Valiler Kararnamesinin 'şifreleri' çözüldü

Haber Giriş : 02 Ocak 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Valiler kararnamesini inceleyince önemli bilgiler bulduk: Tekirdağ'a atanan Doğan, Bakan Aksu'nun eski genel sekreteri. Erdoğan'ı belediye başkanlığı döneminde soruşturan Coş, İstanbul sınırına geldi

milliyet

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun hazırladığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da "olur" verdiği son valiler kararnamesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayından geçerek yürürlüğe girdi. Kararname toplam 28 ilin valilerini ilgilendiriyor.
Ankara'dan arkadaşımız Tolga Şardan kararnamenin şifrelerini çözünce ortaya şu ilginç notlar çıktı.

Tekirdağ'da başladı

Kararnamedeki önemli isimler arasında Şemdinli olayını araştıran Mülkiye Başmüfettişi Aydın Nezih Doğan (45) yer alıyor. Mülkiye mezunu olan Doğan, Aksu'nun göreve gelmesinden sonra bakanlık genel sekreteri olmuş, daha sonra vali olacağı sırada taslak listedeki isminin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından çizildiği öne sürülmüştü. Bir ara RTÜK üyeliği seçimi için adı geçen Doğan bu göreve atanamayınca teftiş kurulunda müfettiş olarak kaldı. Şemdinli skandalı, Doğan için dönüm noktası oldu. Doğan, Aksu'nun olayın araştırılması için görevlendirdiği iki müfettişten biri oldu, kararnameyle birlikte de ilk kez vali unvanını aldı. İlk çıkışında Tekirdağ gibi önemli bir ile gidiyor.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan'ın damadı, Kazan Kaymakamı Halil İbrahim Akpınar (41) Ağrı Valisi oldu. Doğan gibi Mülkiye mezunu olan Akpınar, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput'un Şanlıurfa Valiliği sırasında aynı ilde kaymakamlık yapmıştı.

Şanlıurfa Valisi olarak görev yapan ve "dürüst yönetim anlayışı" ile tanınan Şemsettin Uzun (59) ise Isparta'ya atandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Uzun, ildeki devlet ihalelerine giren müteahhitlerin "korkulu rüyası" olarak tanınıyordu. Sürekli köy ve mezraları dolaşan, inşaatları tek tek inceleyen Uzun'un "yıkım kararları" da alkış alıyordu.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Cengiz Aydoğdu (47), çok önemli olan bilişim projelerini hayata geçirince Artvin Valiliği ile ödüllendirildi. Aydoğdu da Mülkiye mezunu.

Adım adım İstanbul'a

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, belediye başkanlığı döneminde soruşturan ve ceza verilmesini uygun görmeyen Mülkiye Başmüfettişi kökenli Hüseyin Avni Coş (46), hükümetin çıkardığı 4 vali kararnamesinden 3'üne girme başarısını gösterdi. İlk olarak Bingöl'e, oradan Aksaray'a geçen Mülkiye mezunu Coş, son kararname ile Kırklareli Valiliği'ne atanarak İstanbul'a biraz daha yaklaştı.

Hükümetin, ilk vali kararnamesinde görev verdiği Elazığ Valisi Kadir Koçdemir (41) ile Hatay Valisi Abdülkadir Sarı'yı (56) da merkeze alması dikkat çekiyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'ye atanan Şırnak Valisi Osman Güneş (53) için Aksu ile Gül'ün mutabakata vardığı belirtiliyor. Güneş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Bilgin'e tenzil-i rütbe

Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin'in (48) il AKP yönetimiyle arasının soğuk olduğu biliniyordu. Bir ara merkeze alınması planlanan Mülkiye mezunu Bilgin son anda Kırşehir'e kaydırıldı. Bu, tenzil-i rütbe anlamına geliyor.

Bir süre önce ildeki ihaleler ve yerel atama talepleri nedeniyle AKP'lilerce Bakan Aksu ve bazı hükümet üyelerine şikâyet edilen Mardin Valisi Temel Koçaklar (55) da sekiz yıla yaklaşan doğu görevinin ardından Muğla'ya atandı. Bu atama Mülkiyeli Koçaklar'ın kariyeri açısından prestijli bir adıma işaret ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber