Maliye Kontrolörleri Derneklerinin, bazı denetim elemanlarının ek göstergelerinin yükseltilmesine ilişkin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklama

Haber Giriş : 10 Aralık 2003 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Kontrolörleri Derneklerinin, bazı denetim elemanlarının ek göstergelerinin yükseltilmesine ilişkin açıklaması

BAZI DENETIM ELEMANLARININ EK GÖSTERGELERININ YÜKSELTILMESI HUSUSUNUN DEGERLENDIRILMESI

?Bankalar Kanunu ile Bazi Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede degisiklik yapilmasina iliskin Kanun Tasarisi ?nin 04.12.2003 tarihinde Adalet Komisyonunda yapilan görüsmeleri sonunda Komisyonun 1/693, 2/181, Karar No: 41 sayi ile kabul ettigi metinle, Bakanlar Kurulu tarafindan sevkedilen tasarida bulunmayan bazi düzenleme ve degisiklikler yapilmistir. Bunlar arasinda 15. madde ile 375 sayili KHK'ye eklenen geçici 8. madde ile bazi denetim elemanlarinin ek göstergelerinin farklilastirilmasidir.

Bazi denetim elemanlarinin ek göstergelerinin farklilastirilmasi bu Tasarinin hazirlanmasi asamasinda gündeme gelmis, Adalet Bakanliginca hazirlanarak bakanliklara gönderilen tasari taslaginin 13. maddesinde bu yönde düzenleme yer almistir. Ancak esitlik ilkelerine aykiri bu düzenleme tepkiler üzerine tasari taslagindan çikarilmistir. Tasarida yer almamakla birlikte tasari taslaginin 14. maddesi olarak Adalet Bakanliginin web sitesinde yer alan esas itibariyle Adalet Komisyonunun 41 Karar No ile 15. madde olarak tasariya dahil ettigi düzenleme ile içerik itibariyle esasen ayni olan madde gerekçesinde denetim elemanlarinin mali durumlarinin iyilestirilmesinin amaçlandigi ve çok az sayida (elli civarinda) kisinin yararlanacagi belirtilmektedir.

Ancak gerek Adalet Bakanliginin hazirladigi tasari taslaginin 14., gerekse Adalet Komisyonunun benimsedigi 15. madde incelendiginde bu sayinin çok daha fazla oldugu, bazi meslek gruplarinin gizleme, yaniltma ve mesleki çikar içgüdüsü ile hareket ederek bu yönde düzenlemeyi tasari taslagi ve tasarisina eklettikleri anlasilacaktir. Tereddüt ve ihtilaflara neden olacagi açik olan bu düzenlemeden yararlanmalari konusunda hiç tereddüt olmayan, fiilen çalisan ve kazanilmis hak ayligi 1 olan maliye müfettisi, hesap uzmani, ayrica yine Basbakanlik, mülkiye, ile bankalar yeminli murakiplari ve hazine kontrolörlerinin fiilen çalisanlari ve sayilan ünvandakilerin emeklileri ile halen çalisanlardan bilahare birinci dereceye geleceklerle, madde kapsamina tereddüt ve ihtilaflarin giderilmesine bagli olarak girecek denetim elemanlari da dahil edildiginde sayilari binlerle ifade edilecektir. Dolayisiyla Adalet Bakanligi web sitesinde yer aldigi gibi 50 civarinda kisinin yararlanmasi bilgisi yanlis ve yanilticidir.

Adalet Komisyonunca benimsenen düzenlemeye geçmeden önce bir baska çeliski; bir taraftan Kamu Mali Yönetim ve Kontrol ve Kamu Yönetimi Kanun Tasarilari ile teftis ve denetim birimleri kaldirilip Avrupa Birligi standartlarina uygun bir iç kontrol ve iç denetçilik müessesi olusturulmak ve dis denetim organi olarak yalnizca Sayistay kabul edilmek istenirken; kadrolarinin bulundugu kurumlar disinda teftis, denetim ve inceleme yapan Hükümetin esasen iç denetçi yapmak istedigi bazi denetim elemanlarina pirim verilmesidir.

Bu pirim;ek ödeme ve tazminat yerine; ek göstergeleri yeniden düzenlenerek

1- Tasari kapsamindaki denetim elemanlari ile diger denetim elemanlari arasinda,

2- Tasari kapsamindaki denetim elemanlari ile idarenin yönetim kademelerinde bulunanlar arasinda,

3- Tasari kapsamindaki denetim elemanlarindan idari kadrolara atananlar ile bunlarin üstleri arasinda,

4- Tasari kapsamindaki denetim elemanlarindan idari kadrolara atananlarla diger denetim elemanlarindan ve idari kadrolardan ayni ünvanli idari kadrolara atananlar arasinda ciddi ölçüde özlük haklari arasinda farklilik yaratmaktadir. Hatta bu farkliliklar Tasari kapsamindaki denetim elemanlarinin alt derecede bulunanlari arasinda önemli dengesizlikler yaratacaktir. Bunlara iliskin somut örnekler asagida verilecek olmakla birlikte, kisaca mevcut duruma asagida yer verilecektir.

 

I- MEVCUT DURUM

Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili denetim elemanlarinin statüsü ve özlük haklari 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu ve 6245 Sayili Harcirah Kanunu ile farklilik yaratmaksizin düzenlenmistir.

Adalet Komisyonunun 41 sayili Karari ile kabul ettigi Tasarinin 15. maddesi ile düzenlenen geçici 8. madde kapsamindaki denetim elemanlari ile bu kapsama girmeyenlerin ek göstergeleri 657 sayili Kanuna ekli I-Sayili Cetvelin (g) bölümünde ünvanlara göre farkli olmaksizin dereceler itibariyle esit düzenlenmistir.

Buna göre halen Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili tüm denetim elemanlari (3600) ek göstergeden yararlanmaktadirlar. Örnek vermek gerekirse kazanilmis hak ayligi 1. derecede olan Maliye Basmüfettisi ve Hazine Baskontrolörünün de ek göstergesi (3600) dür.

 

II-ADALET KOMISYONUN KABUL ETTIGI TASARI ILE OLUSAN DURUM

 

Denetim elemanlarinin mali durumlarinin, bu meyanda ek göstergelerinin personel kanunlarinda ve personel rejimi reformu kapsaminda ele alinarak iyilestirilmesi gerekirken, ilgili olmayan bir yasa tasarisina gizlenerek yapilmak istenmekte, bu da yapilirken istikrar bulmus dengeler bozulmakta ve statü farkliligi yaratilmaktadir.

Tasarinin 15. maddesi ile 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Ek Geçici 8. maddeye göre;

-Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili, ancak sadece kendi Bakanliginin merkez, tasra, bagli ilgili ve iliskili kuruluslarini denetleyen kazanilmis hak ayligi 1. derecede olanlar (3600) ,

-Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili kendi kurumlari yaninda diger kamu ve kuruluslarinda teftis, denetim ve inceleme yapanlardan kazanilmis hak ayligi 1. derecede olanlar (7200), ayni meslek grubunda örnegin 2. derecede olanlar (3000) ek göstergeden yararlanacaktir .

Daha da somutlastirirsak;

-Çalisma, Saglik, Çevre ve Orman Bakanligi Basmüfettislerinden kazanilmis hak ayligi 1 olanlar (3600) ek göstergeden yaralanirken, örnegin ayni derecedeki Mülkiye Basmüfettisi veya Hazine Baskontrolörü (7200) ek göstergeden,

-Genel Müdür veya Kurul Baskani (6400) ek göstergeden, Maliye Basmüfettisi (7200) ek göstergeden,

-657 sayili Kanunun 43/B-2. fikrasindaki hüküm geregince halen idari görevlerde örnegin Maliye Bakanliginda Daire Baskani görevinde olan ve mevcut düzenlemeye göre 3600 ek göstergeden yararlanan Hesap Uzmani kökenli Daire Baskani (7200), bu Daire Baskaninin kariyerden gelmeyen Genel Müdürü (6400) ek göstergeden,

-Tasari kapsamina girmeyen örnegin Kültür ve Turizm Bakanligi Bas Müfettisi iken ayni Bakanligin bir Genel Müdürlügüne Genel Müdür Yardimcisi olarak atanan ve kazanilmis hak ayligi 1 olan Basmüfettisin (3600), ayni Bakanliga Genel Müdür Yardimcisi olarak atanan Hazine Baskontrolörü (7200).

Ek göstergeden yararlanacaktir.

Yukarida belirtilen örnekler dahi Adalet Komisyonunun kabul ettigi Tasarinin 15. maddesinin esitlikten uzak, merkez denetim elemanlari arasinda farklilik yaratan düzenlemeyi bu hali ile tasvip etmek dogru olmasa gerek.

Öte yandan 15. madde olarak kabul edilen Geçici 8. madde uygulamada ihtilaf ve tereddütlere yol açacaktir.

Zira kapsami net degildir. Diger kamu kurum ve kuruluslarinda çesitli Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle teftis, denetim ve inceleme yapanlari kesin olarak belirlemek mümkün degildir. Ayrica Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili denetim elemanlarinin teftis, denetim ve inceleme görevlerini Basbakan, Bakan, Müstesar ve Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Baskani adina yaptiklari tartismasizdir. Bu Makamlar sayilmak suretiyle müstakil Genel Müdürlük Müfettisleri ve Kontrolörleri ile Bakanlik Merkez teskilatina dahil Kontrolörler kapsam disi tutulmak isteniyor ise bu da dogru degildir. Bunlar ek gösterge ve harcirah açisindan madde kapsaminda oldugu degerlendirilenler ile ayni statüdedirler.

Sonuç olarak denetim elemanlarinin mali durumlarinin iyilestirilmesinin gerekliligine de inanildigindan, diger kamu kurum ve kuruluslarinda teftis, denetim ve inceleme yapanlara ek ödeme veya tazminat ödenmesinin saglanabilecegi; ek göstergelerde iyilestirme yapilacak ise bunun Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili ve 657 sayili Kanuna ekli I-sayili Cetvelin (g) bölümünde sayilan tüm denetim elemanlari arasinda ayrim yapilmayacak sekilde esit olarak yapilmasi ve bu durumda Adalet Komisyonunun 1/693, 2/181, Karar No: 41 sayili Karari ile kabul edilen Tasarinin 15. maddesi ile 375 sayili Kanun Hükümde Kararnameye eklenen geçici 8. maddenin asagidaki sekilde düzenlenmesi yerinde olacaktir.

?Geçici Madde 8- Ilgili Kanunlarinda degisiklik yapilincaya kadar en az 4 yil süreli Yüksek ögretim veren Fakülte ve Yüksekokullari bitirmis, Türkiye düzeyinde teftis, denetim veya inceleme (banka ve vergi incelemesi dahil) yetkisine sahip denetim elemanlarindan 1. dereceden kazanilmis hak ayligi alanlara bu derecedeki geçirdikleri süreler dikkate alinarak emsalleri olan birinci sinifa ayrilmis Sayistay Meslek Mensuplarina uygulanmakta olan ek göstergeler uygulanir.?

MALIYE KONTROLÖRLERI DERNEKLERI

Bütçe Kontrolörleri Dernegi

Muhasebat Kontrolörleri Dernegi

Gelirler Kontrolörleri Dernegi

Milli Emlak Kontrolörleri Dernegi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber