SSK hastanelerinin devri araştırma konusu oldu

Haber Giriş : 10 Ekim 2005 00:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması çerçevesinde sağlık sektöründe yaşanan gelişmeleri tahlil etmek, kamu yönetimi anlayışındaki değişimin sağlık politika ve stratejilerine yansımalarını ortaya koyabilmek, hizmet sunumu noktasında sağlık sektörünün yeniden yapılandırılması çalışmalarını incelemek amacıyla yapılan bu araştırmada, Sağlıkta Dönüşüm Programı genel olarak ele alındıktan sonra, Sağlık Bakanlığı ve SSK sağlık tesislerinin ortak kullanımı ve SSK sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devri işlenmektedir.

Araştırmada, sağlık alanında sorun/reform kısır döngüsünü kırmak için kamu yönetimindeki paradigma dönüşümünün de pozitif etkisiyle sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyetli sunulması amacıyla hazırlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın, kamu yönetimi anlayışındaki değişimin sağlık politika, strateji ve uygulamalarına yansıması olduğu ifade edilmektedir.

Sağlık Bakanlığı ? SSK sağlık tesislerinin ortak kullanımının incelendiği araştırmanın sonuçları, uygulamanın hedeflerine ulaştığını göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Son on yılın verileri incelendiğinde, sağlık tesislerinin ortak kullanımının Türkiye genelinde uygulandığı 2004 yılında SSK'nın sağlık giderleri 1995-2004 yılları arasında bir önceki yıla oranla en düşük artışı göstermiştir (% 28,6). Yine 2004 yılında SSK'nın ilaç giderleri bir önceki yıla oranla, son on yıl içinde ikinci en düşük seviyede artmıştır (% 17,6).

Söz konusu rakamlardan yola çıkarak, sağlık tesislerinin ortak kullanımı ile SSK'nın sağlık ve ilaç harcamalarının artmadığı; bilakis geçmiş yıllara oranla azaldığı tezi savunulmaktadır. Araştırmada ortaya konan diğer bir husus ise, sağlık tesislerinin ortak kullanımı ile devlet hastanelerine başvuran hasta sayısında artış ortaya çıktığı görüşü noktasında olup; 2004 yılında Sağlık Bakanlığı hastanelerinde muayene edilen hasta sayısının bir önceki yıla oranla %32,3 arttığı ve bu artışı sadece SSK'lı hastaların Sağlık Bakanlığı hastanelerine başvurması ile açıklamanın doğru olmadığıdır.

Yukarıdaki hususu destekleyen en güçlü argüman ise 2002, 2003 ve 2004 yıllarında SSK hastanelerinde muayene olan hasta sayılarında belirgin bir değişimin gözlenmemesidir. 2002 yılında SSK hastanelerinde 43.561.287 hasta muayene edilirken, 2003 yılında 44.977.045 hasta muayene edilmiş ve Sağlık Bakanlığı ? SSK sağlık tesislerinin Türkiye genelinde ortak kullanıldığı 2004 yılında 43.911.817 hasta SSK hastanelerinde muayene olmuştur. Dolayısıyla, sağlık tesislerinin ortak kullanımı ile SSK'lı hastaların SSK hastanelerinden devlet hastanelerine kaydığını iddia etmek mümkün değildir. Diğer bir ifadeyle, sağlık tesislerinin ortak kullanımında SSK hastanelerinin hizmet arzı değişmezken, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde kapasite kullanımı artmış, daha önce atıl olan kaynaklar sağlık hizmet sunumuna yönlenmiştir.

Sonuç olarak araştırmada Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık sektörünün yeniden yapılandırılmasının hedeflendiği ve bu süreçte kamu yönetimi anlayışındaki değişimin etkili olduğu, sağlık hizmet sunumunun yeniden yapılandırılması noktasında ise Sağlık Bakanlığı ? SSK sağlık tesislerinin ortak kullanımı ile sağlık hizmetlerinde kaynak tasarrufunun, hizmette etkinliğin ve verimliliğin sağlandığı ve sağlık hizmetlerinin tek merkezden koordinasyonunun kısmen gerçekleştiği noktasına vurgu yapılmaktadır.

"Haber Gönder" yoluyla yazan: puclic servant

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber