Güç Mücadelesi Bakalım Ne Olacak?

15 yeni üniversiteye Rektörleri kim atayacak? Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 15 yeni üniversiteye Rektör atanmasında YÖK'ün devre dışı kalması nedeniyle daha önceki kanunu veto etmişti. Ancak vetolu Kanun aynen kabul edildi ve ikinci bir veto etme yetkisi olmadığı için de Cumhurbaşkanınca 16.03.2006 tarihinde onaylandı. Ama Cumhurbaşkanı, 17.03.2006 tarihinde YÖK'ü devre dışı bırakan maddenin iptali için Anayasa mahkemesine başvurdu. Anayasa Mahkemesi ise 22 Mart tarihinde bu davayı esastan görüşmeye karar verdi. Ve, görülen o ki, hükümet bu üniversitelere rektör atayamayacak...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Mart 2006 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Aralık 2005: 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin Kanun meclis Genel Kurulunda kabul edildi.

9 Ocak 2006: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, YÖK devre dışı bırakıldığı için Kanunu veto etti.

1 Mart 2006: Meclis Genel kurulu, vetolu kanunu aynen kabul etti.

16 Mart 2006: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ikinci veto yetkisi olmadığı için Kanunu onayladı.

17 Mart 2006: 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin Kanun Resmi Gazetede yayımlandı.

17 Mart 2006: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yasanın YÖK'ü devre dışı bırakan maddesinin yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

22 Mart 2006: Anayasa Mahkemesi davayı esastan görüşmeye karar verdi.

İŞTE YASANIN TARTIŞILAN GEÇİCİ BİRİNCİ MADDESİ

"Bu Kanunla kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri iki yıl için, Millî Eğitim Bakanı ve Başbakanın önereceği üç isim arasından Cumhurbaşkanınca atanır."

Maddeye göre kurucu rektör atamasında YÖK devre dışıdır. Ancak Rektörlerin atanabilmesi için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına ihtiyaç vardır.

Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yürürlüğü durdurma istemine ilişkin dosyayı 5 günde sonuçlandırmış ve davayı esastan görüşmeye karar vermiştir. Şimdiki süreç şöyle işleyecektir: Anayasa Mahkemesi raportörü bir rapor hazırlayacak. Bu rapor üzerine de Anayasa Mahkemesi üyeleri karar verecektir. Ancak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in istemleri doğrultusunda Kanunun bu hükmünün yürürlüğünün durdurulmasına kesin olarak bakılmaktadır.

AK Parti hükümeti Anayasa mahkemesi kararını vermeden önce 15 kurucu Rektörü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayı ile atayabilirse, Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediği için, bu atamalar geçerli olacaktır. Diğer taraftan, Cumhurbaşkanının kararnameleri imzalamasında süre sınırı yok. Bu nedenle isterse Anayasa Mah.kararına kadar bekletebilir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber