ASO Müdürlüklerindeki Personel Nasıl Dağıtılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 Aralık 2005 tarihli Bakanlık onayı ile Eğitim Hizmetleri Merkezi (ASO) Müdürlüklerinin kapatılmasına, bu merkezlerde yürütülen hizmetlerin milli eğitim müdürlüklerince yürütülmesine karar vermiştir. Bakanlık, bu müdürlüklerde görev yapan öğretmen ve yöneticilerin yer değişikliklerinin hangi kıstaslar çervesinde yapılacağına dair yeni bir yazı yayımlamıştır. Yazıya ulaşmak için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Mart 2006 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı: : B.08.0.PGM.0.23.01.01.4- /23163 03/03/2006
Konu : Eğitim Hizmetleri Merkezi (ASO) Müdürlükleri

lgi: a) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlar Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
b) Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.
c) Bakanlık Makamının 08/12/2005 tarihli ve B.08.0.MÜB.37.02.00.2005/2177 sayılı Onayı.

Bilindiği gibi, ilgi (c) Onayla 81 il ve 1 ilçe olmak üzere 82 merkezde faaliyetini sürdüren eğitim hizmetleri merkezi (ASO) müdürlükleri kapatılarak, bu merkezlerde
yürütülen hizmetlerin millî eğitim müdürlüklerince yürütülmesi uygun görülmüştür.

Söz konusu Onayın 5 inci maddesinde; eğitim hizmetleri merkezlerinde görevli 657 sayılı Devlet Memurlar Kanununa tabi personelin atama veya görevlendirilmeleri ile ilgili iş ve işlemlerin Personel Genel Müdürlüğü ve ilgili valiliklerce yerine getirileceği öngörülmüştür.

Bu nedenle bu merkezlerde görevli öğretmen ve yöneticiler hakkında yapılacak iş ve işlemlere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

lgi (a) Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde "Okul, kurum ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararlar ve norm kadro esaslar gereğince yapılacak düzenlemeler ve görevli olduğu eğitim kurumunda branş itibarıyla okutabileceği dersin bulunmaması gibi nedenlerle öğretmen fazlalığı oluşması halinde bu fazlalık; özür durumlarıda dikkate alınarak ihtiyaç bulunan yerlere yer değiştirme suretiyle atama yapılarak giderilir.

Bu şekilde yapılacak yer değiştirmelerde görev yerleri; istekli olanlardan, yoksa hizmet puanı en az olandan başlamak üzere ihtiyaç durumuna göre öncelikle bulunduklar il içinde, il içinde ihtiyaç bulunmaması halinde zorunlu çalışma yükümlülüğü de dikkate alınarak ihtiyaç bulunan diğer iller olacak ekilde belirlenir.

Bu yer değiştirmelerde bu Yönetmeliğin yer değiştirmeye ilişkin diğer hükümleri uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir

Bu hükümler çerçevesinde eğitim hizmetlerinde görevli öğretmenler hakkında mağduriyetlerine meydan verilmeyecek şekilde aşağıdaki şekilde işlem yapılması
gerekmektedir.

1- Öğretmenler, öncelikle özür durumları da dikkate alınmak suretiyle istekleri ve hizmet puanlar ölçüsünde il içinde alanlarında (branşlarında) ihtiyaç duyulan sıra kapsamı dışındaki eğitim kurumlarına atanacaklardır.

2- Bu şekilde yapılacak atamalardan sonra fazlalığın giderilememesi halinde bu öğretmenler, merkezin bulunduğu belediye sınırlar içindeki (Büyükşehirlerde Büyükşehir belediye sınırları) sıra kapsam dışındaki eğitim kurumlarına dengeli bir şekilde norm kadro fazlası olarak atanacaklardır.

Ancak, öğretmenlik meslek bilgisi dersleri öğretmenlerinin, öğrenimleri gereği Anadolu öğretmen liselerine atanabilmeleri bakımından tercihlerinin de alınması suretiyle isim listelerinin Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğü Eğitim KurumlarıYöneticileri Dairesi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir. Bunlardan Anadolu öğretmen liselerine atanma isteğinde bulunmayanlar da Bakanlığımızca bu okullara norm kadro fazlası olarak atanacaklardır.

Diğer taraftan, ilgi (b) Yönetmeliğin 28 inci maddesinde "Eğitim kurumu yöneticilerinden;
a) Yurt dışında veya uluslar arası kuruluşlarda bir yıldan daha fazla geçici veya sürekli görevle görevlendirilenlerin,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin dördüncü fıkras hükümleri çerçevesinde bir yıldan daha fazla süre ile aylıksız izin alanların,
c) Görev yapmakta oldukları eğitim kurumları herhangi bir nedenle kapatılanların,
yöneticilikleri sona erer.
İlgili mevzuatında belirtilen yöneticilik normuna esas ölçütler çerçevesinde yöneticilik norm kadrolarının tamamı ya da bir kısmı kaldırılan eğitim kurumlarında görevli yöneticilerin yöneticilikleri iki yıl daha devam eder. İkinci yılın sonunda yapılan norm kadro belirlemelerinde durumlarında herhangi bir değişiklik olmayan eğitim kurumlarında görevli yöneticilerin yöneticilikleri sona erer. Bunlardan; birinci fıkranın (c) bendi ile ikinci fıkraya göre yöneticilik görevi sona erenler, istekleri de dikkate alınarak, başkaca bir şart aranmaksızın durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanırlar."

hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinde ise; birleştirilen, dönüştürülen veya kapatılan eğitim kurumlarının önceki yöneticileri dâhil, daha önce eğitim kurumu yöneticiliğinde bulunmuş olanların, ayrıldıkları veya istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumları yöneticilik görevlerine yeniden atanabilecekleri hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi sonucu; eğitim hizmetleri merkezlerinde görevli müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının; istekleri de dikkate alınarak duyuru şartı aranmaksızın durumlarına uygun eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atanmaları, (bunlardan müdür başyardımcılıklarına ilgi (b) Yönetmeliğin müdür başyardımcılığına atamaya ilişkin hükümlere çerçevesinde atanacaklar eğitim kurumu müdürünün teklifinin esas alınmak suretiyle atama yaplması) durumlarına uygun boş yönetici kadrosu bulunmaması halinde ise daha sonra yönetici kadrolarına atanmak üzere bu yazıda belirtilen esaslar çerçevesinde öğretmen olarak atanmaları şeklinde uygulama yapılmasının yerinde olacağı değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.
Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber