Dinçer: Dershane kararı yılbaşında çıkıyor/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 13 Kasım 2012 14:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren SBS'yi kaldıracaklarını yineledi, Kürtçe dersini seçmeli alanların sayısının 18 bine indiğini açıkladı. KPSS'de öğretmenler için 15 alanda branş imtihanı olacağını da açıklayan Dinçer, internette yürütülen kampanyalara rağmen, dershanelerin önümüzdeki yıl kapatılması için hukuki ve diğer boyutlarının araştırılmasının yılbaşında tamamlanacağını söyledi.Dinçer, ?Sınavı kaldırırsak liseye geçen çocukların kendi kabiliyetlerine ve arzularına uygun eğitimi nasıl alacaklarını çözümlememiz gerekiyor. Fen veya Anadolu liselerine gitmeyecekse o çocukların bulundukları yerde bunu alabilecek imkanı vermek gerekiyor? dedi.

SBS'yi etkileyen ve şişirilen okul puanları konusunda da Dinçer, ?Özellikle bütünüyle yüksek not veren okulların puanlarının bir istatistiki yöntemle normalleşebilir. Bu konuda müsamaha göstermeyeceğiz? dedi.

?DERSHANE SEKTÖRÜ DARALIYOR?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ?Türkiye'de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi, Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Konferansı? öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dinçer şunları söyledi:

-Dershanelerle ilgili bu işin iktisadi, eğitim ve hukuk boyutu var. 3894 dershane var. Son 2,5 yıllık süresinde 360 dershane kapandı. Giderek o sektörde daralma var. Doğrudan SBS'ye hazırlayan dershane sayısı 800 civarında. SBS'yi kaldırırsak ya başka hizmet vermeye başlayacak, ya da piyasadan çıkacak.

?233 BİN ÖĞRENCİ?

-1000 civarı doğrudan doğruya üniversite hazırlık kursu var. Ayrıca KPSS, SBS ve üniversite hazırlık gibi çoklu program sunanlar da bulunuyor. Normal liseye devam ederken aynı zamanda üniversite kurslarına giden öğrenci sayısı aşağı yukarı 233 bin civarında. Liseden mezun olmuş, üniversiteye girememiş, tekrar kurs alarak daha iyi bölümü kazanmayı hedefleyen öğrenci sayısı 240-250 bin. Üniversite imtihanında özellikle YGS'yi birden çok yaptığımızda 240 bin civarında öğrenci daralma olduğunu varsayıyoruz. Üniversite hazırlıkla ilgili düzenlemenin farklı boyutları var. Lisede okutulan bütün konuların, derslerin üniversite imtihanının konusu haline getirmeyi tartışıyoruz. Belki sınav zamanı ile ilgili düzenlemeler yapılabilir. Böyle bir kararımız yok, ancak tartışıyoruz.

-Ortaöğretim programlarını ders miktarı ve içeriklerini gözden geçiriyoruz. Talebin olduğu yerde arz olacak. Bizim için öncelikli olan talebin daraltılmasıdır. Hukuki tarafı ile ilgili henüz karar vermedik, tartışıyoruz. Karşımızda tek tip dershane yok. Sürücü kursları, İngilizce hazırlık, KPSS ve TUS gibi sınavları yapanlar var. Birden çok tür dershane var. Bunların her birisinin durumu göz önüne alarak hukuki düzenleme yapmak gerekiyor, tartışıyoruz. Ayrıca toplumu rahatsız etmeden, dershane mağdur etmeden bir formül bulacağız.

"BAŞBAKANIN ÖNGÖRDÜĞÜ TARİH BİZİM İÇİN HEDEF TARİHTİR"

-Sorun imtihan değil, önceki eğitim sistemini ve çocuğun bütün hayatını etkiliyor olması. Anadolu liselerine fen liselerine sosyal bilgiler lisesine giden yüzde 30 arttığı halde, boş kontenjan miktarında farklılık olmadı, yüzde 30 artırdık, çok daha etkin şekilde yerleştirme yaptık, gelecek yıl bunun daha fazla düşeceğini tahmin ediyoruz. Yarısı bile boş kalsa belirlediğimiz politikayı değiştirmeyeceğiz.

-Öğretmen ve idari personelle 68 bin kişi çalışıyor. Başbakanın öngördüğü tarih bizim için hedef tarihtir. Başbakanın söyledikleri ile benim söylediklerim arasında bir fark yok. Onunla ilgili ayrıntılı meseleyi sizinle paylaşmış oluruz. Onların hepsinin kararını yıl sonuna doğru vereceğiz.

KÜRTÇE DERSİ ALAN AZALDI, 25 BİNDEN 18 BİNE İNDİ

-25 bin civarında Kürtçe seçen çocuk var demiştik, her okul kaydını verdiyse tamamlanmak üzere. Geriye doğru azalma var. 18 bin civarında. Diğer lehçelerle birlikte sadece Kürtçe değil. Ama onların içinde Kırmançi, Zazaca ve bazı lehçelerin seçen az sayı sınırlı.

ANADOLU LİSELERİ KONTENJANI

-Dinçer Anadolu liselerinin kontenjanlarıyla ilgili ise şunları söyledi: ?Sorun imtihan değil, önceki eğitim sistemini ve çocuğun bütün hayatını etkiliyor olması. Anadolu liselerine fen liselerine sosyal bilgiler lisesine giden yüzde 30 arttığı halde, boş kontenjan miktarında farklılık olmadı, yüzde 30 artırdık, çok daha etkin şekilde yerleştirme yaptık, gelecek yıl bunun daha fazla düşeceğini tahmin ediyoruz. Yarısı bile boş kalsa belirlediğimiz politikayı değiştirmeyeceğiz.?

KPSS ÖĞRETMENLER İÇİN 15 ALANDA

-KPSS öğretmenlere yönelik 15 alanda olacak. En çok ihtiyaç duyulan bilinen alanlarda olmak üzere daha kolay ölçülebilir alan imtihanı yapacağız.

ÖĞRETMEN OLAYLARI

-Bu şiddetin tek boyutu yok. Çok farklı boyutları var. Yerel dinamik de etkileyebiliyor. Bazı şeyleri tam paylaşamıyorum. Ama Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde öğretmen norm açıklarımızı bütün gücümüzle doldurmaya çalıştık. Şubat'ta 17 bin, Ağustos'ta 28 bin öğretmen o bölgedeki norm kadroya göre doluluk oranı yüzde 92 oldu. Ücretli öğretmenlerin ayağını kestik okullardan. Geçen yıl dönem başında 64 bin 600 civarında ücretli öğretmen varken, dönem başında 12 bin ücretli öğretmen var, 21 bin seçimlik derse rağmen. Bu ücretli öğretmenliğin azalması okullara girmesini iş alma imkanını ortadan kaldırdı, onun tepkisi var. Terör örgütünün üzerinde etkili olmadığı tek alan eğitimdi.

OKUL ÖNLERİNDE SİVİL POLİS VAR

-Okullarla ilgili genel anlamda güvenlik tedbirlerimiz var. Üniformalı polislerin okulların önünde olmasını istemiyoruz. İçişleri Bakanlığı ile protokol var. Her okulun herhangi bir hadise olduğunda hangi karakolla irtibatı var, sivil memurlar okulların önünde ya nöbet, ya devriye gezerler. Genel güvenlik tedbiri var. Ayrıca kantinlerin servislerin çalıştırılması ile ilgili güvenlik tedbiri alıyoruz. Bütün bunlara rağmen insanların olduğu yerde kontrol edilemeyen sonuçlar oluyor. Bunun yolu öğretmenlerin sabır, şefkatle sevgiyle şiddetle sorunun çözülemeyeceği eğitimi, değerler ahlaki eğitim. Bunları yapmaya çalışıyoruz. Umarım zaman içinde azalır.

"BU TİP ÇÜRÜK ELMALAR VARSA..."

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer Çekmeköy'de açılışı yapılan Özel irfan Koleji'nin açılışı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Dinçer, KPSS'de başkalarının yerine sonava giren 19 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili "Yanlış yapanın hesabı soruluyorsa bu ülkede sorun kalmayacaktır demektir " diye konuştu.

Bakan Dinçer, İzmir'de KPSS'de başkalarının yerine sınava giren 19 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak, " Bana henüz resmi bir bilgi gelmedi ama sizin duyduğunuz bilgileri ben de duydum. Önce şunu söylemeliyim. Bu tip çürük elmalar varsa şayet bu ve benzeri operasyonlar hükümetimizin ve eğitim sisteminin onuya tavrını ortaya koyar. Yanlış yapanın hesabı soruluyorsa bir ülkede o zaman mesele kalmayacak demektir. Bu sistemin kendisinin ürettiği bir sorun değil, sisteme dışarıdan birilerinin haksız bir şekilde bir yerlere gelme çabası olarak görülmelidir. Hep beraber bunun hesabını sormalıyız " dedi. Bakan Dinçer, dershanelerin kapanması konusunda hangi aşamaya gelindiğinin sorulması üzerine ise, " Meseleyi, sadece dershaneyi açtık ya da kapattık diye tartışmıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz ortaokul eğitim çeşitliliği, derslerin miktarı ve kazanımları , ilkokuldan ortaöğretime geçiş, sınav sistemini ve dershanelerin hepsini birlikte çalışıyor ve bir bütünlük içinden çözmek için çaba sarf ediyoruz. Yıl sonuna kadar hazırladığımız programı sizlerle paylaşacağız " yanıtını verdi.

"İKİ GÜN İÇİN YENİ BİR TEDBİR ALMAYA GEREK YOK KANAATİNDEYİM"

Bakan Dinçer açılan İmam Hatip okullarında yoğunluk yaşandığı ve yeni okulların açılıp açılmayacağı konusundaki bir soruya da yanıt verdi. Dinçer, " O konuya iki tür seviyeden ayrı ayrı bakmak lazım. İmam Hatip okullarının lise seviyesinde bizim tahminlerimizin ötesinden öğrenci talepte bulundu dolayısıyla hepsini alamadık. Önümüzdeki yıllarda lise seviyesinde belki kapasite artırımı yaparız. Ortaöğretim seviyesinde ise, tahminlerimize uygun bir şekilde öğrenci talebi oldu onları istihdam ettik. Ancak bu kez ulusal düzeyde dağılım konusunda sorunlar vardı. 73 civarında okulumuzda yeterli seviyede öğrenci müracaatı olmadığı için, onları da duruma göre ortaokula dönüştürerek veya birleştirerek çözdük. Şu anda herhangi bir sorunumuz bulunmuyor " dedi.

CEYLANPINAR'DA OKULLARIN TATİL EDİLMESİ

Dinçer, Şanlıurfa Ceylanpınar'daki okulların sınırdaki hareketlilik nedeniyle iki gün kapatılması konusuna da değindi. Türkiye tarafına geçmiş Suriye'lilere yönelik eğitim çalışmalarını Milli Eğitim Bakanlığı'nın bizzat kendisinin yürüttüğünü söyleyen Dinçer, " Akçakale'de sınırdaki çatışmalar nedeniyle eğitimde aksamalar olmuştu. Biz onu telafi edebilmek için Cumartesi günleri eğitime devam ediyoruz orada. Ceylanpınar'da meydana gelen hadiselerden dolayı eğitimde büyük bir aksama sözkonusu değil. Özel bir tedbir alacağımız içerik kazanmadı henüz. Şimdi gözlüyoruz. İleride duruma göre karar veririz. Umarım kısa zamanda bu sorun çözülür. Biz de ek tedbir almak zorunda kalmayız" dedi. Bakan Dinçer, Ceylanpınar'da okulların tatil süresinin uzatılıp uzatılmayacağı sorusuna ise, " İki gün için yeni bir tedbir almaya gerek yok kanaatindeyim. Bu süre uzarsa yeni bir tedbir düşünebiliriz " şeklinde yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber