İşte Türkiye'de yüksek okul gerçeği

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2005 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek Yüksek Okulları ile ilgili olarak yıllardır tartışılan ve çözüm üretilebilmesi için hükümet ile öğretim görevlileri ve öğrencilerin seslerini duyurmaya çalıştığı YÖK'e cevap niteliği taşıyan anket, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

'Mesleki ve teknik orta öğretim okullarından meslek yüksek okullarına sınavsız geçişin değerlendirilmesi' adıyla Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acur tarafından yaptırılan ve söz konusu doktora tezinin ekinde yer verilen ankette, öğretim üyeleri ile öğrenciler, meslek yüksek okullarına sınavsız geçişin bu okulların kalitesini ve önemini yitirmesine neden olduğunu belirtirken, anket böylece YÖK'ün meslek yüksekokullarına sınavsız geçişle öğrenci alınmasının 4 yıllık fakültelere olan talebi azaltacağına ilişkin savını da çürüttü.

Türkiye'de 'Mesleki ve teknik orta öğretim okullarından meslek yüksek okullarına sınavsız geçişin değerlendirilmesi'ne yönelik Türkiye'de ikinci bir tez araştırmasi özelliği taşıyan çalışmada, öğretim görevlilerine ve öğrencilere 30'ar soru yöneltildi. Ankete katılanlar, yöneltilen her soruya 'Kesinlikle katılmıyorum, çoğunlukla katılmıyorum, orta düzeyde katılıyorum, çoğunlukla katılıyorum ve tamamen katılıyorum' şeklinde 5 şıkta cevap verdi. 'Meslek Yüksek Okullarında verilen eğitim iş hayatı için yeterlidir' görüşüne öğretim üyelerinin yüzde 38'i katılmadığını, öğrencilerin de yüzde 39.5'i bu okullarda verilen eğitimin iş hayatına yeterli olmadığını belirtti. 'Sınavsız geçiş uygulaması ile meslek yüksek okullarına öğrenci alınması yerinde verilmiş bir karardır' görüşüne öğretim üyelerinin yüzde 36.9'u, öğrencilerin ise yüzde 25.4'ü katılmadıklarını bildirdi. 'Sınavsız geçiş uygulaması ile meslek yüksek okullarına öğrenci alınması, ülke kaynaklarının verimli etkin kullanımını sağlar' şeklindeki görüşe de öğretim üyeleri yüzde 21, öğrenciler de yüzde 17.2 oranında katılmadıklarını söyledi. YÖK'ün hükümet ve kamuoyuna yönelik savlarından biri olan 'Sınavsız geçiş uygulaması ile meslek yüksek okullarına öğrenci alınması üniversitelerin lisans (4 yıllık) programlarına olan talebi azaltır' şeklindeki görüşüne ise öğretim üyelerinin yüzde 32.1'i, öğrencilerin de yüzde 37.4'ü katılmadıklarını ve YÖK'ün bu savının yanlış olduğunu kaydetti.

Ankete Türkiye'nin 5 bölgesinden seçilen 8 meslek yüksek okulundan 253 öğretim elemanı ile 407 öğrenci katıldı. Söz konusu Meslek Yüksek Okulları (MYO) ise şunlar; İnönü Üniversitesi Adıyaman MYO, 19 Mayıs Üniversitesi Amasya MYO, Atatürk Üniversitesi Erzurum MYO, Anadolu Üni. Eskişehir Porsuk MYO, 18 Mart Üniversitesi Çanakkale MYO, ODTÜ Ankara MYO, Bahçeşehir Üniversitesi MYO, 9 Eylül Üniversitesi İzmir MYO. Araştırmaya katılan meslek yüksek okulu öğrencilerinin mezun oldukları lise türlerine göre dağılımı şöyle; ankete katılan 407 öğrenciden cevap veren 404 öğrencinin yüzde 15.3'ü teknik lise, yüzde 70,8'i endüstri meslek lisesi, yüzde 7'si kız - ticaret meslek lisesi, yüzde 1'i genel lise, yüzde 8.2'si ise diğer okul mezunu.

Anketten çıkan sonuca göre öneriler şöyle:
- Meslek yüksek okulu sınavsız geçiş uygulaması gözden geçirilmeli, giriş kriterleri yeniden düzenlenmeli.
- Meslek yüksek okullarına, nitelikli öğrencilerin gelmesini sağlayacak tedbirler alınmalı.
- Meslek yüksek okullarının alt yapı sorunları giderilmeli, öğretim elemanı kalitesinin artırılmasına yönelik gerekli tedbirler alınmalı.
- Meslek yüksek okullarının öğrenci kaynağı mesleki ve teknik orta öğretim okulları olmalı.
- Mesleki ve teknik orta öğretim okulları aynı / benzer programları, meslek yüksek okullarının aynı / benzer programlarının ön koşulu haline getirilmeli ve iş yaşamına göre programlar yeniden güncellenmeli.
- MEB ve YÖK uygulamanın niteliğini artırabilmek ve mevcut sorunların çözümü için koordinasyon halinde çalışmalı.
- Meslek yüksek okullarının eğitim, öğretim, yönetim uygulamaları ile ilgili yasal düzenlemeler yeniden gözden geçirilmeli.
- Meslek yüksek okullarında verilen eğitimin, iş hayatı için yeterli olması sağlanmalı.
- Meslek yüksek okulu sanayi iş birliği sağlanmalı.
- Meslek yüksek okulları yaşam boyu öğretime uygun hale getirilmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber