Yeni Atama ve Nakil Genelgesi

Memurların açıktan ve naklen atanmalasına ilişkin bu yılın üçüncü Başbakanlık genelgesi yayımladı. Bilindiği üzere daha önceki 2005/8 ve 2005/25 sayılı Başbakanlık genelgeleri hakkında, akademik personelin açıktan ve naklen atanmasına izin şartı getirdiği için, Danıştay tarafından yürürlüğü durdurma kararı verilmişti. Bu yeni genelgede akademik personelin açıktan ve naklen atanmasına, izin sınırı, getirilmemektedir. Diğer hususlar önceki genelgeler ile aynıdır. Genelgenin yorumu için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Kasım 2005 11:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- İSTİFA SONRASI DÖNÜŞLER

Genelgenin birinci maddesinde şu hüküm yer almaktadır: "Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59'uncu maddesine göre yapılacak açıktan atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır."

Buna göre istifa sonrası dönüşte herhangi bir sınırlama bulunmamakatadır. Kamu kurum izin almaksızın 92'inci maddeye göre atama yapabilecektir.

2- İSTİSNAİ KADROLARA YAPILAN ATAMALAR

Genelgenin birinci maddesinde şu hüküm yer almaktadır: "Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59'uncu maddesine göre yapılacak açıktan atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır."

Bu maddeye göre 657 sayılı kanunun 59'uncu maddaesine göre yapılan istisnai atamalarda kamu kurumları Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alacaktır.

3-ÜST KURULLARA AÇIKTAN VE NAKLEN ATAMALAR

Bu hususa ilişkin olarak genelgenin ikinci ve üçüncü maddesinde yer alan hüküm şu şekildedir:

"5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı cetvelde yer alan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların her türlü açıktan atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır."

"5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı cetvelde yer alan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapılacak naklen atama işlemlerinde (mesleğe yarışma ve yeterlik sınavıyla girilen görevler hariç), personelin çalıştığı kurum veya kuruluş tarafından Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından izin alınmasını müteakip muvafakat işleminin tamamlanması için Başbakanlıktan izin alınacaktır."

Bu hükümlere göre üst kurullar olarak adlandırılan SPK, BDDK, EPDK gibi kamu kurumları açıktan personel alımlarında Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alacaktır.

Üst kurulara naklen geçişlerde ise eski sistem uygulanacaktır. Yani personelin çalıştığı kurum, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından izin alınmasını müteakip muvafakat işleminin tamamlanması için Başbakanlıktan izin alacaktır. Ancak bu konuda bir istisna getirilmiştir. Buna göre bu uygulamadan mesleğe yarışma ve yeterlik sınavıyla girilen görevler hariç tutulmuştur. Yani A Bakanlığında çalışan bir memur örneğin EPDK'nın uzman yardımcılığı sınavını kazandığında bu prosedüre tabi olmayacak, iki kurum arasındaki muvafakat yoluyla işlem tamamlanacaktır.

4- KAMU KURUMLARI ARASINDA NAKLEN ATAMALARDA İZİN ALINMAYACAK

Bu husus genelgede düzenlenememiştir. Bu nedenle A kurumundan B kurumuna geçişlerde herhangi bir yerden izin alınmayacak, bu türden naklen geçişlerde iki kurum arasındaki muvafakat işlemleri yeterli olacaktır.

5- ESKİ İŞLEMLER

Eski genelgelere göre Başbakanlıktan izin istenen atamalarda yeniden talepte bulunulacaktır.


Genelge

Başbakanlıktan:

Konu: Personel Atama İşlemleri.

Genelge

2005/28

Kamu kurum ve kuruluşlarınca açıktan ve naklen yapılacak personel atama işlemlerinde, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem tesis edilmesi uygun görülmüştür.

1. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 59'uncu maddesine göre yapılacak açıktan atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır.

2. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı cetvelde yer alan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların her türlü açıktan atama işlemleri için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacaktır.

3. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (III) sayılı cetvelde yer alan Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlara diğer kamu kurum ve kuruluşlarından yapılacak naklen atama işlemlerinde (mesleğe yarışma ve yeterlik sınavıyla girilen görevler hariç), personelin çalıştığı kurum veya kuruluş tarafından Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından izin alınmasını müteakip muvafakat işleminin tamamlanması için Başbakanlıktan izin alınacaktır.

4. a) Kamu kurum ve kuruluşları izin taleplerinde, kurumun ihtiyacı, ataması gerçekleştirilecek personelin öğrenim durumu, geçmiş hizmetleri ve nitelikleri ile kurumsal verimliliğe katkısını göz önünde bulunduracaktır.

b) Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığınca, kendilerine intikal eden izin talepleri, kamu personeline ilişkin genel düzenlemelerle birlikte, ilgilinin atanacağı kurumun teşkilat yapısı ile görev alanı, naklen atanacak personelin halen çalıştığı kurumda yürüttüğü görevler ve öğrenim durumu dikkate alınarak, kamu personel sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi açısından titiz bir şekilde değerlendirilecektir.

5. 2005/8 ve 2005/25 sayılı Genelgeler gereğince Başbakanlığa gönderilen ancak henüz sonuçlanmamış izin taleplerine cevap verilmeyecek, atama işlemleri için aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre hareket edilecektir.

a) 2005/8 ve 2005/25 sayılı Genelgelere göre Başbakanlığa intikal eden izin taleplerinden, bu Genelgede hüküm bulunmayanlar hakkında talep eden kurumlar tarafından genel hükümler çerçevesinde işlem tesis edilecektir.

b) 1 ve 2'nci maddelerde düzenlenen açıktan atamalara ilişkin olarak kamu kurum ve kuruluşlarınca 4'üncü maddenin (a) bendinde belirtilen hususlar çerçevesinde atama ihtiyacının devam ettiğine karar verilmesi halinde Başbakanlıktan bu Genelge gereğince yeniden izin talebinde bulunulacaktır.

c) 3'üncü maddede düzenlenen naklen atama işlemlerinde ise, personelin çalıştığı kurum tarafından, atama ihtiyacının devam edip etmediği ilgili denetleyici ve düzenleyici kuruma sorularak ihtiyacın devam ettiğinin bildirilmesi halinde Başbakanlıktan yeniden izin talep edilecektir.

Bu işlemler için mezkûr Genelgelere göre Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığından alınmış izinler geçerli olacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber