Askere giden memur konutu boşaltmalı mıdır?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2005 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Ben bir iktisadi Devlet Teşekkülünde 399 Sayılı KHK ye bağlı olarak 5 yıldır sözleşmeli memur olarak görev yapıyorum. 4 yıllık üniversite mezunuyum. Lojmanda oturuyorum. Çalıştığım kurum yerleşim yerinden uzak. Oturduğum lojman hizmet tahsisli lojman türüne giriyor. Askere gideceğim. Oturduğum lojmanı boşaltmam gerekiyor mu? Lütfen en kısa sürede cevap verin.

CEVAP: Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının a) Özel tahsisli konutlar, b)Görev tahsisli konutlar, c) Sıra tahsisli konutlar, d) Hizmet tahsisli konutlar olarak tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun 11 inci maddesinde yer alan "Bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar; Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş ay içinde, Maliye Bakanlığının koordinatörlüğünde, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Bayındırlık, Sanayi ve Teknoloji ve İmar ve İskan bakanlıklarıyla müştereken hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Bu yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanır." hüküm uyarınca Kamu Konutları Yönetmeliği 16.7.1984 tarih ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış ve 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan yönetmeliğin 5 inci maddesinin (d) bendinde
"Hizmet tahsisli konutlar;
1) Hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem, araştırma, inşaat mahalli gibi meskün yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı yerlerde, normal çalışma saatleriyle sınırlandırılması kabil olmadan görev başında bulundurulması gerekli olan personel,
2) İlgili kanunlarca kendilerine zata mahsus taşıt tahsis edilen makam ve rütbe sahiplerinin makam şoförü ve koruma görevlileri,
3) Kamu konutlarında görevli kapıcı, kaloriferci gibi personel,
İçin inşa veya tefrik edilerek tahsis edilen bina, baraka, prefabrik yapı, şantiye eklentisi, tadil edilmiş veya edilmemiş karavan, kulübe ve benzeri konutlardır."
ve hizmet tahsisli konutların tahsis şekli başlıklı 10 uncu maddesinde "Hizmet tahsisli konutlar yetkili makam tarafından tahsis edilir." denilmektedir.

Ayrıca, Anılan yönetmeliğin 20nci maddesinde
"Özel, görev ve hizmet tahsisli konutlarda, tahsise esas olan görev veya hizmetin devamı süresince oturulabilir.
Sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi beş yıldır.
Ancak,
a) Bu sürenin tamamlanmasından sonra, konuttan yararlanacak başka personelin olmaması halinde, belli bir süre verilmeksizin ve şartlı olarak konutta oturmaya devam edilmesine izin verilebilir.
b) Konuta girmek için sıra bekleyen bulunduğu takdirde, beş yıldan fazla oturma süresi en fazla olandan başlamak üzere, tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde konut boşaltılır.
c) Görevi gereği hizmet veya görev tahsisli konut tahsis edilenler, bu görevlerinden ayrıldıkları takdirde, kendilerine yapılacak tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde konut boşaltılır. Bunlara Yönetmelik hükümleri çerçevesinde sıra tahsisli konut tahsis edilir.
d) Eşyalı görev tahsisli konutlar, boşaltıldıkları tarihte bu konutlardan yararlanacak kişilerin mevcut olmaması halinde, (2) sayılı cetvelde görev unvanları belirtilen kişilere eşyalı olarak tahsis olunabilir.
" hükmü yer almaktadır.
.
657 sayılı Devlet memurları Kanunun 83 üncü maddesinde "Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.
Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca göz önünde bulundurulur. Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının 3 yılı aşan kısmı usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.
" ve 108 inci maddesinin son fıkrasında "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile bu Kanunun 83 üncü maddesi hükümleri saklıdır." hükümleri bulunmaktadır. Anılan hükümden anlaşıldığı üzere Muvazzaf askerliğe ayrılan devlet memurlarının kadroları ile bağları devam etmektedir.

Aylıksız izinli olan devlet memurlarının kadroları ile bağlarını devam etmesi sebebiyle tedavi yardımından faydalanacak eş ve çocuklarının tedavi masraflarının kurumlarınca ödenebileceği hakkında Sayıştay Başkanlığının 01.02.1988 tarih ve 4620/1 sayılı Genel Kurul Kararı bulunmaktadır. Detay için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen yer verilen mevzuat uyarınca muvazzaf askerlik hizmeti sebebiyle aylıksız izinli sayılan devlet memurunun kadrosu ve memurlukla bağının devam etmesi nedeniyle lojmanı boşaltması gerekmediği değerlendirilmektedir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber