'Kaynak İsrafı', Esas Burada...

Başbakan adına Sayın Ömer Dinçer imzasıyla tüm kamu kurumlarına gönderilen yazıda, kişilerden, herhangi bir sınavı kazanmayana kadar, askerliğe ilişkin belge talep edilmemesi istendi. Söz konusu bu yazı, askerlik şubelerinin artan iş hacmi nedeniyle tesis edilmiştir. Ancak uygulamada Başbakan Mesut Yılmaz imzasıyla 1998 yılında yazılan yazının bir örneği olan bu yazının fazla işlerliği bulunmamaktadır. Başbakanlığın, haber detayda önereceğimiz konu hakkında bir işlem tesis etmesi, kaynakların etkin kullanılması açısından daha yararlı olacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Şubat 2006 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlığın 20 Şubat 2006 tarihli yazısı neden fazla işlerlik alanı bulamayacaktır?

Çünkü, 1999 yılından bu yana memurluğa atamalar merkezi sınav ile yapılmaktadır. Bu sınavı da ÖSYM Başkanlığı yapmaktadır. Bu sınav esnasında (KPSS), zaten askerlik durum belgesi talep edilmemektedir. Bu sistemin dışında iki kurum bulunmaktadır. Birincisi askeri kurumlar diğeri ise Adalet Bakanlığıdır. Bu iki kurum sınavları kendileri yaptığı için askerlik durum belgesi isteyebilmektedir. Yine kamu kurumlarının kariyer meslekleri için yapılan ikincil sınavlarda da bu belgeler istenebilmektedir. Ancak bu durum, genel memur atamalarının ancak %5'ine tekabül etmektedir.

Yine de söz konusu yazı bu türden uygulama yapan yukarıda belirtilen kamu kurumları için yararlı olacaktır. Artık bu kamu kurumları da sınav yaparken adaylardan askerlik durum belgesi istemeyecektir.

Ne yapılsaydı uygun olurdu?

Kamuda şuan en büyük israf ve kaynakların etkin kullanılamadığı alan mahkeme masraflarıdır. Özellikle de askerde olanların atamasının yapılması durumunda, kişinin atamasının yapılmaması, ilgilinin de dava açarak mahkeme kararı ile atanması, kamuya tahmin edilenin ötesinde yük getirmeketedir.

Bu sorunun artık çözülmelidir. Zira Danıştay kararları dahi artık yerleşik hale gelmiştir. Tüm Danıştay kararlarında askerliğin 657 sayılı Kanunun 62 ve 63'üncü maddelerinde belirtilen mazareti aşan bir durum olduğu belirtilmekte ve ilgililerin haklarının askerlik süresince korunması gerektiği belirtilmektedir. Ne yazıkki bu yapılmamaktadır. Danıştay kararları artık yerleşik hale gelmesine rağmen hiçbir kamu kurum askerde olan memurun hakkını saklı tutmamaktadır.

Bu nedenle açılan yüzlerce dava bulunmakta olup, bu davaların hepsi kaybedilmektedir.

Bu hususa ilişkin yayımlanacak Başbakanlık genelgesi daha etkin ve daha yararlı olacaktır.

Daha önceki ayrıntılı dosya için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber