Yedek subaylık dönemindeki KEY'lerini aldı

Bir doktor, yedek subay olarak çalıştığı döneme ait KEY'lerini talep etti. İlgili komutanlık, "arşivde bir kayıt bulunmadığını" belirtti. Doktorun üye olduğu sendika olan Sağlık Sen tarafından açılan davada, mahkeme kişi lehine karar verdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Temmuz 2013 20:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yedek subaylık dönemindeki KEY'lerini aldı

T. C.

İSTANBUL

9. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2013/....

KARAR NO : 2013/......

DAVACI : ÜYESİ .................. ADINA MÜVEKKİL SAĞLIK VE SOSYAL HİTZMETLER ÇALIŞANLARI SENDİKASI ( SAĞLIK-SEN )

[VEKİLİ] : AV. EMRULLAH GÖZCÜ

Haseki Sultan Mah. Küpeşteciler Sk. No:7/9 Haseki Fatih/İSTANBUL

DAVALI : MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI --ANKARA

DAVANIN ÖZETİ : Davacı tarafından; 28.02.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan konut edindirme yardımı ödemelerine ilişkin listede adının hak sahibi olarak yer almaması nedeniyle hak ettiği konut edindirme yardımının temettüsü ile beraber yasal faizi ile birlikte ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 02.12.2012 tarih ve 12 sayılı işlemin; hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ile hak edilen konut edindirme yardımının yasal faiziyle ödenmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Yasal dayanaktan yoksun davanın reddine karar verilmesi gerektiği savunulmuştur.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren İstanbul 9. İdare Mahkemesi' nce gereği görüşüldü:Dava, davacı

tarafından 28.02.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan konut edindirme yardımı ödemelerine ilişkin listede adının hak sahibi olarak yer almaması nedeniyle hak ettiği konut edindirme yardımının temettüsü ile beraber yasal faizi ile birlikte ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 02.12.2012 tarih ve 12 sayılı işlemin iptaliile hak edilen konut edindirme yardımının yasal faiziyle ödenmesi istemiyle açılmıştır.

22.11.1986 tarihli 19289 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren mülga 3320 sayılı Memurlar ve İşçiler ile bunların Emeklilerine Konut Edindirme Yardımı Yapılması Hakkındaki Kanunun Kapsam başlıklı 1. maddesinde, Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre almakta bulunan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine, bu Kanunda belirtilen esas ve usuller dahilinde “Konut Edindirme Yardımı” yapılacağı, Konut edindirme yardımından, hizmet tahsisli konutlar dışında her ne şekilde olursa olsun konut tahsis edilmiş bulunanların, kurumların yurt dışı kadrolarına sürekli görevle atananların, kanunları gereği sözleşmeli statüde çalışanların, memur ve işçi emeklilerinden bağımsız konut sahibi bulunanların yararlanamayacağı düzenlenmiştir.

Aynı Yasanın Yardımdan Yararlanma Süresi başlıklı 2. maddesinde ise, Konut edindirme yardımının toplam 180 ay süre ile yapılacağı, yardımdan yararlanma şartlarını kaybedenlere yardım yapılmasının durdurulacağı, bunlardan gerekli şartları yeniden kazananlara veya yardıma müstehak eşine, kalan süre için yardım yapılmasına devam olunacağı, Yardım Miktarını düzenleyen 3. maddesinde ilgililere yardımdan yararlanacakları sürenin ilk 6 aylık dönemi için ayda 3500, ikinci 6 aylık dönem için ayda 7500, üçüncü 6 aylık dönem için ayda 10000, dördüncü altı aylık dönem için ayda 13000, kalan süreler için ayda 16000 TL konut edindirme yardımında bulunulacağı, bu miktarlara Bakanlar Kurulunun 5 katına kadar artırmaya yetkili olduğu, Yardımın Ödenme Şekli başlıklı 4/a maddesinde Yardıma müstehak Devlet memurları ile diğer kamu personelinin, konut edindirme yardımının kurumlarınca aylıklara ilişkin hükümler dairesinde tahakkuk ettirilerek, yardımın ait bulunduğu ayın sonuna kadar Türkiye Emlak Kredi Bankasında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adına açılacak “Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı”na ödeneceği, yardıma müstehak emekli, adi malul ve vazife malullerinin konut edindirme yardımının, T.C. Emekli Sandığınca aylıklara ilişkin hükümler dairesinde tahakkuk ettirilerek yukarıda belirtilen hesaba o ayın sonuna kadar ödeneceği kuralına yer verilmiştir.

662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 5664 sayılı Kanuna 11.10.2011 tarihinde eklenen Ek 3. maddesinde ise; (1) Hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere, 5'inci maddenin dördüncü fıkrası kapsamında, ilgili kurum ve kuruluşlarca hazırlanarak bankaya ve 31.03.2011 tarihinden sonra banka tarafından ilan edilmek üzere EGYO'ya gönderilen listelerde yer alan kişilerden bilgileri eksiksiz olan hak sahipleri ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları veya kurum sicil numaraları bulunmayan hak sahipleri, ayrı listeler halinde EGYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilir. (2) Birinci fıkra uyarınca ilan edilen listelerdeki veya 31.03.2011 tarihinden önce ilan edilen listelerdeki bilgilerinde hata veya eksiklik tespit edilenler, hatalı ve eksik bilgilerin düzeltilmesi ve tamamlanması için 31.12.2012 tarihine kadar ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı olarak başvurmak zorundadır. Bu süre geçirildikten snora yapılan talepler ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmaz. (3) İkinci fıkra uyarınca yapılan başvurular üzerine veya re'sen ilgili kurum ve kuruluşlarca düzeltilen ve tamamlanan bilgiler, en son 31.12.2013 tarihine kadar olmak üzere üçer aylık dönemler itibariyle bankaya gönderilir. Düzeltilen ve tamamlanan bilgiler dışında yeni haksahibi bildirimi yapılamaz. Banka tarafından, sözkonusu bildirimlerden hatasız ve eksiksiz olanlara göre hazırlanan listeler, üçer aylık dönemler itibariyle 30.06.2014 tarihine kadar EGYO'ya gönderilir. Sözkonusu listeler, haksahipliğinin tespitinde ve ödemede esas alınmak üzere, iptal ve düzeltme listeleri olarak 30.09.2014 tarihine kadar EGYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilir. (4) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralar uyarınca ilan edilecek hatasız ve eksiksiz listeler kapsamındaki hak sahiplerinin alacakları 5'inci maddenin beşinci fıkrası çerçevesinde üçer aylık dönemler baz alınarak nemalandırılır. (5) Bu maddede belirtilen usül ve esaslar uyarınca hata ve eksiklikler giderilerek düzenlenen listelerin ilan tarihlerinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad kaydedilir." hükmüne yer verilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden, halen Büyükçekmece Devlet Hastanesinde doktor olarak görev yapan davacı, 28.02.2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ gereği Hak Sahipleri Listesinde isminin yer almaması üzerine yedek subay olarak görev yaptığı dönem için hak ettiği konut edindirme yardımının yasal faizi ile birlikte ödenmesi istemiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı Mardin 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na başvurduğu, başvurunun reddi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılamaktadır.

Dava dosyasında yer alan Mardin 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nın 02.11.2012 günlü yazısında, komutanlığın arşivinde 1987-1995 yıllarına ait hiçbir mali evrakın bulunmadığı, dolayısıyla KEY kayıtlarına yönelik herhangi bir işlem yapılamadığının belirtildiği, yine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın 29.01.2013 günlü 221 sayılı yazısında bu durumda olan yani KEY kesintilerinin ilgili tarihlerde arşiv bilgilerine ulaşılamayan kişiler hakkında beyanın esas alınarak emsalleri göz önünde bulundurularak KEY kesinti tutarlarının hesaplanması gerektiğinin ifade edildiği görülmektedir.

Bakılan davada, hak sahiplerine yapılacak konut edindirme yardımı tutarının hesabı ile ödeme yapılması hususlarında 662 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca 5664 sayılı Kanuna eklenen Ek 3. maddesinde yeni ve bağlayıcı kurallar getirildiği ve bu sürecin henüz sona ermediği görülmekte ise de idarenin savunma ve eki belgelerden görüleceği üzere ilgilinin KEY kesinti tutarlarına ilişkin davalı idare kayıtlarında herhangi bir bilgi belge bulunmadığından davacı açısından bu sürecin kesinleştiği başka bir ifade ile davacının artık yeni yayınlanacak listelerde de isminin olmayacağı netlik kazanmıştır.

Yukarıda aktarılan yasa hükümlerinde, yardıma müstehak devlet memurunun ve kamu görevlisinin konut edindirme yardım tutarlarının aylıklara ilişkin hükümler dairesinde tahakkuk ettirilerek, yardımın ait bulunduğu ayın sonuna kadar Türkiye Emlak Kredi Bankasında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adına açılacak olan “Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı”na ödenmesi gerektiği hususunda kurumlar açıkça sorumlu tutulmuş olup anılan yasa hükümleri gereğince davacıya konut edindirme yardım tutarlarının ödenmesi gerekeceği tartışmasız olduğundan, davacının çalıştığı dönemde konut edindirme yardımı yapılmayan ve hak sahipliğine ilişkin Resmi Gazetelerde yayımlanan listede ismi yer alan emsal çalışanlar dikkate alınarak, 5664 sayılı Kanun uyarınca davacının hak edebileceği konut edindirme yardımının nemalarıyla birlikte hesaplanarak davacıya ödenmesi gerekmekte iken bu yöndeki talebin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmamaktadır.

2709 sayılı TC Anayasa'sının 125. maddesinin son fıkrası uyarınca, idare kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunmaktadır.

Öte yandan, davacının hak ettiği konut edindirme yardımı ve nema tutarlarının yukarıda aktarılan ilgili yasada ve yönetmelikte öngörülen yöntem ve oranlara göre hesaplanarak ve mükerrer ödemeye mahal vermeksizin idareye başvuru tarihinden itibaren yürütülecek yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesi gerekeceği açıktır.

Açıklanan nedenlerle , dava konusu işlemin İptaline, hak ettiği konut edindirme yardım tutarlarının anapara ve nemalarının hesaplanarak idareye başvuru tarihinden itibaren yürütülecek yasal faiziyle birlikte davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan yargılama giderinin ve vekalet ücretinin d avalı idareden alınarak davacıya verilmesine , posta gideri avansından artan kısmın kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde İstanbul Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz yolu açık olmak üzere , 24 / 04 /201 3 tarihinde karar verdi.

HAKİM

AHMET YANIK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber