Çelik: Özel okullarla ilgili kanun taslağının imzaları bitti...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakalar Kurulu'nda özel okullarla ilgili kanun taslağının imzalarının tamamlandığını belirterek, taslağın gelecek hafta TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi.

Türkiye Özel Okullar Birliği'nin düzenlediği ''AB Vizyonu, Türkiye'de Eğitim ve Özel Okullar Sempozyumu''nun açılışına katılan Çelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çelik, 625 sayılı Özel Öğretim Kanunu'nda değişiklik öngören kanun taslağının Bakanlar Kurulu'nda imzalarının tamamlandığını belirterek, ''Sadece Maliye Bakanımızın imzası kalmıştı, Maliye ile de son mutabakata vardık, problem yok'' dedi.
Bakan Çelik, taslağın gelecek hafta TBMM'ye sevk edileceğini söyledi.

ÖZEL OKULLARIN KDV ORANI
Özel okulların KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'i indirilip indirilmeyeceğinin sorulması üzerine Çelik, ''O konuda bir şey yok henüz. Aslında aşağıya çekilebilir, bizim de ısrarımız o yönde'' diye konuştu.

Özel okullara giden öğrencilere bin YTL devlet yardımı katkısı yapılacağını açıkladığının anımsatılması üzerine Çelik, bu oranın her yıl yeniden belirleneceğini bildirdi. ''Bu sene bin YTL bir anlam taşır da gelecek sene taşımayabilir. O nedenle bu miktar her yıl yeniden belirlenecek'' diyen Çelik, bu konuda Milli Eğitim ile Maliye Bakanlığı'nın ortak çalışacağını söyledi. Çelik, kaç öğrenciye katkı yapılacağının da bu ortak çalışmayla belirleneceğini ifade etti.

Öğrencilerin nasıl seçileceğinin sorulması üzerine Çelik, bu konudaki kriterlerin daha sonra belirleneceğini kaydetti. Başarının esas kriter olacağını belirten Çelik, ''Fakirlik de kriter olacak mı'' sorusuna, ''Şüphesiz tabii'' yanıtını verdi.

Bazı özel okul sahiplerinin burslu öğrenci sayısının kılavuzda belirtilmesini istediklerini kaydeden Çelik, ''Bu da güzel bir şey. Tıpkı vakıf üniversiteleri gibi. Bunlar bence başarıyı teşvik açısından önemli şeyler'' dedi.

''VERGİ İNDİRİMLERİ, VERGİ KANUNU'NDA YAPILACAK''
Milli Eğitim Bakanı Çelik, okul masraflarının vergiden düşüleceği yönündeki hükmün kanun taslağında yer alıp almadığına ilişkin soru üzerine de şunları söyledi:
''Vergi indirimleri, Vergi Kanunu'nda yapılacak. Gelir vergisi mükellefi olan veya başka türlü vergi mükellefi olan insanların çocukları için yaptıkları harcamaları vergiden düşmeleriyle ilgili daha önce ufak bir düzenleme yapılmıştı. Onunla ilgili daha detaylı düzenlemeyi Maliye Bakanlığı, vergi mevzuatında yapacak.'' Çelik, yeni taslağa göre, ''vatandaşların eğitim kredisi alabilmelerine imkan tanındığını, verilecek kredinin faizinin yarısı için devlet katkısı sağlanacağını'' açıkladığı anımsatılarak, ''Bu az bir miktar değil mi'' diye sorulması üzerine, ''Bu, başlangıç için iyi bir orandır. Her şeyi bir anda temin edemezsiniz. Bu, iyi bir destek bence'' yanıtını verdi.

''FORMASYON ÜCRETLİ OLACAK''
Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının durumlarının anımsatılması üzerine ise Çelik, özel öğretim kurumlarında 20 bin civarında öğretmenin formasyonunun bulunmadığını belirtti. Çelik, ''Formasyonu bunlara vereceğiz, yani tüm Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarına değil'' diye konuştu.

Formasyonu MEB Hizmetiçi Eğitim Dairesi'nin vereceğini kaydeden Çelik, bunun için bir ücret belirleneceğini söyledi. Çelik, ''Bu ücret üniversitelerin ücretleri kadar astronomik olmayacak'' dedi.

Türkiye'de 7 bölgede hizmetiçi eğitim kursları bulunduğunu ifade eden Çelik, bu kurslarda MEB uzmanlarının eğitim vereceğini, ayrıca üniversitelerden öğretim üyelerinin de görev yapacağını söyledi. Çelik, bu öğretmenlerin hemen atanıp atanmayacağı sorusu üzerine, isterlerse MEB'in yapacağı atamalar için başvurabileceklerini, isterlerde de özel öğretim kurumlarında çalışmaya devam edebileceklerini kaydetti.

VORKİNK'İN ELEŞTİRİLERİ
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Vorkink'in ÖSS sistemine yaptığı eleştirilerin anımsatılması üzerine Çelik, ortaöğretimde sorunlar bulunduğunu anlattı. Çelik, ilköğretimden ortaöğretime geçişte hem kız hem de erkek öğrencilerin sayısında ''ciddi düşmeler olduğunu'' vurguladı.

Çelik, Vorkink'in ''imam hatiplerle uğraşmak yerine eğitimin kalitesiyle uğraşılması gerektiği'' görüşüne katıldıklarını belirterek, ''Bunlar bizim de söylediğimiz şeyler. Bunu gündeme getiren, taşıyan biz değiliz. Bunun üzerinden siyaset yapan biz değiliz. Bazı muhataplarımız, muhaliflerimiz bunun üzerinden bize karşı siyaset yapıyorlar'' diye konuştu.

Bakan Çelik, ''Dünya Bankası'nın ortaya koyduğu vizyonun kendileriyle uzun süre görüşülerek ortaya konulmuş bir vizyon olduğunu, bundan habersiz olmadıklarını'' ifade etti.

EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLARI İLE TOPLANTI
Milli Eğitim Bakanı Çelik, gelecek hafta Ankara'da Türkiye'deki tüm eğitim fakültesi dekanlarının katılacağı bir toplantı düzenleyeceklerini belirtti. Toplantının, ders kitabı müfredatında yapılan değişikliklerin eğitim fakültelerine yansıtılması amacıyla düzenlendiğini söyleyen Çelik, Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi kapsamında teknik eğitim fakülteleriyle işbirliği yaptıklarını ifade etti. Çelik, ''Sonuçta yükseköğretimde hiç işbirliği yapılmıyor gibi bir kanaat yanlış olur. İşbirliği yapıyoruz'' dedi.
Bu toplantıya YÖK'ten de katılım olup olmayacağı sorusunu Çelik, ''Beraber yapıyoruz'' diye yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber