İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Partiler, yeni içtüzükten beklentilerini belirledi

Siyasi parti grupları, TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun yarın yapılacak toplantısı öncesi, yeni içtüzükte neler olması gerektiğine dair beklentiler listesini hazırladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2013 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu çerçevede, MHP ve BDP önerilerini oluşturdu. MHP, gündem dışı konuşmalar yerine, 15 milletvekilinin yerinde 3'er dakika konuşacağı ''serbest konuşma saati'' önerdi. BDP, Kürtçe'nin ''bilinmeyen dil'' olarak yazılmasına son verilmesini; kıyafet düzenlemesinin kadın milletvekillerinin talepleri de dikkate alınarak yapılmasını istedi.

Komisyonun MHP'li üyeleri Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ve Kütahya Milletvekili Alim Işık, komisyona sunacağı çalışmada, 1973'te yapılan içtüzükte, farklı tarihlerde, ihtiyaçlara yönelik olarak 155 değişiklik yapıldığını anımsattı.

''Yeni içtüzükten MHP'nin beklentileri'' başlığı altında kaleme alınan raporda, mevcut içtüzüğün iç tutarlılığını ve felsefesini kaybettiği; bazı hükümlerinin uygulanamaz hale geldiği; bazı uygulamaların teamülleşerek adeta içtüzük hükmüne dönüştüğü belirtildi.

Meclis'in, verimsiz ve yoğun çalışmaya devam ettiği; yasama sürecinin hızlı, katılımcı, verimli işlemediği, denetim sürecinin çalışmadığı ifade edildi.

Mevcut içtüzükte uzlaşmayla yapılacak değişikliklerde, komisyonların daha etkin çalışmasının sağlanması gerektiği vurgulanarak, bu çerçevede komisyonların gerekli gördüğünde kendi alanlarıyla ilgili kanun teklifi verilebilmesi önerildi.

MHP'nin, diğer önerilerinden bazıları şöyle:

''Komisyon gündemleri daha önceden belirlenip ilan edilmelidir.

Komisyon üyesi olsun olmasın, her milletvekiline, komisyonda değişiklik önergesi verebilme imkanı sağlanmalıdır.

Komisyonların, genel görüşme, sözlü-yazılı soru-cevap ve komisyon araştırması yetkisi olmalıdır.

Genel Kurul'un daha etkili, daha verimli çalışması sağlanmalıdır. Bu çerçevede; Genel Kurulun kesin ve taslak gündemleri önceden belirlenip açıklanmalı, gündemin tespitinde belli oranda muhalefet de söz sahibi olmalıdır.

Genel Kurul'da zaman kaybetmemek için gereksiz okumalar kaldırılmalı. Bunun için de Genel Kurul'un elektronik altyapısı yeniden gözden geçirilmelidir.

Gündem dışı konuşmalar yerine, 15 milletvekilinin yerinde 3'er dakika konuşacağı, hükümetin de cevap vermesi gerekiyorsa, 15 dakika kürsüde cevap vermesini temin eden serbest konuşma saati ihdas edilmelidir.

Torba ve temel kanun uygulaması kaldırılmalıdır.

Parlamentonun denetim işlevi güçlendirilmelidir. Bunun için de acele soru mekanizması getirilmelidir.

Yazılı soruların belli bir sürede cevaplandırılması zorunluluğu getirilmeli, müeyyidelere bağlanmalı ve zamanında sorulara cevap vermeyen bakanlar Genel Kurul'da ifşa edilmelidir.

TBMM Başkanının daha çok inisiyatif alması için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve başkanın Meclisi mahkemelerde temsil etme yetkisi olmalıdır.

Genel Kurul ve komisyonlardaki yasama ve denetimin televizyondan canlı yayınlanması temin edilmelidir.''

-BDP'nin önerileri-

TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun BDP'li üyeleri Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Adana Milletvekili Murat Bozlak da önerilerini oluşturdu.

BDP, yasama sürecinin hızlandırılması, muhalefet denetiminin etkinleştirilmesi, çoğulculuk, katılımcılık ve ortaklaşmanın yeni bir içtüzükten temel beklentileri olduğunu ifade ederek, önerilerini 22 maddede sıraladı.

İçzükte yer alan ''Ant içme'' maddesinin, ''Hastalık, tutukluluk veya zorunlu durumlarda dahi milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılması'' amacıyla, ''Zorunlu nedenlerle Meclis'e gelemeyen, ant içemeyen milletvekilleri, Meclis Başkanı veya görevlendireceği başkanvekilinin huzurunda istinabe suretiyle ant içer'' şeklinde olmasını önerdi.

BDP, siyasi parti gruplarının Başkanlık Divanı'nda temsilinin ise ''Her siyasi parti grubuna bir Meclis Başkanvekilliği verildikten sonra, kalanlar parti grupları oranları üzerinden paylaştırılır'' şeklinde olmasını talep etti.

BDP, yasama faaliyetlerinde kıyafet düzenlemesinin, ''kadın üyelerin talepleri de dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi''ni istedi.

BDP'nin önerileri şöyle:

-''Kaliteli bir yasama süreci için gündemin önceden belirlenmesi.

Meclis'te grubu bulunan partilerin yasa tekliflerinin de belirlenen oranlarda görüşülmesi sağlanmalı.

Sayıştay raporları, hükümet sunuşları ve görüşmelerin sağlıklı olması için önceden belirlenecek tarihlerde sunulmalı.

'Bitimine kadar' gibi günlerce çalışma saatleri, sağlıklı olmadığı dikkate alınarak, yeniden düzenlenmeli.

Meclis araştırma komisyonları bağlayıcı olmadığı için etkili sonuç alınamıyor, bu konuda düzenleme yapılmalı.

Anayasa ve yasa değişiklikleri ile uygulanamayan maddeler öncelikle ayıklanmalı.

Torba kanun düzenlemelerine son verilmeli.

Temel kanunlar, amacına uygun bir düzenleme ile yeniden belirlenmeli.

Kürtçe'nin 'bilinmeyen dil' olarak yazılması, bu ayıba son verilmeli.

Dokunulmazlıklar konusu, yasama faaliyetlerini aksatmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber