4/B Personelinden Dört Soru, Dört Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre çalışanlar 4/B'liler olarak adlandırılmaktadır. Daha önce bu grupta yer alan personelin sorularını cevaplamıştık... Ancak hala gelen sorular nedeniyle dört soru ve cevabı içeren özel bir dosya yayımlıyoruz. Bazı sorulara daha önceden cevap verildiği için sadece link verilmiştir. Detay için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Aralık 2005 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Memurlar.net site yöneticileri, Öncelikle böyle bir site hazırladığınız için tebrikler. Size bir konuyu sormak istiyorum.657/4B ye göre yeni işe başladık. Bizim ne gibi haklarımız var veya yok bilemiyoruz. Yani asalet tasdiki gibi bir şey veya başka bir kuruma geçiş gibi bir şey söz konusu olabilir mi?

CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda 4/B'ye ilişkin olarak yer alan temel madde şu şekildedir:

"Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II- Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları (Ek: 21/4/2005- 5335/28 md.) [ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller] Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin; mütercimlerin; tercümanların; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatların, (...)kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvrları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir."

Bu madde 4/B personelinin özlük haklarının, bakanlar kurulu kararıyla belirleneceğini belirtmiştir. Haklarını öğrenmek isteyenler, az sayıda maddeden oluşan bu kararnameye mutlaka bakmalıdır. Konuya ilişkin, 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasları görmek için tıklayın.

Cevap detayları

1- Anılan 657 sayılı Kanunun mezkur hükmü ve Esasların incelenmesi neticesinde, 4/B maddesi hükmü uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personel, adaylık veya deneme süresine tabi değildir. Deneme süresi 399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveline tabi personel için, adaylık ise memurlar için söz konusudur. Sözleşmeli personel için böyle bir kavram öngörülmediğinden, sözleşmeli personelin asaletinin tasdiki de sözkonusu değildir.

2- Sözleşmeli personelin naklen geçişi için tıklayınız.

3- Sözleşmeli personelin iş sonu tazminatı için tıklayınız.

4- Yıllık izinlerin kullanılması hakkında ise daha önce yayımladığımız dosya için buraya ve geçmiş yılların izinlerinin bir sonraki yıl kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin dosya için şuraya tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber