Türk bilimadamı, araştırmasına 'paralı ortak' arıyor

Haber Giriş : 13 Mart 2006 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Murat Canpolat, vücuttan parça almadan deri, rahim ve gırtlak kanserini teşhis edecek bir sistem bulduğunu ve "tek fiberli optik biyopsi" adını verdiği sisteme ABD'den yerel patent aldığını, çalışmasını doğrulamak için 200 bin dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Canpolat, bu parayı riske edebilecek bir ortak aradığını kaydetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra ABD'de fizik üzerine bilimsel çalışmalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Murat Canpolat, Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı Batı Akdeniz Teknokenti (BATEK) yönetiminin daveti üzerine çalışmalarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. ABD hükümet laboratuvarı olan Los Alamos National Laboratory'de geliştirip, daha sonra patentini aldığı "tek fiberli optik biyopsi' metoduyla kanseri erken tespit etme çalışmalarını sürdüren Yrd. Doç. Dr. Canpolat, dokulara ışık gönderip kanserli hücreleri belirleme mantığına dayanan "optik biyopsi' üzerinde tüm dünyanın 20 yıldır çalıştığını belirtti. Hayvanlar üzerinde yaptıkları deneyler sonucunda yüzde 100 sonuca ulaştıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Canpolat, şu an için ise insanlar üzerinde denemelere geçtiklerini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Murat Canpolat, "Kendi ölçümlerimizle patoloji ölçümlerini karşılaştırıyoruz. Bizim sonuçlarımız ve patoloji sonuçları arasında yüksek bir uyumu yakaladığımız anda uluslararası patent için başvuruda bulunacağız" diye konuştu.

Kanserde yüzde 100 oranında teşhis yapabilmeyi amaçlayan icadını doğrulamak için sermayeye ihtiyacı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Canpolat, "Şu aşamada 200 bin dolara ihtiyacım var. Rakiplerimiz belki benden önce bulur ve milyar dolar kazanır. Bu parayı riske edebilecek bir ortak arıyorum. Kaybettiği zaman bu para onun için çok önemli olmamalı. Çünkü kaybedebilme riski yüksek. Ama kazanırsa milyar doları olacak" dedi.

ABD'deki bir firmanın meme kanseri araştırması için 70 milyon dolar sermaye ve 40 kişiyle çalıştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Canpolat, "Aynı firma benimkine benzer bir araştırma üzerinde de çalışıyor. Sonuca benden daha erken gitmeleri olası. Benim ise şu aşamada 200 bin dolara ihtiyacım var ve tek başına çalışıyorum. Böyle durumlarda zekanızdan başka güveneceğiniz başka birşey yoktur" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber