OMÜ Raporu: Yasadışı faaliyete destek, Çanakkale şehitliklerine geziye engel

Haber Giriş : 01 Şubat 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkındaki iddialar Meclis tarafından mercek altına alınan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Ferit Bernay ile ilgili yeni bir suçlama daha ortaya atıldı. İddiaya göre, Bernay, üniversitenin imkânlarını DHKP-C üyelerine cömertçe kullandırırken Çanakkale'deki şehitliklere gitmek isteyen öğrencilere fırsat tanımadı.

ÖRGÜTE GÖZ YUMDU

TBMM Araştırma Komisyonu'nun üniversite hakkında hazırladığı taslak raporda yer verilen iddiaya göre, skandal uygulamalar şöyle sıralanıyor:

Ferit Bernay'ın rektör olmasından sonra, 23 Şubat 2001'de kurulan Halkbilim Kulübü, 27 Haziran 2004'te, Başkan Serpil Arslan, yönetim kurulu üyeleri Hüseyin Aktaş, Serkan Doğan, Nazire Ayata, Dilber Aydın ve Alev Abalay'ın yasa dışı terör örgütü DHKP-C mensubu olduğu gerekçesiyle tutuklanması üzerine Valilik emriyle kapatıldı. OMÜ yönetimi, iki ay daha kulübün faaliyetlerine izin verdi. Ancak uyarı yazısı gönderilince faaliyetini durdurdu.

Halkbilim Kulübü'nün faaliyetleri, DHKP-C'nin yuvalandığı Sivas, Ordu, Amasya ve Tokat kırsalında yoğunlaşıyordu. 2003'te Sivas yöresini araştırmak için üniversiteden kaynak tahsisi istendi. 750 milyonluk avansla Sivas'a gönderilen öğrencilerin masrafları da üniversite tarafından karşılandı. Kulüp, 28 Haziran'da Sivas'ın Banaz köyünde mezuniyet pikniği düzenledi, bölgede çok sayıda şenliğe katıldı. Masrafları karşılayan üniversite yönetimi, kulübe fotoğraf ve film malzemesi de temin etti. DHKP-C'li olduğu iddia edilen gençlerin yuvalandığı kulübe neredeyse sınırsız destek veren OMÜ yönetimi, Edebiyat Kulübü'ne destek vermeyerek kapanmasına sebep oldu. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Kulübü'ne de oda bile vermedi. Üniversite yönetimi, Yerel Sporlar ve Bumerang Kulübü'nün Çanakkale şehitlikleri gezisine ise otobüs tahsis etmedi.

MADDİ DESTEK VERDİ

Rapor taslağında, iddialar şöyle ifade edildi: ?Üniversite yönetimi, yasa dışı örgütün merkezi haline getirilen kulüp faaliyetleri konusunda denetim yapmayarak örgütsel faaliyeti örtülü olarak desteklemiş, hatta sağlanan destek ve maddi yardım ile yasadışı örgütsel faaliyete destek verilmiştir. Anayasal düzeni bozmaya yönelik silahlı mücadele eden örgüt üyelerine yataklık yapan bir kulüp bu denli desteklenirken, gerçek anlamda kültürel etkinlik düzenlemeyi amaçlayan iyi niyetli birçok kulüp maddi imkansızlıklar ve yer tahsis edilmemesi nedeniyle kapanmak zorunda kalmıştır."

Bernay: YÖK değişmeli

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile ilgili iddiaları inceleyen TBMM Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Dört aylık araştırma sonucunda hazırlanan rapor Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Komisyon, Rektör Bernay ile üniversite yöneticileri hakkında 7 ayrı konudan suç duyurusunda bulunacak. Tutanaklara göre, YÖK'ü ağır ifadelerle eleştiren Bernay'ın görüşleri şöyle: "YÖK'le ilgili eleştiriler oluyor zaman zaman. Evet, YÖK'ün şeklinin, bence, üniversitelerin ağırlığı artacak şekilde değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Orada biliyorsunuz Cumhurbaşkanı'ndan üçte 1, hükümet kanadından üçte 1, üniversitelerden üçte 1 geliyor. Bence bu oranın ağırlıklı olarak üniversitelere verilmesi lazım. Çünkü, YÖK, aslında bir nevi kamunun bir mütevelli heyeti. Yani, bu mütevelli heyet görevini yapıyor. Akademik grubun ağırlaşması bu çalkantıları belki daha da azaltacaktır. Ama, şu andaki aşamalı seçim ya da aşamalı atama denilen bu durum, daha bir süre, Türkiye'nin, çok çeşitli nedenlerle, devletin de bu konudaki belki bazı kaygıları, düşünceleri, uzunca bir süre bence devam edecektir diye düşünüyorum."

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber