Ceza infaz Kurumları için yeni kanun tasarısı geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2012 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Yasa Tasarısı'yla toplum için tehlike oluşturmamak şartıyla maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen mahkumun cezasının infazının, iyileşinceye, tedavi oluncaya kadar ertelenebileceğini, cezasının geri bırakılabileceğini bildirdi.

Babacan, Bakanlar Kurulu'nun ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Merkez Bankasından Bakanlar Kuruluna 6 aylık sunuş yapıldığını bildiren Babacan, sunuşta küresel ekonomik gelişmelerin, orta vadeli program çerçevesinde Türkiye'nin büyüme performansı, dış dengesi ve enflasyonla ilgili gelişmelerin değerlendirildiğini belirtti.

Babacan, şöyle konuştu:

''Avrupa'da yaşanan türbülansa rağmen bölgemizdeki siyasi sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisi güçlü bir büyüme performansı ortaya koymaya devam ediyor. Bugün itibariyle baktığımızda Hazinenin borçlanma faizleri reel faiz açısından tarihi, düşük seviyelere inmiş durumda. Önümüzdeki dönemde hükümetimizin ve Merkez Bankamızın enflasyonla mücadelesi kararlı bir şekilde devam edecek. Büyüme konusunda istihdam konusunda tüm ilgili kuruluşlarımızın senkronizasyon, eşgüdüm içerisinde çalışması önümüzdeki dönemde son derece önemli olacak. Dış dengemizin tedrici olarak düzelmesi, cari açığımızın tedrici olarak daha makul seviyelere inmesi için her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz. Tüm önümüzdeki dönemde mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. Yapısal reformlarda önümüzdeki dönemde kayıtdışıyla mücadele en önemli gündem maddelerimizden birisi olacak. Türkiye'de tasarrufların artması temel çalışma alanlarımızdan birisi olacak.''

Başbakan Yardımcısı Babacan, enerji ve ulaştırma alt yapısı, ar-ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaştırılması, tarımsal yapının geliştirilmesi, yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması, aktif iş gücü politikalaranın geliştirilmesi ve eğitimin iş gücü talebine duyarlılığın artırılması konularının, önümüzdeki dönemde en önemli yapısal reform alanları arasında yer alacağını kaydetti.

-Yasa tasarıları-

Toplantıda görüşülen ve imzaya açılan yasa tasarıları hakkında bilgi veren Babacan, Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tasarının ayrıntılarını anlattı.

Babacan, tasarının genel anlamda Türkiye'nin cezaevi uygulamalarının daha güncel, daha modern bir yapıya ve uygulama çerçevesine kavuşturmayı amaçladığını ifade etti.

-Evli hükümlülerin durumu-

Babacan, tasarının evli olan hükümlülerin 3 ayda bir eşleriyle görüşebilmesinin önünü açtığını ifade ederek, bu görüşmenin 3 saatten 24 saate kadar olabilmesinin de öngörüldüğünü aktardı.

Tasarıyla açık ceza infaz kurumlarında yılda 3 kez kullandırılan ev izninin yılda 4 keze çıkarıldığını bildiren Babacan, ayrıca hükümlü ve tutuklu çocukların, anne babasıyla 2 ayda bir 3 saatten 24 saate kadar görüşme imkanına kavuştuğunu dile getirdi.

Hükümlü ve tutukluların mazeret iznini geçirecekleri yerin de tasarıda olduğunu anlatan Babacan, ölüm ya da hastalık nedeniyle izin verilen hükümlü tutukluların evinde, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarının evinde, dış güvenlik görevlileri tarafından güvenli görülen başka bir yerde, gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalabileceklerini söyledi.

Babacan, bu yerlerden hangisinde kalınacağına, güvenlik durumu değerlendirilerek, mülki idare amirince, yani ilin valisince karar verileceğini kaydetti.

-Ağır hasta ve sakatların durumu-

Ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle infazın ertelenmesi alanında da düzenleme yapıldığını ifade eden Babacan, ''Şu anda mevcut durumda infazın ertelenmesi mahkumun hastalığının hayatı için kesin bir tehlike teşkil etmesi gerekiyordu. Bu tasarıyla toplum için tehlike oluşturmamak şartıyla maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen mahkumun cezasının infazı iyileşinceye kadar, tedavi oluncaya kadar ertelenebilecek, geri bırakılabilecek'' ifadesini kullandı.

Babacan, bu değişiklikle şu anda cezaevinde bulunan yaklaşık 310 kişinin durumunun yeniden değerlendirilebileceğini vurguladı.

Görüşülen bir başka yasa tasarısının serbest bölgeler kanunundaki değişikliklerle ilgili olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:

''Ekonomi Bakanlığımızın yapmış olduğu bu çalışmayı değerlendirdik. Burada amaç, kümelenme modeliyle birbirine benzer olan yatırımların bir bölgede baştan dizayn edilmiş, izinleri alınmış, bir bakıma bürokratik prosedürleri tamamlanmış bir bölgede yapılabilmesi ve bu bölgede de bizim zaten uygulamakta olduğumuz teşvik paketlerinin bir bakıma Bakanlar Kurulu tarafından karar verilip orada uygulanması. Bu tasarının özü bu. Bu tasarıyla ilgili değerlendirmeler yaptık. Ekonomi Bakanlığımız biraz daha üzerinde çalışacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber