YİBO ve PİO'lar Bizimdir

24/01/2006 tarihinde Ar.Gör. Levent ERASLAN'ın ?Yalnızlığın Okulları YİBO'lar? başlıklı makalesini yayımlamıştık. Söz konusu makaleye memurlar.net'in kayıtlı üyelerinden yorumlar gelmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü söz konusu makale ve konuya ilişkin görüşlere ilişkin olarak sitemize bir açıklama göndermiştir. "Onlar Bize Emanet" başlıklı açıklamayı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2006 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet Sitenizde 24.01.2006 tarihinde yayınlanan ?Yalnızlığın Okulları YİBO'lar? başlıklı makale ve konuya ilişkin okuyucu görüşleri incelenmiştir.Konuya ilişkin açıklama aşağıdadır.

Anayasamızın 42.Maddesinde, ?Kimse eğitim-öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.? denilmektedir.

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun ?Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleri? bölümünün ?Fırsat ve İmkân Eşitliği? başlıklı 8.maddesinde ise ?Eğitimde kadın, erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanır. Maddi imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin en yüksek eğitim kademelerine kadar öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla parasız yatılılık, burs, kredi ve başka yollarla gerekli yardımlar yapılır. Özel eğitime ve korunmaya muhtaç çocukları yetiştirmek için özel tedbirler alınır.? hükmü yer almıştır.

Ülke genelinde 35.000 köy ve bunlara bağlı 44.319 köy altı yerleşim birimi bulunmaktadır (1990 Yılı DPT. Köyler Araştırması). Bu dağınık yerleşim birimlerinin büyük çoğunluğu küçük ve nüfusu az yerleşim yerleridir. Toplam 79.319 yerleşim birimine eğitim hizmetlerinin götürülmesi halinde eğitim maliyetinin aşırı derecede yükselmesine ve eğitimde kalitenin düşmesine yol açacaktır. Bu nedenle, bu kadar çok sayıda yerleşim birimine eğitim hizmetlerini götürmek hemen hemen imkânsızdır.

Ayrıca, kırsal kesimden şehir merkezlerine olan büyük orandaki göç olgusu okul bulunan köylerimizin bir çoğunda da öğrenci sayısının azalmasına ve okulların kapasitelerinin altında hizmet vermelerine, hâtta kapanmalarına neden olmaktadır.

Bu durumda, küçük yerleşim birimlerinde bulunan çocuklarımızın eğitim hizmetlerine kavuşturulması, daha iyi imkânlarla yetiştirilmeleri, ilköğretim hizmetlerinin yurt çapında dengeli bir şekilde yaygınlaştırılması, eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için Bakanlığımız yatılı ilköğretim bölge ve pansiyonlu ilköğretim okulları yanında taşımalı ilköğretim uygulamasını da yapmaktadır.

Görüldüğü gibi yatılı ilköğretim bölge ve pansiyonlu ilköğretim okulları ülke gerçeklerinden kaynaklanan okullardır. Bu okullarda okuyan yatılı öğrencilerin yiyecekleri, giyecekleri, ders kitapları, defterleri, ders araç ve gereçleri ile her türlü giderleri Devlet tarafından karşılanmakta ve ayrıca, kendilerine harçlık verilmektedir.

Yatılı ilköğretim bölge ve pansiyonlu ilköğretim okullarında eğitim ortamının iyileştirilerek eğitimde kaliteyi yükseltmek, sosyal, kültürel, sportif etkinlikleri artırarak okulların, çevrenin eğitim merkezi olmasını sağlamak Bakanlığımızın öncelikli hedeflerindendir. Bu amaçla, ?YİBO ve PİO'lar Bizimdir.? Projesi uygulamaya konulmuştur.

PROJE KAPSAMINDA YAPILAN VE PLANLANAN FAALİYETLER

Fiziki Mekanların İyileştirilmesi:

Yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okullarının donatım ihtiyaçları ilköğretim müfettişleri eliyle tespit edilmiştir. Yapılan tespit sonucunda ihtiyaç duyulan donatım malzemeleri Bakanlığımızca satın alınarak okullara gönderilmektedir.

2004 Yılında Satın Alınarak Gönderilen Donatım Malzemeleri

JENERATÖR SOYUNMA DOLABI RANZA YATAK YASTIK BATTANİYE BUZDOLABI
27 8.693 6.088 35.770 63.976 70.000 78

.....

ÇAMAŞIR KURUTMA MAKİNASI ÇAMAŞIR YIKAMA MAKİNASI KURU TEMİZLEME MAKİNASI FIRIN KUZİNELİ FIRIN SİLİNDİR ÜTÜ SU SOĞUTUCUSU
25 10 20 80 50 25 50

2005 Yılında Satın Alınan ve Dağıtımı Devam Eden Donatım Malzemeleri

JENERATÖR SOYUNMA DOLABI RANZA YATAK YASTIK BATTANİYE ÇAMAŞIR YIKAMA MAKİNASI
149 14.559 5.905 7.314 19.625 2.1866 100

...

BUZDOLABI FIRIN BULAŞIK YIKAMA MAKİNASI YEMEK MASASI SANDALYE
130 76 226 5.488 42.562

Bu malzemelerin satın alma işlemleri tamamlanmış ve dağıtımı devam etmektedir.

2005 Yılında alınan jeneratörlerle birlikte jeneratörü olmayan okul kalmamıştır.

2. Bakım ve Onarım İşleri:

222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu gereğince ilköğretim kurumlarının yapım, bakım ve onarımları Valiliklerce plânlanmakta ve yapılmaktadır. İl Özel İdare Bütçelerine yeterli ödenek ayrılarak bu okulların bakım ve onarımlarının yaz tatilinde yapılması, bitirilmesi ve depreme karşı güçlendirilmesinin yapılması konusunda 17.02.2005 tarih ve 2005/12 sayılı 2005 Yılı İlköğretim Kurumları Yapım Programı Genelgesi ile Valiliklere gerekli talimat verilmiştir.

Eğitim Teknolojisi ve Ders Araç Gereç İhtiyacının Karşılanması:

- Yatılı ilköğretim bölge ve pansiyonlu ilköğretim okullarında çağın gereklerine uygun bir eğitim ortamının sağlanması için Temel Eğitim Projesi kapsamında 279 okula bilgi teknolojisi sınıfı kurulmuştur.

Eğitim Öğretim Faaliyetlerinde Kullanılmak Üzere Bakanlığımızca 2004 Yılında Satın Alınarak Gönderilen Malzemeler:

Bilgi Teknolojisi Sınıfı Projeksiyon Makinası Fotokopi Makinası Çok Amaçlı Yazısı
72 105 497 50

Böylece, 351 yatılı ilköğretim bölge ve pansiyonlu ilköğretim okuluna bilgi teknolojisi sınıfı kurulmuştur.

Temel Eğitim Projesi kapsamında 140, Avrupa Yatırım Bankası finansmanı ile 64 okula bilgi teknolojisi sınıfı kurulması programa alınmış ve ihale süreci devam etmektedir.

2005 Yılında uygulamaya konulan yeni program anlayışına göre bütün ilköğretim okullarının ders araç gereç ihtiyacının karşılanması için 25.000.000 YTL. ödenek ayrılmıştır. Bu ödenekle matematik takımı, fen ve teknoloji takımı ile sosyal bilgiler takımı, ders araçları satın alınarak dağıtılacaktır. Satın alma işlemleri devam etmektedir. Bu çerçevede YİBO ve PİO'ların ders araç-gereç ihtiyacı da karşılanmış olacaktır.

4. Yatılı İlköğretim Bölge ve Pansiyonlu İlköğretim Okullarında Temizlik ve Beslenme Hizmetleri:

Yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okullarının tamamında temizlik hizmetleri hizmet satın alma yoluyla karşılanmaktadır.

Yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okullarında günlük yemeklerin yürürlükteki ihale mevzuatı çerçevesinde ?mal ve hizmet satın alma? yoluyla karşılanması halinde hizmetlerin daha etkili ve verimli yürüyeceği ve öğrencilerimizin daha sağlıklı besleneceği düşüncesinden hareketle 2005-2006 öğretim yılından itibaren pilot uygulama yapılmak üzere her ilde Valiliklerce seçilecek en fazla 3 okulda hizmet satın alınması 17.08.2005 tarih ve 8511 sayılı Makam Onayı ile uygun görülmüştür.

Öğretmen İhtiyacının Karşılanması:

Bu okullarda öğrenim gören öğrenciler günün 24 saatini bu okullarda geçirdiklerinden öğrencilerin kişilik, kimlik gelişmeleri ve nitelikli bir eğitim alabilmelerine imkân sağlamak amacıyla;

- Öğretmen atamalarında bu okullara öncelik verilmesi, özellikle öğretmen kadrosunun yarıya yakınına bayan öğretmen atanması için sıralı olan okullarda sıraların çalıştırılmaması,

- Zorunlu olmadıkça bu okullara stajyer ve asker görevlendirilmemesi,

- Sosyal ve kültürel etkinliklerin sayısının artırılması, il ve ilçe yöneticilerinin bu etkinliklere katılımının sağlanması,

- Yatılı öğrencileri olumsuz yönde etkilediğinden zorunlu olmadıkça yatılı ve pansiyonlu okulların ?taşıma merkezi okul? kapsamına alınmaması

konularında Valiliklere gerekli talimat verilmiştir.

Ayrıca, Bakanlığımız ile Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereğince 2005-2006 öğretim yılından itibaren yatılı ilköğretim bölge okullarının tamamında 20 öğrencilik bir ?satranç sınıfı? açılmasına karar verilmiştir. Satranç sınıfı ile ilgili malzemelerin tamamı Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığınca karşılanmaktadır.

Yatılı Ve Pansiyonlu İlköğretim Okullarından Mezun Olan Öğrencilerin Orta Öğretime Devamlarının Sağlanması:

Yatılı ve pansiyonlu ilköğretim okullarından mezun olan öğrencilerin orta öğretim kurumlarına devamlarını sağlamak amacıyla orta öğretim yurt ve pansiyonlarında boş kapasiteye sınavsız olarak yerleştirilmeleri sağlanmıştır. Bu çerçevede 2003-2004 öğretim yılında 12.129, 2004-2005 öğretim yılında 6.072, 2005-2006 öğretim yılında ise 7.716 öğrenci orta öğretim yurt ve pansiyonlarına yerleştirilmiştir. Bu uygulamaya önümüzdeki yıllarda da devam olunacaktır.

Ayrıca, Bakanlığımız ile Arçelik A.Ş. arasında imzalanan protokol gereğince Vehbi Koç Vakfı tarafından yatılı ilköğretim bölge okullarından derece ile mezun olup, orta öğrenimlerine devam eden öğrencilere burs verilmektedir. Bu çerçevede, 2003-2004 öğretim yılında mezun olan 26 öğrenciye burs verilmeye başlanmış, 2004-2005 öğretim yılında ise 300 öğrenciye daha burs verilecektir. Bu uygulama öğrencinin orta öğretimde başarılı olduğu sürece devam edecektir. Söz konusu bursun yüksek öğretime devam eden öğrencilere de verilebilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.

7. Bu okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ders ücretlerinin iyileştirilmesi çalışmaları devam etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber