Bilgievi öğrencilerinden 'Kocaeli' konulu kitap çalışması

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çocuk edebiyatının en önemli isimlerinden olan şair ve yazar Mevlana İdris Zengin öncülüğünde başlatılan çalışma ile Bilgi Evleri’nde eğitim gören çocuklar yazılı ve görsel içeriği tamamen kendilerine ait olacak kitap yazacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2013 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bilgievi öğrencilerinden 'Kocaeli' konulu kitap çalışması

Konuyla ilgili bilgi veren ünlü yazar Mevlana İdris Zengin, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden bir davet geldi. Ve çocuklarla bir okuma programı yapıp yapamayacağım soruldu. Ben de zevkle kabul ettim. Temel amacımız okumayı çok seven, kitapla haşır neşir olan çocuklarla bir araya gelmek. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Bilgi Evleri ile ortak bir çalışma başlattık. Çalışmayla sonunda tamamen Kocaelili çocukların yazdığı bir kitap ortaya çıkacak” dedi.

Bunun çalışmalarına başlamış bulunduklarını ifade eden Zengin, “Bilgi Evleri’ndeki Türkçe hocalarımızın yönlendirmesi ve katkılarıyla Kocaeli kültürüne ait ve Kocaeli değerlerini içeren ama onu çocuk bakışıyla bizzat çocukların cümleleriyle işlenen bir kitap olacak. Bilgi Evlerindeki çocuklarımızın yazıp resimlediği bu kitabı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kocaelili çocuklara sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Bu çalışmayı klasik bir ders mantığı ile yapmadıklarını belirten Zengin, “Eğlenceli bir hale getirmek için mısır patlatıyoruz, gazoz içiyoruz, sarmalar yapıyoruz. Bir sarma sarmakla bir kitap yazmak arasındaki ilişkiye değiniyoruz. Herkesin kendini özgürce ifade etmesi birinci önceliğimiz. Çocuklarımız aklından geçenleri özgürce burada ifade edebiliyorlar. Bazen alkışlanıyorlar, bazen de düşüncenin yanlış olduğu ifade edilip uyarılıyorlar. Bu çalışmayı kütüphane ortamında yapıyoruz. Bir kitap seçerek onu biçimsel ve içerik olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

“Bu çalışmanın en önemli özelliği tamamen çocukların bir ürünü olması. Hem yazılı hem de görsel içerik tamamen Bilgi Evleri’ndeki öğrenciler tarafından hazırlanacak” diye Zengin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir çocuk bir kitabı eline aldığında baskısından, kapağından, yazı karakterinden, resimlerinden değerlendirmeler yapıyor ve o kitabı arkadaşlarına neden tavsiye ettiğini ya da neden tavsiye etmediğini anlatıyor. Bir okuma defteri tutmalarını ve okudukları kitaplardan ikişer cümle ile not almalarını istiyoruz. Bir yılda 60 kitap okuyorsa o defteri saklasın ve 5-10 yıl sonra dönüp baktığında çocukluğunun basamaklarını görsün istiyoruz.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber