Türk Telekom Personelinin Nakli Dosyası (2)

Türk Telekom personelinden gelen sorular üzerine bugün ikinci dosyamızı yayımlıyoruz. İkinci dosyamızda, nakil hakkından vazgeçen kapsamdışı personelin kıdem tazminatını nasıl alacağı, tercih formları doldurulurken il tercihi yapılmasının zorunlu olup olmadığı, personelin kurum seçme hakkının olup olmadığı, atama teklifi yapılması ancak personelin göreve başlamaması halinde ne olacağı ve görevde yükselme niteliğinde atama yapılıp yapılmayacağı gibi sorulara cevap verilmektedir. Dosyaya ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ocak 2006 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom personeli için Forum'da ayrı bir kategori açılmıştır. Nakle tabi ziyaretçilerimiz bu kategoriden bilgi alış verişinde bulunabilirler. Forumun bu bölümüne ulaşmak için tıklayınız.

İlk dosyaya ulaşmak için tıklayınız.


6-Nakil hakkından vazgeçen ?kapsamdışı personel? kıdem tazminatını nasıl alacak?

Kapsamdışı personelin ?nakil hakkından vazgeçmesi? kanunda ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin dördüncü fıkrasında konu şu şekilde düzenlenmiştir: ?...Nakil hakkına sahip olarak iş kanunlarına tâbi çalışmakta iken özelleştirme uygulamaları nedeniyle istihdam fazlası personel olarak belirlenenlerden, kararın kendilerine tebliği tarihinden başlayarak on gün içinde nakil hakkından vazgeçtiğini beyan edenlerin iş sözleşmeleri feshedilmiş sayılır ve bunların ihbar ve kıdem tazminatları Özelleştirme Fonundan karşılanır. Kuruluşun özelleştirme uygulaması sonucu nihai devir işlemlerinin onaylanmasına ilişkin kararın Resmi Gazetede yayımından itibaren on gün içinde nakil hakkından vazgeçtiğini çalıştığı kuruluşa yazılı olarak bildiren nakil hakkına sahip iş kanunlarına tâbi personelin de iş sözleşmeleri feshedilmiş sayılır ve bunların ihbar ve kıdem tazminatları Özelleştirme Fonundan karşılanır. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere isimleri Devlet Personel Başkanlığına bildirilenlerden; nakil süreci içerisinde kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde iş sözleşmeleri sona erenlerin kıdem tazminatları da Özelleştirme Fonundan ödenir. İş kanunlarına tâbi olarak çalışmakta iken, bu madde gereğince diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personele kıdem tazminatı ödenmez ve bunların önceden kıdem tazminatı ödenmiş süreleri hariç, kıdem tazminatına esas hizmet süreleri 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli ikramiyelerinin hesabında dikkate alınır...? hükmü yer almaktadır.

Bu madde hükmü kapsam dışı personele yöneliktir. Buna göre, istihdam fazlası personel olarak belirlenenlerden, kararın kendilerine tebliği tarihinden başlayarak on gün içinde nakil hakkından vazgeçtiğini beyan edenlerin iş sözleşmeleri feshedilmiş sayılır ve bunların ihbar ve kıdem tazminatları Özelleştirme Fonundan karşılanır.

7-Tercih formları doldurulurken il tercihinde bulunmak gerekir mi?

Bu husus, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğde düzenlenmiştir. Tebliğe göre istihdam fazlası olarak belirlenen veya nakle tabi personel olan kişilere il tercih hakkı tanınmaktadır. Bu kişiler Telekom tarafından kendilerine sunulan formda yer alan "il tercihi" kısmını boş bırakmaları halinde, bu kişiye ilişkin bilgi kağıdına "Tercihte Bulunmadı" kaydı konulacaktır.

Devlet Personel Başkanlığınca diğer kamu kurumlarına atama teklifi yapılırken, bu il tercihleri dikkate alınacaktır. Eğer bu illerde kişiye uygun kadro bulunmaz ise ilgililer diğer illere atanabileceklerdir.

8-Personelin Kurum seçme hakkım var mı? Atama teklifi yapılan Kuruma gitmese ne olur?

Nakle tabi personelin "Kurum seçme hakkı" bulunmamaktadır. Ayrıca atama teklifinin yapıldığı Kuruma gidip süresi içinde göreve başlaması gerekmektedir. Başlamaza ise ?müstafi? sayılır.

Fakat 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğe göre ?talep yazısı getirme hakkı? vardır. Bu durumu 2 kısma ayırarak açıklamakta fayda vardır:

a)Henüz havuzda bekleyen personelin talep yazısı getirmesi: Bu durumda söz konusu personelin ilk ataması talep yazısı aldığı kuruma yapılacağından herhangi bir sıkıntı ile karşılaşması söz konusu değildir.

B )Devlet Personel Başkanlığınca ataması teklif edildikten sonra talep yazısının getirmesi: 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğde ?Atama Teklifinin Değiştirilmesi? olarak düzenlenen 8 inci maddesinde, ?Kamu kurum ve kuruluşlarına Başkanlık tarafından ataması teklif edilen ancak atama işlemi onaylanmamış personel için herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunun o personelin atanmasına ilişkin talep yazısının veya ilgilinin belgeye dayalı haklı bir mazeretinin bulunması hallerinde kadro veya pozisyon imkanları çerçevesinde Başkanlıkça atama teklifinde değişiklik yapılabilir? hükmü yer almaktadır.

Dolayısıyla, DPB tarafından ataması teklif edilen bir personelin herhangi bir kamu kurum veya kuruluşundan talep getirmesi halinde işleme alınıp alınmamasının en önemli şartı önceki kurum tarafından ?atama onayının yapılmamış olması?dır.

9-Telekomda görev yapan ve teknik liseyi de bitirerek teknisyen diplomasına sahip bir teknisyen yardımcısının teknisyen olarak atanması mümkün müdür?

24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğe göre; Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personele bulunduğu kadro/pozisyondan; görevde yükselme niteliğinde olacak şekilde veya en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim-öğretim sonucu ihraz edilen ve unvan değişikliği sınavına tabi kadro/pozisyon teklif edilmez. 399 sayılı KHK'nın eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personel hariç olmak üzere Şef ve daha üst unvanlarda bulunan personel için kadro/pozisyon imkanı ve personel ihtiyaçları çerçevesinde öğrenim durumu itibariyle ihraz ettiği unvana uygun kadro/pozisyon teklif edilebilir.

10-Telekomda çalışan kapsam içi personelin durumu ne olacak?

20.10.2004 tarih ve 25619 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar? da yapılan değişiklik ile Türk Telekomda çalışan kapsam içi personelin diğer kamu kurumlarına 4/C olarak atanma imkânı getirilmiştir.

Buradaki tek önemli fark ise; Türk Telekomda çalışan memur, sözleşmeli, kapsam dışı ile asli ve sürekli görevde çalışanların bildiriminin direk Telekom tarafından Devlet Personel Başkanlığına yapılmasına karşın; 4/C hakkından yararlanmak isteyen Türk Telekom kapsamdışı işçileri bizzat kendileri ?Özelleştirme İdaresi Başkanlığı?na başvuracaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber