Harcırah Kanununun Anayasa Mahkemesi Yolunda Olması Ne Anlama Geliyor?

Harcırah Kanunu son olarak 2005 yılında 5335 sayılı Kanunla değişmişti. Yapılan bu değişiklik nedeniyle, istek üzerine yapılan atamalar ile Kanun maddesi dışında kalan yer değiştirmelere harcırah verilmemektedir. Bu Kanun maddesi yürürlükte olduğu sürece, bu durumlar nedeniyle harcırah verilmeyecektir. Ancak, 01.03.2006 tarihinde yayımladığımız haberde de görüleceği üzere söz konusu madde Gaziantep İdare Mahkemesince, Anayasa Mahkemesine götürülmüştür. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mart 2006 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi söz konusu harcırah kanununun ilgili hükmünü büyük bir ihtimalle iptal edecektir. Çünkü bu hüküm, 2003 yılında yapılan değişiklikte yer alan hüküm ile aynıdır. Ve 2003 yılındaki hükmü Anayasa Mahkemesi iptal etmiştir. Ancak harcırah almak isteyenlerin şuan beklememeleri haklarını dava yoluyla aramaları gerekmektedir. Şunu net olarak belirtmek istiyoruzz. Anayasa Mahkemesi kararı iptal etmiş olsa bile dava açmayanlar hiçbir hak elde edemez. Harcırahlarını almak isteyenlerin mutlaka dava açması gerekmektedir.

Şu an kimler harcırah alamıyor?

1- İstek üzerine yer değiştirenler

2- Zorunlu yer değiştirmeye bağlı yapılan eş durumu nedeniyle naklen atamalar dışında kalan eş durumu atamaları

Bu iki grup hangi tarihten bu yana harcırah alamıyor?

Her iki grubun harcırah alamaması 2002 yılına dayanmaktadır. Ancak son Kanuni düzenleme 5335 sayılı Kanunla, 21.4.2005 tarihinde yapılmıştır.

Harcırah alınamaması hangi nedenden kaynaklanmaktadır?

Harcırah alınamaması 6245 sayılı Harcırah Kanunun 10. maddesindeki kanun hükmünden kaynaklanmaktadır.

Ne olmalıdır?

Harcırah alınabilmesi için bu maddenin iptal edilmesi gerekmektedir. İptal için idare mahkemelerinde açılacak davaların def'i istemiyle yani ilgili Kanun hükmünün Anayasaya aykırı olduğu istemiyle dava açılması gerekmektedir. Bu konudaki bir dava Gaziantep İdare Mahkemesince, Anayasa Mahkemesine götürülmüştür.

Kanun iptal olur mu?

Kanun maddesinin iptal olması, Anayasa Mahkemesinin önceki hükmüne göre, neredeyse kesin gibidir.

Ne yapılmalıdır?

Danıştay 2. dairesi, 2005 yılında verdiği kararda, 2002 yılındaki harcırahların dahi, verilmemeye neden olan Kanun hükümlerinin iptal olmuş olmasından dolayı, bugün talep edilmesi halinde, verilmesi gerektiğine karar verdi. Ancak bu karar, oldukça önemli olmakla birlikte, tüm idare mahkemelerince uyulması zorunlu bir karar değildir. Bu nedenle bazı idare mahkemeleri 2002 yılındaki olay için, bugün itibariyle açılan bir davayı kabul etmekte, bazıları reddetmektedir. Davası reddedilenlerin mutlaka temyize gitmeleri uygun olacaktır.

Bu tür bir durumla karşılaşmamak için süresi içinde dava açmak gerekmektedir. Yani nakil işleminin yapıldığı tarihten itibaren 60 gün içinde dava açmak gerekmektedir. Davalarda, söz konusu hükmün Anayasa Mahkemesine götürüldüğü dolasıyla, karar verilene kadar dosyanın bekletilmesi gerektiği vurgulanmalıdır. Ancak bir önceki paragrafta belirtildiği üzere süreyi geçirenlerinde Harcırah kategorisinde yer alan bilgiler çerçevesinde dava açarak hak talebinde bulunması gerekmektedir.

Bu söylediklerimiz ilk defa atananları kapsıyor mu?

Bu hususu daha önce açıklamıştık. Şu linkten bu dosyaya ulaşabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber