MEB, Kamu Kurumlarına Örnek Olacak Şekilde, Becayişi Yeniden Düzenlemeli

Aynı kamu kurumunda çalışan aynı unvandaki personelin karşılıklı olarak yer değiştirmesine becayiş adı verilmektedir. Karşılıklı olarak yer değiştirmenin (becayiş) kanuni dayanığı 657 sayılı Kanunun 73'üncü maddesidir. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı bu maddeyi işletmemektedir. Oysaki öğretmenlerin kendi iradeleri ile yılın belirli dönemlerinde (örneğin yarı yıl ve yıl sonu) yer değiştirmelerinin sağlanması kurumsal iç barışa katkı sağlayacaktır. Devamı için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Aralık 2005 00:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Becayiş uygulamasının kanuni dayanağı 657 sayılı Kanunun 73 madesidir. Bu madde şu şekildedir:

"Karşılıklı yer değiştirme
Madde 73- (Değişik: 31.7.1970- 1327/32 md.; 30.5.1974- KHK 12/1 md.; aynen kabul: 15.5.1975- 1897/1 md.) Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır."

Bu maddede yer alan "isteyebilirler" kelimsesinden dolayı taktir hakkı doğmaktadır. MEB de bu taktir hakkına dayanarak, bu maddeyi işletmemektedir. Bunun yerine öğretmenlerin branşlarını istekleri dışında değiştirmektedir. MEB'in bu son uygulaması hizmet gereği olarak yapılmış olsa bile çalışma barışını bozucu bir uygulamadır.

Butür zorlayıcı uygulamalar yerine daha demokratik ve daha gönüllü uygulamalar da benimsenerek hizmet ihtiyacı giderilebilir.

İşte önerimiz:

1.Her ildeki branş branş fazlalıklar belirlensin ve ilan edilsin,

2-Her ildeki ihtiyaçlar belirlensin ve ilan edilsin,

3- İllerdeki branş fazlalıkları ile ihtiyaç olunan branşlar arasında becayiş uygulamasına izin verilsin.

Bu üç maddeye izin verildiğinde, örneğin A ilinde Matematik branşından fazla bir öğretmen vardır. B ilinde ise Türkçe branşından fazla bir öğretmen vardır. A ilinde Türkçe branşına, B ilinde ise matematik branşına ihtiyaç varsa bu öğretmenlerin becayiş yapmalarına izin verilecektir. Bu halde öğretmenler gönüllü olarak yer değiştirecek ve çalışma barışı sorunu çözüldüğü gibi hizmet ihtiyacı da yerine getirilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber