İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Bakanlık adlî personeli uyardı: Tanıklık ücretini cebe indirmeyin

Haber Giriş : 19 Mart 2006 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı, mahkemeye şahit olarak çağrılan şahısların ücretlerini ödemeyen personeli genelgeyle uyardı. Tanık ücretleri ve posta pulu paralarının ödenmesinde yaşanan sorunların yakınmalara sebebiyet verdiğini vurgulayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, gereken özenin gösterilmesini istedi. Genelgede, bakanlığa intikal eden bilgilerden, zaman zaman tanık ücretlerinin hak sahiplerine ödenmediği ve bu paraların görevlilerin uhdesinde kaldığı yönünde şikayetlerin geldiğine dikkat çekildi.

Kanuna göre, davalarda şahit olarak ifade vermek için çağrılan kişilere ücret ödenmesi gerekiyor. Ancak vatandaşların büyük bir kısmı uygulamadan haberdar olmadığı için tanıklar adliyelerden eli boş gönderiliyor. Özellikle hukuk mahkemelerindeki davalarda tanık ücretleri davacı ve davalı tarafça yatırılmasına karşılık, bu paraların ödenmesinde suiistimaller yaşanıyor. Söz konusu ücret ortalama 20 YTL. Ancak bu genellikle mahkemenin bulunduğu şehirden gelen şahitler için uygulanıyor. Daha uzak mesafeden çağrılanlara ise yol ve konaklama ücretleri hesap edilerek ödeme yapılıyor.

Ankara Barosu avukatlarından Mehmet Erşahin, davanın taraflarınca mahkemede dinlenmesi istenen şahitler için ortalama 20 YTL tutarında tanıklık ücreti yatırıldığını belirterek, bu paraların şahetliri ödenmesi gerektiğini söylüyor. Genellikle mahkemeye şahit olarak gelen kişilerin kendilerine böyle bir ücret ödeneceğinden haberlerinin olmadığını dile getiren Erşahin, ?Tanıklara ödenmeyen paralar Hazine'ye kalıyor, ancak daha önce bazı görevlilerin bu paraları zimmetine geçirdikleri gerekçesiyle davalar açılmıştı.? diyor. Avukat Hacı Ali Özhan da vatandaşların tanıklara ücret ödendiğini bilmediğine işaret ederek, mahkemede dinlenen şahitlerin hakim ya da avukatların hatırlatması halinde ücretlerini istediklerini, aksi takdirde tanıklık parasının dosyada kaldığını aktarıyor. Hukukçular, bu konuda yaşanan suiistimallerin önlenmesi için şahitlere yapılan tebligatlarda tanıklık ücreti ödeneceği konusunda bilgi notuna yer verilmesini ve bu ücretlerin ödenip ödenmediğinin takip edilmesini istiyor. Ayrıca, tanıklara tebligat yapılması için taraflardan 3,5 YTL tutarında posta pulu istendiği, tebliğin kalemde yapılması halinde bu pulların geri verilmesi gerekirken verilmediği öne sürülüyor.

Şahitlere tahsilat makbuzu kesilecek

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in imzasıyla yayımlanan genelgede, tanık ücreti ve posta pulu paralarıyla ilgili bakanlığa bazı şikayetlerin geldiği aktarılarak, ?Bakanlığımıza intikal eden bilgilerden, zaman zaman taraflarca yatırılan tanık ücretlerinin hak sahiplerine ödenmemesi ve tebligatın kalemde yapılması hallerinde alınan posta pullarının ilgilisine iade edilmemesinin, söz konusu ücret ve pulların görevlinin uhdesinde kaldığına ilişkin yakınmalara sebebiyet verdiği anlaşılmıştır.? deniyor. Genelgeyle, bu konudaki şikayetlerin önüne geçilmesi için hukuk ve ticaret mahkemelerinde tanıklara ödenecek ücretlerin davanın taraflarından tahsilat makbuzu kesilerek alınması ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak derhal deftere işlenmesi gerektiği belirtiliyor. Bağımsız vezne teşkilatı olan adliyelerde, ücretlerin ilgililere ödenmesine ilişkin reddiyat makbuzlarının mahkeme kalemlerinde değil, vezne görevlileri tarafından düzenlenmesi isteniyor.

Hukuk ve ceza yargılamasına ilişkin kanunlar uyarınca mahkemelerde şahit olarak dinlenen kişilere tanıklık ücreti ödeniyor. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'na göre şahidin seyahat ve ikamet masraflarıyla mesai ücreti ödenmesi gerekiyor. Tanığın şehir dışından gelmemesi halinde ortalama 20 YTL tanıklık ücreti ödeniyor. Ceza davalarında ise mahkeme veya cumhuriyet savcısı tarafından çağrılan tanığa kaybettiği zaman ile orantılı olarak ücret ödenmesi gerekiyor. Ceza davalarında tanığın ücret istemesi halinde ne kadar para ödeneceğini mahkeme takdir ediyor. Daha önce Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nde görülen bir davada Başkan Hayrettin Cevheroğlu, şahitlerden masraflarını isteyip istemediklerini sormuştu. Her iki tanık da duruşma için işlerini bırakarak Adana'dan geldiklerini söyleyip masraflarının karşılanmasını istedi. Tanık Nizar Savaş, geliş-gidiş uçak biletleri ile kebapçıda yediği yemeğin fişini mahkemeye sundu. Mahkeme uçak parası yerine şahide otobüs ücreti ödenmesine karar verdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber