Muhtaç maaşı yazılıma takıldı

Muhtaçlık maaşı bağlanan yoksul, yaşlı ve engelli vatandaşlar son bir yıldır yazılım programının yetişememesi nedeniyle ödemelerini alamıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Ocak 2013 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın TÜBİTAK ile geliştirmeye çalıştığı projenin gecikmesi muhtaçlık maaşı alması kararlaştırılan yoksul vatandaşları sıkıntıya soktu. Bu nedenle son bir yıldır muhtaçlık başvurusu yapanlardan muhtaç olduğu belirlenip adına maaş bağlanması kararı alınmış yoksul, yaşlı ve engelli vatandaşların muhtaçlık aylıklarını alamadıkları belirlendi. Ayrıca, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne yeni muhtaçlık başvurusunda bulunan vatandaşlar ise genel müdürlüğün kapatılmasından dolayı işlemlerinde sıkıntı yaşıyor. Genel müdürlük personelinin Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne geçirilmemesi nedeniyle alınan yeni başvuru sisteme girilmedi. Böylece yeni başvuru yapanların hak sahibi olup olmadıkları belirlenemedi.


*Yanlış veri girişi engelli maaşından etti

*2022 maaşı alanların durumları tekrar değerlendirilecek


1.2 MİLYON KİŞİ YARARLANIYOR

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan, belirli bir gelirden de yoksun yaşlı ve engelli vatandaşlara 2022 Sayılı Kanun kapsamında muhtaçlık aylığı bağlanıyor. Bağlanan aylıklar ise yoksul vatandaşlara 3 ayda bir toplu olarak veriliyor. Buna göre, 2013'ün ilk 6 ayı için belirlenen (ek ödemesiz) 119,61 lira aylık muhtaçlık maaşından 31 Ağustos 2012 tarihi itibariyle 1 milyon 231 bin 972 kişi yararlanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı TÜBİTAK'la birlikte 'Sosyal Yardım Yararlanıcılarının Belirlenmesine Yönelik Puanlama Formülünün Geliştirilmesi Projesi' geliştirme çalışması başlattı. TÜBİTAK projesi ile her bir sosyal yardım türünden yararlanma kriterleri ile hak sahiplerinin söz konusu kriterler çerçevesinde belirlenmesi hedefleniyor.

150 bin dosya var

Projenin birinci safhasında nasıl bir model olacağı belirlendi. İkinci safhasında bin 440 hane üzerinde pilot alan uygulaması yapıldı. Yardım kategorilerinden faydalanacak yararlanıcı sayısı ve kaynak miktarına ilişkin projeksiyonlar kurgulandı. Şimdi ise üçüncü safhaya gelindi. Bu safhada ise Düzey-1 Bölge sınıflandırması ve kır-kent ayrımında ana alan uygulamasına gidilerek söz konusu modellerin sınanması ve puanlama formülünün kullanılabilir hale getirilmesi planlanıyor. Maaş miktarı belirlenmiş yoksula bir yıldır ödeme yapılamadı. Yetkililer ise 150 bine yakın doslanın işlem yapılmaksızın beklediğini söyledi.

Marta yetiştirmek istiyoruz

Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne ise geçtiğimiz hafta Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Madan atandı. Madan, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlük çalışanının yeni muhtaçlık başvurularını sisteme girmeyi yetiştirmek için çalıştıklarını belirterek, muhtaçlık aylığının 3 ayda bir toplu alınmasından dolayı, yeni başvuruların Marta yetiştirilmesini sağlayacaklarını söyledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber