Maliye ile helalleşmeyen işadamı hacca gidemedi

Haber Giriş : 10 Nisan 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Otomobil egzoz aksesuarı üreten şirketin sahibi Cemil Meydan, 2 Ocak'ta eşi ve bir akrabasıyla ilk hac yolculuğu için kutsal topraklara uçacak olmanın heyecanını yaşıyordu.

Uçağa binmeden önce ihram denilen beyaz dikişsiz elbiselerini giydi. Pasaport kontrolünden geçerken kendisi ile eşine yurtdışına çıkış yasağı olduğu söylendi. Pasaportuna el konulan işadamı hemen muhasebecisini aradı. Şirketin alacağına karşılık vergi dairesiyle borcun takası anlamına gelen mahsuplaşma dilekçesi verdiklerini, bunun işlemden çıkmamış olabileceğini öğrendi. Şaşkınlık, kızgınlık ve uçağa yetişebilme telaşıyla üzerinde ihram kıyafeti, ayağında terlikler olduğu halde soluğu Halkalı Vergi Dairesi'nde aldı. Kayıtlarda 42 bin YTL borcu gözüküyordu. İhramlı mükellefin konuşmalarına ve telaşlı haline şahit olan Halkalı Vergi Dairesi Başkanı Ömer Lütfi Özenç, ?Ya hemşehrim hacca gidenler herkesle helalleşir. Sen Maliye ile helalleşmeyi unutmuşsun. Bizimle helalleşmeden nereye gidiyorsun?? dedi. Bu söz gerilimli ortamı bir anda yumuşattı. Vergi dairesi, kısa sürede işlemleri bitirdi. Cemil Meydan ve eşi Güldane Hanım, aynı gün 20.20 uçağıyla Mekke'ye uçtu.

Hac yolculuğuna birkaç saatlik gecikmeyle çıkan Cemil Meydan, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 15 bin Yeni Türk Lirası'nın üzerinde borcu olanlara yurtdışı yasağı koydurduğu mükelleflerden sadece biri. Türkiye'deki vergi gelirinin yüzde 40'ını toplayan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 2005 yılında vergi borçları sebebiyle 20 bin 890 kişiye yurtdışı yasağı koydurdu. Haciz, Maliyecilerin klasik yöntemi olsa da bu yöntemde de bir ilke imza atıldı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, aynı zamanda yarış atı sahibi olan kişilerin şirketlerinden doğan alacağı tahsil etmek için ilk kez hipodromlarda koşan atlara haciz koydurdu. Binlerce yeni liralık yarış atlarının elinden gitmesinden korkanlar borçlarını ödedi, henüz ödemeyenler Maliye'yi her an yarış atı sahibi yapabilir.

Hava limanında pasaportuna el konulan ve vergi dairesi başkanının ?Bizimle helalleşmeden nereye gidiyorsun?? sözü üzerine vergi işlemlerini tamamladıktan sonra hac yolculuğuna çıkabilen Cemil Meydan, işi gereği daha önce yurtdışına çok defa çıktığını belirtiyor. Meydan, yasakla ilk defa hac yolculuğu esnasında karşılaştığını kaydediyor. Yurtdışı çıkış yasağı konulduğuna dair tebligat ise bu olaydan bir hafta sonra kendisi hacdayken Meydan'ın işyerine ulaşmış. Mahsuplaşma dilekçeleri sebebiyle kendisi açısından ödenecek bir borcu olmasa da o sırada vergi dairesi henüz bu işlemi bitirmemiş olduğu için borçlu ve yasaklı duruma düştüğünü ifade ediyor. ?Pasaportuma el konulup ?yasağın var' dediklerinde şaka yapıyorlar zannettim.? diyen Meydan, ?İyi ki günlerden salıydı. Cumartesi ya da pazar olsa ne yapardım?? diye soruyor. Cemil Meydan'ın ?daha kötüsü' diye düşündüğü tatil günü ile başka bir mükellef karşılaştı. Bir süre önce cumartesi günü ülke dışına hareket edecek bir uçağa binmek için İstanbul Atatürk Hava Limanı'nda uçağa binişten önceki son kontrol noktası olan polise pasaportunu uzattı. Ancak 33 bin yeni liralık vergi borcu sebebiyle yasaklı olduğunu öğrendi. Telaşla Maliye teşkilatından bazı yetkilileri devreye sokarak tatil günü olmasına rağmen idarecilerin inisiyatifi ve izniyle borcunu ödemek için Zeytinburnu Vergi Dairesi'ni açtırdı. Borcundan dolayı yasaklı duruma düştüğünü hava limanında öğrenen mükellef, 33 bin yeni liralık borcunu ödediğine dair belgeyi alıp yasağı kaldırıldıktan sonra yurtdışına uçabildi.

Benzer mağduriyetlerin önüne geçmek için İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, mükelleflerin şifreleriyle girerek yurtdışı çıkış yasağı olup olmadığını sorgulayabileceği bir bölümü internetteki web sitesine koymayı planlıyor. Başkanlık, internette yasaklılar sorgu listesi oluşturdu. İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, testi süren internet üzerinden yurtdışı yasağı sorgulama sisteminin önümüzdeki günlerde devreye gireceğini açıkladı.

İstanbul'da 25 yarış atına haciz konuldu

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, bu yıl ilk defa hipodromlarda koşan at sahiplerinin atçılıkla ilgisi olmayan şirketlerine ait vergi borçlarını ödeyip ödemediklerini araştırdı. Türkiye'de 463 yarış atı sahibi mükellefin olduğunu belirleyen başkanlık, bunlardan 127'sinin İstanbul mükellefi olduğunu tespit etti. Hiç koşmamış bir tayı 400 bin YTL'ye alan, koşan milyon yeni liralık atlara sahip 25 mükellefin, toplam 150 bin yeni liralık borçlarını süresi geçtiği halde ödemediği ortaya çıktı. Başkanlık, alacaklarına karşılık borçluların hidopromlarda koşan ünlü atlarına haciz koydurdu. Atların hacizli olduğu, Tarım Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulu'ndaki sicil kayıtlarına şerh olarak düşüldü. Hacizli olduğu için bu atlar Maliye'den izinsiz satılamayacak. Bir Maliye yetkilisi, ?Özel ahır ve bakım gerektirdiği için hacizli atları hacizli otomobiller gibi Güneşli'deki depoya çekemedik. Ama şu anda bizim açımızdan hacizli atların hacizli otomobilden farkı yok. İstersek bir ahıra çekebiliriz.? diyor. Yetkililer 25 mükelleften 12'sinin, borcunu ödeyerek atı üzerindeki haczi kaldırdığını; ancak 13 mükellef borcunu ödemediği için atlarının hacizli olduğu bilgisini veriyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber