Karatay: En sağlıklı ürün çiğköfte

Profesör Doktor Canan Karatay Ülke TV'de açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş : 13 Eylül 2013 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Karatay: En sağlıklı ürün çiğköfte

Karatay'ın konuşmaları şu şekilde:

Soru: Kanser ve şeker ilişkisi neden zayıflayamıyoruz?

Şeker en tatlı zehirdir ve şimdi kanser haftasındayız ve kanser yapan temel nedenlerden biri şekerdir. Çünkü insan vucudunda 5 litre kan vardır. 5 gramda kan şekeri vardır bunun üstü toksittir. Şeker vucutta yükseldiği zaman vücutta serbest oksijen radikalleri meydana gelir ve kansere sebebiyet verir. Şeker yükseldiği anda pankreastan insülin hormonu salgılar. Yani vücutta yağlanma demektir. Devamlı şekerli yiyecek ve içecekler yiyip içtiğimiz zaman insülin yükselir yani kilo alırız.

Kiloya sebep olan yağ değil şekerdir. Çünkü insülin şekeri yağa çevirir ve vücuda zarar verir.

Hangi yağı yemeliyiz?

Doğal tereyağ yediğimiz zaman yada zeytinyağı bunlar kan şekerini yükseltmez ve insülin salgılamaz.

Şekerin yaptığı hastalıklar: Kalp hastalığını, felç hastalığını... Şeker devamlı yüksek kalınca yağları depo eder. İnsülin hormonu yüksek kaldığı sürece kan pıhtılaşması artar, kanda trombositler daha yapışkan olur, damar için hücrelere yapışır. Günde 1 çay kaşığı şeker almalıyız, gerisi toksittir. Meyve suyu da şeker, onun için meyvenin kendisini yiyin. Çocuklara çikolota vermeyin fındık, fıstık, ceviz verin. Ceviz en önemli besinlerden birisidir. Cevizin içinde çok yüksek doğal omega 3 var. Doğal mineral ve vitamin deposudur.

Kilo vermeden sağlıklı beslenip karaciğer yağlarından kurtulmak gerekiyor. Zayıf olmak demek metabolizmanın sağlıklı olması demek değildir. Göbeğin olması insülin yüksekliğini gösterir.

Soru: Annenin sütü olsun diye şeker hamur işi tüketiliyor. Ne yapmalılar?

Emziren anneler katiyyen şeker almasın. Sağlıklı protein ve yağ yesinler. Süt olsun diye anneler mercimek yesin. Mercimekteki B vitamini çok önemli ama bebekte gaz yapar. Bebeğin gazını çıkarsınlar.

Soru: Bize yiyecek birşey kalmıyor. Ekmek ve su yemeyeceksek ne yemeliyiz?

Ekmek yemeyen ülkeler var. Çin'de ekmek yemezler, İran'da yalnız lavaş yenir, Eskimolar ekmek yemezler ama en sağlıklı millet onlar. Türkiye'nin iki önemli problemi var obezite ve diyabet.

Yüzde 30 obezimiz var. Bunun sebebi Türkiye'de ekmek ve şeker tüketimi çok arttı şimdi ki ekmekler hep şeker. Eğer kalp hastası, tansiyon, obez, felçseniz ekmeğe dokunmayın. Toplum çok fazla ekmek tüketiyor. Türkiye'de yıllık kişi başına düşen ekmek tüketimi 200 kilo. Pilavla da makarna ile de ekmek yiyoruz bunların hepsi şeker. Ekmekde saf şeker. Un rafine olduğu zaman tehlikeli. Birgün sabah kahvaltısını ekmekle değil cevizle yapsınlar. Ekmek yerine beyaz turp alıp yiyin veya havuç alın saf tereyağı yani köy tereyağını alıp sürün ve yiyin. Doğal açık süt alıp kaynatıp kendi yoğurdunuzu yapın

Soru: Yiyecek birşey kalmadı ne yapacaz?

Yiyecek birşey var mevsimsel olarak semp pazarına gidin, parlak değil çirkin görünenler alın, çürüdüyse doğal ürün demektir. Organik alıp, organik olmadığını öğrensiyseniz gidip uyarın. Halk için ürünler daha sağlıklı hale getirilebilir. 2023 için sağlıklı nesil için sağlıklı ürünler gerekiyor.

Paketlenmiş hiçbirşey yememeliyiz

Eğer bir gıda size çok iyidir deniyorsa doğal gıda değildir. Biz ne yiyeceğimizi bilmiyor muyuz televizyon mu bie öğretecek bunları. Paketlenmiş hiçbirşey yememeliyiz. Kutuya girmiş meyve suyu karaciğerini yağlandırıyor. Diyetisyenlerin yatacak yerleri yok.

İbni Sina ne diyor, 2 öğün sağlıklıdır, üçüncü öğün sağlıksızdır. İnsanlarımız ve diyetisyenlerimiz anlamalı artık sık sık yiyin demekten vazgeçmeliler. İnsan vücudu bir yiyeceği 4 saatte ancak hazmediyor. Sık sık yiyince organlar ne yapacağını şaşırıyor. Biz bütün öğünleri birbirine karıştırıyoruz. Bütün organlarımız yağlanıyor. Hareket etmemiz şart hareket olmadan olmuyor, yaş ilerledikçe daha çok hareket gerekiyor. Yürümek çok sağlıklıdır. Kendi temponuzda hergün 20 dakika mutlaka yürüyün. Geç vakit hiçbirşey yemeyin, genelde meyve yeriz ama aslında yememeliyiz. Meyveyi sabah posasıyla meyveyi yiyin.

Şeker ve ekmek bağışıklık sistemini çökertir

Ceviz yemekten korkmayacaz, incir en sağlıklı besinlerden biri onun içindeki her çekirdekte dünya kadar mineral var. Ama Şeker ve ekmek bağışıklık sistemini çökertir. Potasyum en yoğun ve doğal olarak fındık ve fıstıkta var. Ekmek yemeyince kıyamaet kopuyor. B vitamini alamazmışız bunlar fındık ve fıstıkta var. Sakatat mutlaka yenmeli bunları ama yasakladılar.

Her türlü sebze korbonhidrattır Salataya yerken salataya mutlaka yağ koyulması gerekiyor.

Soru: Protein tozlarına nasıl bakıyorsunuz?

Ben bütün tozlara karşıyım protein tozu, süt tozu... Alzeimer giderek artıyor bunun sebebi şeker ve yapay tozlar. Bütün suni tatlandırıcılar tehlikeli hepsi fabrikadan çıktığı için tehlikelidir.

Soru: Bal yararlı mı zararlı mı?

Karaciğer yağını başlatan iki nedeni var flüktoz ve alkol. Bal'ın yüzde 60'ı flüktoz yüzde 40'ı glikozdur. Karaciğeri yağlandırır. Aynen alkol gibidir. Doğal balda aynı şekildedir. Flüktoz bağımlılık yapıyor. Flüktoz damağa girdiği zaman diğerlerini baskı altına alıyor. Eğer karaciğeriniz yağlıysa sebebi baldır. Doğal dur pekmezi de aynı, şekersiz reçelde aynı şekilde flüktoz içerir. Meyve bile yendiği zaman posasıyla birlikte yiyin. Tuz rafine olduğu zaman kullanmamamız gerekiyor, kaya tuzu tüketelim.

Soru: Çocukların bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Hava kirliğili hastalık sebebi, anne sütü içilmediği zaman da aynı bağışıklık sistemi çöküyor. Yapay gıdaların için de bağışıklık sistemini güçlendirici omega 3 yoktur. Şekerden uzak tutun bağılıklık sistemini çökertir. Çok titiz annelerin de çocukları da aynı bırakın çamurla kirlilikle haşır neşir olsunlar. Türkiye'de anne ve babalarda D vitamini az bu vitamin için sakatat yenmeli.

Çiğköfte en sağlıklı yemek

Çiğköfte en sağlıklı besin zaten baharat konuyor, maydanoz, bulgur baharat hepsi zaten var içinde. Şişman değilseniz lahmacun çok sağlıklıdır. Üstünde eti, soğanı, limonu hepsi var. İçli köfte de aynı sağlıklıdır, ama kızarmış değil haşlanmış olanı tercih edilemeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber