TSK'da Çalışan Mühendislerin (Tüm memurların) Sorunları

TSK'da çalışan mühendislerin sosyal, ekonomik, iş güvenliği ve sorumluluk anlayışı ile bilimsel ve teknik çalışmalarının çeşitli nedenlerle amacına ulaşamadığı ve hatta yeteri derecede gelişme gösteremediği; bazı alanlarda ise gerileme gösterdiğini müşahade ed,lmektedir. Müşahade edilmekte olan ve aşağıda maddeler halinde belirtilen hususlar ile çözüme yönelik önerilerin hayata geçirilmesi, çalışanların moral ve motivasyonunu arttıracak, Kuruma olan aidiyet duygusunu pekişterecek ve personelden en üst düzeyde çalışma verimi alınabilecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Nisan 2006 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Forum kategorisi: MSB ve TSK'de çalışan sivil personel

1. Ordu evleri ve dinlenme tesislerinden faydalanma: Bilindiği üzere tüm Bakanlıklar nezdinde çalışan personel hizmet verdiği Bakanlığın sosyal tesislerinden faydalanmaktadır. Sadece TSK'da çalışan Devlet Memurları bu sosyal olanaklardan faydalanamamaktadır. (Ordu evleri ve kamplarından ilk aşamada Devlet memurlarına % 5-10 oranında kontenjan ayrılması. Bu kontenjanların ise eğitim derecesine göre subay ve astsubay kısımlarından faydalandırılması şeklinde olabilir)

2. Lojmanlardan yeteri kadar kontenjan ayrılması: Bu anlamda halen faydalanmakta olduğumuz kontenjan yüzdesinin 5' ten 10'a çıkarılması.

3. Yüksek eğitime (Yük.Müh. Mühendis vb.) sahip personelin yetkilendirilmesi: 1'inci derecenin 4'üncü kademesindeki Yük.Müh./Müh. unvanına sahip bir mühendis devlet memuru 25 yıl ve daha yukarı hizmet süresi boyunca hiçbir yetki almadığı gibi 25 yıl süresince deniz mesaha çalışmalarına katılmaktadır (Subay, Astsubay belli bir rütbeden veya hizmetten sonra nöbet tutmamakta, deniz mesaha çalışmalarına katılmamaktadır). Mühendislik memuriyeti boyunca şef, amir gibi unvanlarda bulunmamaktadır. Yeni başlayan bir personel ile kıdemli personelin aralarında yetki ve sorumluluk farklarının bulunmaması uygulamada çeşitli aksaklık ve uyumsuzluklara yol açmaktadır. Bu durum çalışma performansını olumsuz yönde etkileyen en büyük faktörlerden biridir.

4. Araştırma gemilerinde görev yapan teknik personelin yıpranma alması: Yılda ortalama 2 ay (20 yıl da 1200 gün) deniz hizmetlerinde bulunduğumuz halde deniz tazminatı (aylık olarak maaşlara deniz görevi nezdinde ek ödeme yapılmalı veya izin verilmelidir) alamamakta ve emeklilikte yıpranma payından yararlanamamaktayız. Bu anlamda ciddi bir kayıp ile karşı karşıya kalmaktayız. Konu ile ilgili mağduriyetimizin giderilmesi hususunun dikkate alınması önem arz etmektedir.

5. Deniz/Arazi çalışmalarındaki olanakların iyileştirilmesi: Deniz çalışmalarında gemideki görevlendirmelerde (20 yılda yaklaşık 1250 gün) iaşe ve ibadelerde sıkıntılar yaşanmaktadır. Tüm teknik personelin eşit görev anlayışı olmalıdır. (biri 120 gün diğeri 10 gün mesaha görevine gitmesi halinde personel arasında güvensizlik ve dengesizlikler yaratılabilir. Emniyetsiz çalışma ortamları, kötü kamara, yemek salonlarındaki davranış biçimleri çalışmayı yapan mühendisin çalışmasının bilim adına değil sanki operatör olarak kullanılmakta olduğu izlenimini vermekte ve bu durum personeli hem sosyal hem de ruhsal olarak kötü yönde etkilemektedir.

6. Teknik ve bilimsel çalışmalar yapan uzman personelin araştırma ve geliştirme faaliyetlerine katkı sağlamak yerine çeşitli engellerle karşılaştığı görülmektedir (Araştırma, geliştirme olmalı ve mühendislik kavramların yazılması, kalıplaşmış yapıdan ziyade içeriği gerçek verilerle kanıtlanmış yorumlar esas alınmalıdır, Planlama yapılırken nasıl,niçin,neden yapıldığı hususunda bilgi ve yetki verilmeli).

7. Sivil personellin tayin ve nakil haklarının geliştirilmesi: Personel, tayin ve başka kurumlara nakil konularında sıkıntılar yaşamaktadır. Personel istediği kuruma gidememktedir.

8. Personelin mesleğinde ilerlemesi, bilgi ve becerisinin artırabilmesi (seminerlere ve kurslara katılmak, mesleki toplantı ve konferansları takip etmek, söz sahibi olmak, meslek kuruluşlarında aktif görev almak, ulusal ve uluslararası toplantı ve seminerlere katılma ve söz sahibi olmak vb.) hususunda yeterli izinlerin verilmemesi ile kısıtlamalar yapılmaktadır. Kurum içinde gelen giden yazılar belirli kişiler yada konusunda uzman olmayan şahıslar tarafında değerlendiriliyor veya tek imza ile gönderiliyor. Buda mesleki ahlaka uygun değildir ve rahatsızlık yaratmaktadır.

9. TSK da görevli tüm memurların 2 yılda bir periyodik muayeneden geçirilmesi; Sağlık hususunda subay ve astsubaylara uygulanan sağlık hizmetleri sivil devlet memuru personeline aynı şekilde uygulanmamaktadır. Devlet memuru statüsünde çalışan personele en az 2 yılda bir sağlık taraması yapılmalı ve uygulamadaki bu aksaklıkların giderilmesi sağlanmalıdır.

10. Mühendis personel, kullandığı sistemlerin donanım ve yazılımları hakkında yurt içi ve yurt dışında gerekli eğitimi almamaktadır. Bu eksiklik giderilmelidir.

11. Döner Sermaye faaliyetlerinden çalışan personelin pay sağlanması; Diğer kurumlarda görev yapan tüm personelin derecelerine göre döner sermaye çalışmalarından pay aldığı bilinmektedir (Personele ek görevlendirme ile; Danışmanlık, Raporlama, Teşvik ve ödül gibi ödemeler verilebilir. Döner sermaye kanunun 10 ve 14'ncü maddelerinde belirtilen Personel ek görevle çalıştırıldığı taktirde verilecek ek görevle ödeme yapılır).

12. İnternet erişimin sağlanması; Özellikle teknik/uzman kıdemli personele kurum e-mail adresinin sağlanması ile bilimsel ve diğer çevrelerle iletişim konusunda daha sağlıklı adımların atılacağı kanaatindeyim. Herkese bir şifre verilmelidir. Gerekirse ücret alınabilir.

13. Mühendislerin çalışmaları boyunca gerek servislerde ve gerekse çalışma ve dinlenme alanlarında astsubaylardan sonra gelmektedir. Mühendis; ayni zamanda lise mezunu bir astsubayın emrinde çalıştırılmakta ve mühendisin amiri olabilmektedir. Araştırmalarda da ekip komutanı olarak görev yapmaktadır. Bu durum mühendis personelin kendi mesleğini yapamadığı gibi huzursuz ve çeşitli sorunlarla karşı karşıya gelebilmektedir.

Bu amaçla yukarıda arz edilen konuların değerlendirilmesi ve her kesin duyarlı ve bu konuda mücadele edilmelidir.

Haberi yazan: pircanolğu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber