Adli personelin fazla çalışmasından gelir vergisi kesilemeyeceğine dair karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Mart 2006 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
KIRIKKALE
VERGİ MAHKEMESİ

Esas no: 2005/135
Karar no: 2005/170

Davacılar:..
Davalı: Kırıkkale Valiliği/ Kırıkkale

Davanın özeti: 5172 sayılı Kanun uyarınca adli personele ödenen fazla çalışma ücretinden Gelir Vergisi kesilmesi yönündeki Kırıkkale Valiliği Defterdarlık Genel Müdürlüğünün 19.04.2005 tarih ve 1625 sayılı işleminin; 3717 sayılı Kanunun 2. maddesinin son fıkrasında, bu madde uyarınca verilen yol giderleri ve yol tazminatları ile ödemelerin Damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacağının hükme bağlandığı, 5172 sayılı Kanunun 2. maddesiyle 3717 sayılı yasanın 2. maddesinin sonuna eklenen "adli personele fazla çalışma ücreti ödenmesine dair" düzenlemenin de aynı hükümlere tabi olduğu, dolaysıyla bu ücretlerin gelir vergisine tabi tutulamayacağı iddia edilerek iptali ile bu işleme dayanılarak 2005 yılı Mart ayında fazla çalışma ücretlerinden kesinlen Gelir Vergilerinin kaldırılarak iadesine karar verilmesi istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ: 3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol gideri ve Tazminat Verilmesi Hakkında Kanunun 2. maddesi ile eklenen 2/A maddesinde, fazla çalışmaya ilişkin ücretlerin vergiden istisna edileceğine dair herhangi bir düzenlemeye yer verilmediği, 3717 sayılı Kanunun 2. maddesinde yer alan vergi istisnasına ilişkin düzenlemenin aynı Kanunun başka maddesi ile düzenlenen ödemeye uygulanmasının olanaksız olduğu; dolaysıyla da fazla çalışma ücretinin gelir vergisine tabi olduğu ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Kırıkkale Vergi Mahkemsince dava dosyası incelendikten sonra işin gereği görüşüldü.

...

3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol gideri ve Tazminat Verilmesi Hakkında Kanunun 2. maddesinde, adli personel ile Devlet davalarını takip eden personele ödenecek yol giderleri ile tazminatlar düzenlenmiş ve anılan maddenin son fıkrasında da, bu madde uyarınca verilen yol giderleri ve tazminatları ile ödemelerin Damga Vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulamayacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan 22.05.2004 tarih ve 25469 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5172 sayılı Kanunun 2. maddesiyle, 3717 sayılı Kanuna 2. maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 2/A maddesinde "Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu ile Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı (ceza ve infaz kurumları hariç) kadrolarında, sözleşmeli personel dahil, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan personele, ayda elli saati aşmayacak şekilde fiilen yapılan fazla çalışma karşılığında, Bütçe Kanunu ile belirlenen fazla çalışma ücretinin iki katına kadar fazla çalışma ücreti ödenebilir. Fazla çalışma yaptırılacak gün ve saatler ile çalışma mahalli gibi hususlar dikkate alınmak suretiyle belirlenecek saat başı ödeme miktarı ve ödemeye ilişkin diğer usul ve esaslar Adalet Bakanlığı, Yüksek Mahkemelerde ve Yüksek Seçim Kurulunda ise Başkanları tarafından tespit edilir." hükmüne yer verilerek, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Seçim Kurulu ile Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı kadrolarında görevli personele (ceza ve infaz kurumları hariç) ayda elli saati aşmamak üzere fazla çalışma ücreti ödenmesi öngörülmüştür.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacılardan Ferhat Uçarsu'nun 04.04.2005 tarihli dilekçesi ile Kırıkkale Valiliği Defterdarlık Genel Müdürlüğüne başvurarak 5172 sayılı Kanunun 2. maddesi ile 3717 sayılı Kanuna 2. maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 2/A maddesi gereği, fazla çalışma ücreti veridliğini belirterek, alınan fazla mesi ücretinden damga vergisi hariç, vergi kesilmemesi ve kesilen vergilerin yasal faiziyle istemesi üzerine, Ferhat Uçarsu'nun istemine olumsuz cevap verilmesi nedeniyle Ferhat Uçarsu ile aynı durumda bulunan davacılar tarafından 3717 sayılı Kanunun 2. maddesinin son fıkrası uyarınca fazla çalışma ücretinin Gelir vergisine tabi tutulamayacağı iddiasıyla davalı idarenin 19.04.2005 tarih ve 1625 sayılı işleminin iptali ve 2005/Mart döneminde davacıların fazla çalışma ücretinden kesilen gelir vergilerinin iadesinin istemiyle işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır. 3717 sayılı Kanunun 2. maddesinin yukarıda anılan son fıkrasında, 2. madde uyarınca verilen yol gideri ve fazla tazminatlar ile ödemelerin Damga Vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulamayacağı açıkça hükme bağlanmış olup; bu maddenin sonuna gelmek üzere 5172 sayılı Kanunun 2. maddesiyle eklenen "fazla çalışma ücreti ödenmesine" ilişkin düzenlemenin de aynı istisna hükmüne tabi tutulacağı açıktır.

...

Vergi düzenlemesi açısından 5172 sayılı Kanunun 2. maddesinin son fıkrası Gelir Vergisi Kanununa göre daha özel nitelikli bir hüküm taşıdığından Gelir Vergisi Kanununun 2. maddesinde sayılmamış olsa dahi 3717 sayılı Kanunun 2. maddesi uyarınca yapılan yol giderleri ve tazminatlar ile ödemelerin gelir vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.

Diğer yanadan, 3717 sayılı kanuna 5172 sayılı Kanunla eklenen 2/A maddesinin, "3717 sayılı Kanunun 2. maddesinden ayrı bir madde olduğu iddiasına gelince, 2. maddede belirtilen diğer yol giderleri ve yol tazminatlarından farklı niteliğe sahip kendine özgü bir ödeme çeşidi olan fazla çalışma ücretinin 2/A maddesi altında ayrı bir fıkra halinde düzenlenmesi, bu düzenlemenin 2. maddeden ayrı bir madde olduğu anlamına gelmez.

Sonuç olarak, 5172 sayılı Kanunun 2. maddesiyle 3717 sayılı kanunun 2. maddesinden sonra gelmek üzere eklenen 2/A maddesiyle getirilen adli personele fazla çalışma ücreti ödenmesi yönündeki düzenleme de 3717 sayılı yasanın 2. maddesinin son fıkrasındaki hükümlere tabi olduğundan, anılan hüküm gereğince ödenen fazla çalışma ücretinin gelir vergisine tabi tutulmasında yasal ve hukuki isabet bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, DAVANIN KABULÜNE, uyuşmazlık konusu 19.04.2005 tarih ve 1625 sayılı işlemin italine, 2005/Mart ayında davacılardan kesilen Gelir Vergilerinin kaldırılarak davacılara İADESİNE, aşağıda dökümü yapılan 19.10 YTL yargılama giderinin davalı idarelerden alınarak davacılara verilmesine, kararın tebliğini izleyen güden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 06.05.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Başkan: Hanifi Doğan

Üye: Fikret Deliktaş

Üye: B. Tamer Çiçek

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.


Konuya ilişkin memurlar.net forumunda açılan başlıklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Adliye çalışanlarına verilen fazla mesaiden gelir vergisi kesilemez

Zabıt katibi olarak çalışanlara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber