Kadın ustalar seramik döşüyor

Samsun'da meslek edindirme kursuna katılan 25 kadın, seramik ve karo kaplamacılığını öğrendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Şubat 2013 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadın ustalar seramik döşüyor

Sertifikaların alan kadınlar inşaatlarda çalışarak ekmeklerini kazanıyor. Kadınların kursa katılmalarını sağlayan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) üyesi ve İl Kadın Girişimciler Kurulu eski Başkanı Yeşim Kıyıcı, "Buradan kahvelerde taş dizen erkeklere sesleniyoruz. Gelin bakın, biz de banyolarda karolarımızı, fayanslarımızı diziyoruz" dedi.

Samsun'da geçen yıl temmuz ayında Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu ve İş-Kur İl Müdürlüğü işbirliğiyle kadınların meslek sahibi olmalarını ve çalışmalarını sağlamak amacıyla 'Seramik ve Karo Kaplamacılığı Meslek Edindirme Kursu' açıldı. 58 bin lira maliyetli kurs için Samsun'daki özel bir inşaat firması eğitim çalışmalarında kullanılan malzemenin temininde destek oldu. Yaklaşık 1.5 ay süren teorik eğitiminin ardından kursiyerler İş Geliştirme Merkezi'nde bulunan uygulama alanında pratik eğitim aldı. Harç karmayı, zemine harç koyup seramik döşemeyi öğrenen kadınlar, pratik eğitime il genelindeki kamu ile özel sektöre ait inşaat ve binalarda devam etti. Kursa katılan 25 kadın eğitim çalışmaları kapsamında çeşitli kamu binalarında fayans döşedi. Kurs sonunda sertifikalarını alan kadınlar, inşaatlarda da çalışarak ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

"KADINLAR ELLERİNE EKMEKLERİNİ ALDI"

TSO üyesi ve İl Kadın Girişimciler Kurulu eski Başkanı Yeşim Kıyıcı, "Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarının yanı sıra özel sektörden bazı firmaların bizlere çalışma imkanı sağlamasıyla teorik eğitimlerimizi yapma imkanı da bulduk. Kadınlarımız sahaya çıktıklarında çalışırken erkekler tarafından karşılaşacakları zorluklar, yadırganmalar ve kendilerine bakış açıları nedeniyle zorlanabilirdi. Hocalarımız bu noktada kendilerine büyük destek sağladı. Bu sayede bugün bu sonuca geldik. Kadınlarımız artık ellerine ekmeklerini almış, kollarına bileziklerini takmış, kendi sigortalarını ödeyebilecek paralarını kazanıp geleceklerini planlayabilecek duruma geldiler" diye konuştu.

"BİZ DE BANYOLARA TAŞ DİZİYORUZ"

Cinsiyet ayrımını yok edip her işi yapabileceklerini gösterdiklerini dile getiren Yeşim Kıyıcı, "Biz evde hamur, işte harç yoğururuz. Bize şans verilen her alanda gücümüzün yettiği noktada erkek işi, kadın işi diye ayrıt etmeden, cinsiyet ayrımını yok edip her işi yapabiliriz. Ters tepki alır mıyız diye korkarken, çok sayıda olumlu eleştiri aldık. Bize amele kadınlar eleştirişi getirenler de oldu. Ben de amelenin anlamına baktım. Amele, kendi işini yapan, yüklenen kişiye deniyordu. İşçinin adı ameleyse o zaman bizler de birer ameleyiz. Bunda utanılacak bir durum yok. Helaliyle sahada çalışan herkes bu konuda başarılı olabilir. Bu iş başında kursiyer kadınlara, 'Erkekler kahvede taş diziyorsa siz banyonun taşlarını mı dizemeyeceksiniz?' dedim. Buradan kahvelerde taş dizen erkeklere sesleniyoruz. Gelin bakın, biz de banyolarda taşlarımızı çok güzel diziyoruz" dedi.

"ÇOK İYİ YAPTIM"

İnşaatlarda eşine yardımcı olduğunu ifade eden kursiyerlerden Emin Keskin ise, "Ben aileme destek olmak için eşimin aldığı işlerde kendisine yardımcı olmaya gayret gösteriyordum. Çocuklarım üniversiteyi kazandı. Yardım istemek için Büyükşehir Belediyesi'ne gittiğimde beni Yeşim Kıyıcı ile tanıştırdılar. Buradaki arkadaşlarımla birlikte açılan fayans ve karo işçiliği kursuna giderek bu günlere geldik. Geriye dönüp baktığımda çok iyi yaptığımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber