, istediği zaman çıkarıyor. Yani yatırımcı, bölge şartlarına uygun kendi teşvik sistemini zaten işletiyor. Başbakan Erdoğan'ın 12 Ağustos'taki Diyarbakır gezisinde açıkladığı gibi teşvik önlemlerinin bölgesel olarak gözden geçirilmesi gerekiyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber