'Böcek' teknolojinin getirdiği bir baş belası

Yasadışı dinlemelerden herkesin dertli olduğunu belirten Bakan Yıldırım “Bu teknolojinin getirdiği baş belası iş. Herkes dertli. Bütün kritik görevde olan arkadaşlar zaman zaman odalarında böcek araması yaptırıyorlar” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Eylül 2013 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Böcek' teknolojinin getirdiği bir baş belası

Mustafa Kartoğlu

BİNALİ YILDIRIM: SİMİTÇİ BİLE DİNLENİYORUM DÜŞÜNCESİNDE

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Böcek ve telekulak tartışmasının yanı sıra, belediye başkanlığı adaylığı, demokratikleşme paketi, Lübnan'da kaçırılan pilotlar ve Trabzonspor'u taşıyan uçağın Kıbrıs Rum Kesimi'ne direkt uçuşuna ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Böcek ve telekulak tartışmaları hakkında “Bu teknolojinin getirdiği baş belası iş” tespitini yapan Yıldırım, Demokrasi Paketi'nin geciktiğine yönelik eleştirilere de “Ama ne açıklasan muhalefeti tatmin etmez. Doğal bir muhalefet refleksi ona da şaşmamak lazım” cevabı verdi.

Bakanlığımda çıkmadı

Yıldırım, Ankara-Afyonkarahisar hızlı tren hattının temel atma töreni için Afyon'a gidişinde gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. YTB'de 'böcek' bulunmasıyla ilgili değerlendirmeleri sorulan Yıldırım “Olmaması icap eder ama oluyor. Bu teknolojinin getirdiği baş belası iş. Bundan herkes dertli. Bütün ülkelerde oluyor. Bütün kritik görevde olan arkadaşlar bu tip şeyleri zaman zaman yaptırıyorlar. Böcek araması. Benim bakanlığımda bugüne kadar rastlamadım” dedi.

Şahıslar şikayetçi olmuyor

Yasadışı dinleme olayına iki boyutlu bakmak gerektiğini belirten Yıldırım “Eğer bir siyasiyi, bakanı dinleme varsa ona göre çalışma yapılıyorsa bu ayrı. Bir de şahsi meselelerle ilgili olanlar var onlar ayrı. Şahıslar bakımından ne Baykal ne bir başkası, olayları yaşayanlar işin üzerine gitmediler. Niye gitmediler? Zaten mağduriyet yaşamış 'her seferinde gündem olmasın' diyor olabilir. Devlet bulsun diyor. Takip mekanizması olmazsa sonuç almak zorlaşıyor. Uzun zamana yayılıyor” diye konuştu.

Şikayete bağlı olmayacak

Yasadışı elde edilen şeylerin delil olarak kabul edilmemesi yönünde yasa yaptıklarını hatırlatan Yıldırım şöyle devam etti: “Bu sayede çok kişi hapisten çıktı. Bir adım daha atıp resen takibe geçmek lazım. İşin cinsine göre soruşturmaya geçmeyi düşünüyoruz. Yani takibi şikayete bağlı suç olmaktan çıkartacağız. Simitçi bile dinleniyorum düşüncesinde. Bu algı kötü. Rakamlara bakıyorsunuz gelişmiş ülkelerde durum daha kötü.”

Savcıların eli güçlenecek

Siber suçlarla mücadelede diğer ülkelerden geri kalmadığımızı ifade eden Yıldırım “Hatta bazı konularda öndeyiz. İlk defa yasal düzenleme yapan 5 ülkeden biriyiz. Meclis açılınca hemen çıkacak bir yasa var. Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi. Buraya taraf olan 47 ülkede herhangi bir bilişim suçu işlense veya işleme teşebbüsü olsa bilgilendirmek ve bilgileri paylaşmak mecburiyetinde. Şu anda tek tek savcılar ülkelere yazıyor. Tabi sonuç almak imkansız gibi bir şey. Bu aşılmış olacak” diye konuştu.

Benim işim var işi olmayan düşünsün

Bakan Binali Yıldırım, belediye başkanlığına aday olup olmayacağı yönündeki soruya kısa ve net cevap verdi. Yıldırım “Ben hep söylüyorum, benim iyi kötü bir işim var. İşi olmayanlar düşünsün o işleri” dedi. Bakan Yıldırım, Lübnan'da kaçırılan THY pilotlarının durumunda bir gelişme olmadığını, pilotların iyi oldukları bilgisini aldıklarını söyledi.
Trabzonspor'un yaşadığı havacılıkta olan bir şey

UEFA Ligi maçı için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne giden Trabzonspor'u taşıyan uçağın Rodos üzerinde rota değiştirip direkt olarak Larnaka Havaalanı'na inmesiyle ilgili değerlendirmeleri sorulan Yıldırım “Uçuş için alınan izin iki ayaklıydı. Türk hava sahasından çıktıktan sonra teknik iniş isteyerek Rum kesimine indi. Bu havacılıkta olan bir şey. Yapacak pek bir şey yok. Havada uçuş planını değiştirebilirsiniz. Biz yine de bilgi istedik. Doğrudan Türkiye'ye gelemezler. Zaten Trabzonspor da Rodos üzerinden geldi” diye konuştu.

İnternetin merkezi İstanbul'a gelecek

Bakan Yıldırım, “Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir konu bu. İnternet yönetimi malum şu anda Amerika'da Los Angeles'da. İnternet alan adları verme, bütün işler oradan oluyor. ICANN adlı kuruluş yapıyor. ICANN uzun zamandır yaptığı çalışmayı bitirdi ve artık Afrika, Avrupa ve Orta Asya merkezini İstanbul'a kaydırıyor. İnternet yönetimini buradan yapacak. Bunun kararını verdiler. Ofiste açtılar. Dolayısıyla bilgiye ulaşmak daha kolay olacak. Sorunları daha hızlı çözeceğiz. ICANN'ın bu kararına Avrupa ve Rusya çok itiraz etti. Kendilerinde olmasını istiyorlardı. Ama bu merkezin İstanbul'da olması Türkiye için büyük kazanımdır” dedi.

Reformlar daha da genişletilebilir

Anadilde eğitim talepleri hatırlatılan Yıldırım “Talep dilin yaşaması kültürün yaşaması ise sonuna kadar evet demek zorundayız. Talep bunun dışında ise o zaman iş değişir. Kürtçe TV kurmuş, Kürtçe seçmeli dil yapmışsak bizim çekinecek bir şeyimiz yok. Mahkemelerde başka dilde savunma hakkı da verildi. Burada mesele; amaç. Başka amaçlar değil de demokratikleşme için talep ediliyorsa sorun yok. Reformlar daha da genişletip yaygınlaştırılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber