KPSS Tercih Dosyası 4

Daha önce 3 dosya yayımlamıştık. Bugün son dosyamızı yayımlıyoruz. Bu dosyada; "Maaş, özelleştirme, çalışma ortamı ve nakil kolaylığı bağlamında hangi kamu kurumları tercih edilmelidir?", "Tercihler nasıl yapılmalıdır?" ve "Sağlık Bakanlığının, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre çalıştıracağı personelin özlük hakları nelerdir?" gibi sorulara cevap bulabileceksiniz. Cevaplar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Aralık 2005 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce yayımlanan dosyalar

KPSS Tercih Dosyası 1
KPSS Tercih Dosyası 2
KPSS Tercih Dosyası 3


Hangi kamu kurumları tercih edilmelidir?

Tercih kılavuzunda kamu kurumları arasında tercihte bulunurken maaş, özelleştirme, çalışma ortamı ve nakil kolaylığı gibi hususlara dikkat edilmelidir.

Maaş: Kılavuzda ilana çıkan kurumlardan, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, SSK, Türkiye İş Kurumu ve tüm KİT'ler (DHMİ, Eti Maden, TMO, TEİAŞ, Türk Patent, TKİ, EÜAŞ), çalışan memurlarına diğer kurumlarda aynı unvanda çalışan memurlardan daha yüksek bir maaş vermektedir.

Nakil kolaylığı: Geniş bir taşra ağı olan kamu kurumları, çalışan personeline eş ve sağlık durumu özrü ile belirli bir hizmet yılından sonra da istek üzerine nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Örneğin; Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Emekli Sandığı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Bağ-Kur, Yüksek Seçim Kurulu, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük Müsteşarlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, SSK, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu ve Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışan personeline nakil kolaylığı sağlayabilmektedir. Zira bu kurumların hemen hemen her il'de teşkilatı bulunmaktadır. Ancak, üniversite, belediye ve mahkeme başkanlıklarının sadece bulundukları yerde teşkilatı bulunmaktadır. Örneğin Mersin Üniversitesinin sadece Mersin'de teşkilatı bulunmaktadır. Bu nedenle bu kurumlarda çalışanlar, eş veya sağlık durumundan dolayı başka bir il'e geçmek istediklerinde mutlaka kendilerini almak isteyen başka bir kamu kurumu bulmaları gerekmektedir. Bu da nakil yapmak isteyenlerin karşılaştığı en büyük problemdir.

Çalışma ortamı: Memurlar.net sitesine gelen yorumlara göre askeri kurumlar, belediyeler ve üniversitelerde çalışan memurlar, bulundukları kurumdaki çalışma şartlarını beğenmemektedirler. Tercih kılavuzunda çok sayıda üniversitenin ve belediyenin kadro ilanı bulunmaktadır.

Özelleştirme: 1980'li yılardan sonra çok hızlı bir özelleştirme yaşanmaktadır. Kılavuzda yer alan bir kısım KİT'ler özelleştirme kapsamındadır. Ancak, özelleştirme olsa dahi, burada çalışan sözleşmeli personel ve memurlar diğer kamu kurumlarına memur olarak aktarılmaktadır. Genelde de kişiler, bulundukları ilde yer alan bir kamu kurumuna memur olarak atanmaktadır.


Tercih nasıl yapılmalıdır?

Öncelikle, tercih yaparken yarışılacak aday sayısını mümkün olduğunca azaltmak gerekmektedir. Örneğin, Elektrik teknisyeni bir aday sadece lise ve dengi okul mezunlarının başvurabileceği bir kadroyu tercih etmesi halinde yüzbinlerce kişiyle, ama sadece elektrik teknisyenliği bölümü mezunlarının başvurabileceği bir kadroyu tercih etmesi halinde çok daha az sayıda bir adayla yarışacaktır. Yine askerlik, yaş ve diğer istenen sertifikalar gibi belgelere sahip olma yarışılacak aday sayısını azaltacaktır.

Bir diğer önemli husus ise şudur: Tercihte bulunacağınız hiçbir kadroya sizden düşük puanlı bir aday yerleştirilmeyecektir. Bu nedenle en çok çalışmak istediğiniz illeri tercihleriniz üst sıralarına, en az gitmek istediğiniz illeri de alt sıralara yazınız.


Sağlık Bakanlığı'nın 4/B kadroları iyi midir?

Sağlık Bakanlığı, ÖSYM aracılığı ile, ilk kez 10.744 pozisyona, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre atama yapacaktır. 4/B'ye ilişkin olarak şunları söyleyebiliriz.

- Bu personelin eş, sağlık veya öğrenimden dolayı nakil isteme hakkı bulunmamaktadır.

- Ücretler fazla yüksek değildir. Ancak, Sağlık Bakanlığı çıkardığı Kanunda bu personele döner sermaye de verilebileceğini hüküm altına almıştır.

- Bu pozisyonda çalışanların memur kadar olmasa da yine de işgüvencesi vardır. İstihdam edildikleri yerde hizmet bitmediği sürece görevlerine son verilemez.

4/B2li personelin tabi olduğu ve haklarında uygulanacak olan Bakanlar Kurulu Kararını okumak için buraya, 4/B'li personel için oluşturduğumuz özel kategori için şuraya tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber