İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sigara Genelgesinin Tam Metni

Hafta sonu tüm yazılı ve görsel basında Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı sigara genelgesine ilişkin haberler yer almıştır. Konunun önemine binaen genelgenin tam metnini yayımlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı genelgeye çok önem vermekte olup, genelgede yer alan açıklamalara göre, yasağa uymayanlar öncelikle uyarılacak, sonra bulunduğu yeri terk etmesi istenecek, bu duruma karşı çıkanlara ise 657 sayılı Kanunun disiplin hükümleri uygulanacaktır. Genelgenin tam metnini görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Ekim 2005 01:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı

Sayı: B.08.0.SDB.O.31.06./4939 4.10.2005
Konu: 4207 sayılı Kanunun Uygulanması

?????????VALİLİĞİNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

GENELGE
1005/90

İlgi: a) 07.11.1996 tarih ve 4207 sayılı Tütün ve Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine Dair Kanun.
b) 03.12.1996 tarih ve 1996/76 Numaralı Genelge.

İlgi (a)Kanunun 2'nci maddesiyle; sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler ile spor salonlarında ve toplu taşımacılık yapılan her türlü nakil vasıtaları ve bunların bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlardan beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekânlarda Tütün ve Tütün mamullerinin içilmesi yasaklanmıştır. Ayrıca, yukarıda sayılan mahallerde Tütün ve Tütün mamullerinin içilebilmesi için ayrı yerlerin tahsis edilmesi, tahsis edilen yerlerden sigara içilmeyen mahallere duman gidişini engelleyecek havalandırma vb. tedbirlerin alınması da hüküm altına alınmıştır.

Kanunun 4'üncü maddesi ile de; Tütün ve Tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı yerlere, yasağa uymamanın sonuçlarını belirten uyarıların asgari 10 santimetrelik puntolarla yazılarak herkes tarafından görülebilecek yerlere asılması gerekli görülmekte ve bu konuda ilgili yerlerin yetkilisi veya amiri durumundaki kişiler sorumlu tutulmakladır

Söz konusu Kanun hükümlerinin uygulanmasında; Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatına bağlı birimlerde öncelikle, yapılacak iş ve işlemler ile uygulanacak kurallar ilgi (b) genelge ile duyurulmuştu. Ancak, zaman zaman yapılan inceleme ve ziyaretlerde bazı okul ve kurumlarımızda yukarıda belirtilen hususlarda hassas davranılmadığı gözlenmektedir. Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatına bağlı birimlerde, kanun hükümlerinin titizlikle uygulanmasının yanında, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına iyi örnek oluşturacak şekilde azami hassasiyetin de gösterilmesi gerekmektedir.

Bunlar ve benzeri sebeplerle; Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel okullar, dershaneler yaygın eğitim kurumları, yurtlar, pansiyonlar, öğretmen evleri ve öğretmen lokalleri ile merkez ve taşra teşkilatının tüm birimlerinde;

1: Beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı mekânlarda kesinlikle sigara içilmeyecektir.

2. Birim ve kurum amirlerince uygun görülen mekânlar sigara içme yerleri olarak ayrılacak, ayrılan yerlere havalandırma sistemi kurulacak. Bu yerlerden sigara içilmeyen bölümlere duman gidişini engelleyecek önlemler alınacaktır.

3. Tütün ve Tütün mamullerinin içilmesinin yasaklandığı yerlere, yasağı ve buna uymamanın sonuçlarını belirten uyarılar, herkesin görebileceği şekilde asılacaktır.

4. Bakanlık merkez teşkilatında birim amirleri tarafından alınacak önlemlerle ilgili İhtiyaçlar İdari ve Mali işler Dairesi Başkanlığınca karşılanacaktır.

5. Merkez teşkilatı hizmet binalarının ortak Kullanım alanlarında (yemekhane, toplantı ve bekleme salonları, koridorlar vb,) gerekli önlemlerin alınması ve yasağa ilişkin uyarı ve kontrol hizmetleri İdari ve Mali işler Dairesi Başkanlığı tarafından yerine getirilecektir.

6. Öğrencilerin görebileceği yer ve ortamlarda kesinlikle sigara içilmeyecektir.

7. İlgi (a) Kanunun 3'üncü maddesi hükmü gereğince; on sekiz yaşından küçüklere tütün ve tütün mamullerinin satışı yasak olduğundan, okulların önlerinde veya çevresinde öğrencilere sigara satılmaması hususunda ilgili makamlarla işbirliği yapılacaktır.

8. Örgün ve yaygın eğitim kurumlarımızda sigara, alkol, uyuşturucu gibi sağlığa zararlı alışkanlıkların eğitimle önlenmesine yönelik faaliyetlere ağırlık verilecektir.

9. Sigaranın insan sağlığına zararlı etkileri, dumansız çalışma ortamları oluşturmanın gereği ve önemi konusunda basılı ve görsel eğitim araçlarında faydalanılacak ve bu konuda imkânlar ölçüsünde konferans, açık oturum, panel vb. faaliyetler düzenlenecektir.

10. Eğitici faaliyetlerin düzenlenmesinde çevredeki; üniversiteler, sağlık kuruluşları, gönüllü kuruluşlar,basın ve yayın organları vb.. kuruluşlarla işbirliği yapılması sağlanacaktır.

11. Yasağa uymayanlara, kurum amirleri tarafından Kanunun 5'inci maddesi gereğince yazılı uyarılar gösterilerek, yasağa uyması, aksi takdirde o yeri terk etmesi gerektiği bildirilecektir. Söz konusu Kanunda belirtilen sorumlulukları yerine getirmeyen ve yasağa uymayan memurlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre işlem yapılacaktır.

12. Bu genelge personelin tamamına imza karşılığında duyurulacaktır.

13. Bu genelge hükümlerinin uygulanması hususunda birim amirlerince gereken özen ve hassasiyet gösterilecek, takip ve denetimin yapılması yetkililerce sağlanacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Dç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Milli Eğitim Bakanı

EKLER:
1.4207 sayılı kanun
2, Uyarı yazısı örnekleri(2 adet)

DAĞITIM:
Gereği:
A ve B Planı
NOT: Özel öğretim okul ve kurumlarına da duyurulacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber