Ohin Medresesi'ndeki 15 bin el yazması kitap, bilim adamlarını bekliyor

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Koyunlu beldesinde bulunan Ohin Medresesi'ndeki 15 bin adet el yazması kitap, bilim adamlarını bekliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En yenisi 100 yıllık olan kitaplar, felsefeden, matematiğe, kimyadan, biyolojiye birçok alanda yazılmış. Kitaplar arasında yine el yazması Kur'an-ı Kerim tefsirleri de bulunuyor. Medrese yöneticileri, kitapların korunması ve daha fazla kişinin yararlanması için kullanışlı bir kütüphaneye ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.

Yedi asırlık 15 bin kitapla araştırmacıları bekleyen Ohin Medresisinde geleceğe ışık tutacak sayısız eser yer alıyor. 19. yüzyılda Anadolu'da yetişen Şeyh Fetullah Verkanisi zamanından bu yana bölgede hizmet veren medresedeki kitaplardan 10 bini 300 ila 700 yıllık. 5 bin kitap ise 100 ila 300 yıl arasında değişen süredir saklanıyor. Bu kitaplarda gök bilimlerinden felsefeye, matematikten fiziğe kadar bir çok bilgi işlenmiş durumda. Medrese sorumlusu Şeyh Fethullah Ayte, ecdatlarının yüzyıllardır ilme hizmet ettiğini söyledi. Kütüphanede genellikle el yazması eser bulunduğunu vurgulayan Ayte, medresede bulunan en eski kitapların 400 ile 700 yıl önce yazıldığına değinerek, ''Ecdadımızın oluşturduğu kütüphanemiz, halen ilk günkü gibi hizmetini sürdürüyor.'' dedi.

Astronomi ile ilgili birçok bilginin son yüzyılda ortaya çıktığına dikkat çeken Şeyh Fethullah Ayte, medresede bulunan ve 600 yıl önce yazılan gök bilimleriyle ilgili bir kitapta dünyanın yuvarlak olduğu ve döndüğünün anlatıldığını vurguladı. Ayte, "El yazması Kur'an-ı Kerim tefsiri, fıkıh, hadis, felsefe, matematik, kimya, biyoloji, fizik, gök bilimleri ve usul kitaplarının bir çoğunun geçmişi nerdeyse 700 yıl öncesine dayanıyor. Medresedeki eski tefsir kitaplarından, 563 yıl önce Arap ve Acemlerin Veziri Şemsettin Muhammed'in sarayında Abdullah oğlu Hüseyin tarafından kaleme alınan kitaptan halen faydalanıyoruz." şeklinde konuştu.

Medresedeki kitapları değerlendirmek ve herkesin faydalanmasını sağlamak için daha güzel ve kullanışlı bir kütüphaneye ihtiyaç duyulduğunu anlatan Ayte, ecdatlarının bıraktığı zenginlikten herkesin yararlanması gerektiğine inandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber