Gelir İdaresi Başkanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliği, İptal Edilebilir!

Gelir İdaresi Başkanlığının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, 5 Mayıs 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak yayımlanan yönetmelik, 28.12.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile önemli değişikliklere uğrayan genel görevde yükselme yönetmeliğine bugüne kadarki en aykırı yönetmeliktir. Yönetmelikte, bazı müdür unvanlı kadrolara yapılacak atamalarda sözlü sınav şartı getirilmiştir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mayıs 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi dairesi başkanı, gelir idaresi grup müdürü, müdür, vergi dairesi müdürü, müdür yardımcısı ve vergi dairesi müdür yardımcısı unvanları görevde yükselme dışında

Tüm kamu kurumlarının görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğe" dayanmaktadır. Bu yönetmeliğin ikinci maddesine göre "müdür ve daha alt görevlere yapılacak" atamalar görevde yükselme mahiyetindedir. Bu konuda 6 istisna getirilmiştir. Getirilen istisnalar şu şekildedir:

"a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 59 uncu maddesinde belirtilen istisnai memurluklara,
b) Mülki İdare Amirliği ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolara,
c) Kanunlar, tüzükler veya yönetmelikler çerçevesinde yardımcılık ya da stajyerlik dönemi sonunda öngörülen yeterlilik sınavı ve/veya tez aşamalarında başarılı olduktan sonra atanabilecek görevlere,
d) Dışişleri Bakanlığı uzmanlıklarına,
e) (Değişik: 21/01/2006 tarihli R.G.) Anayasa Mahkemesi Başkanlığına ait 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi kadrolar, Adalet Bakanlığı icra müdür ve yardımcısı kadroları ile Diyanet İşleri Bakanlığında protokol işlerini yürütmekle görevli şube müdürü kadrosuna,
f) Başmüdür, işletme, müessese, fabrika, kombina ve meydan müdürlüklerine, taşra teşkilatı bölge ve il müdürü ile doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdür kadrolarına ve bunların yardımcılıklarına
yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz"

Genel yönetmeliğin yukarıda yer verilen hükümlerine göre, doğrudan merkeze bağlı taşra kuruluşlarının müdür kadrolarına yapılacak atamalarda yönetmelik hükmü uygulanmamaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığının yönetmeliğinde de "Vergi dairesi başkanı, gelir idaresi grup müdürü, müdür, vergi dairesi müdürü, müdür yardımcısı ve vergi dairesi müdür yardımcısı unvanları"nın görevde yükselme dışında olduğu belirtilmiştir.

Sözlü sınav getirilmiş

Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi dairesi başkanı, gelir idaresi grup müdürü, müdür, vergi dairesi müdürü, müdür yardımcısı ve vergi dairesi müdür yardımcısı unvanlarını görevde yükselme kapsamı dışında tutarken bu unvanlara yapılacak atamalarda yazılı ve sözlü sınav uygulaması da getirmiştir. Oysaki daha önce genel görevde yükselme yönetmeliğine ek madde 4 olarak eklenen sözlü sınav hakkında Danıştay, yürürlüğü durdurma kararı vermişti.

Unvanlara atanma başlıklı 7'nci maddenin son fıkrasında, "(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (ç) bentlerinde sayılan unvanlara atanabilmek için, Başkanlıkça yapılacak yazılı ve sözlü sınav sonucu başarılı olmak şarttır. Bu sınavlar bu Yönetmeliğin beşinci bölümünde yer alan esas ve usuller çerçevesinde yapılır." hükmü yer almakta olup, maddede geçen (b), (c), (ç) bentleri sırasıyla Gelir İdaresi Grup Müdürü, "Müdür, Vergi Dairesi Müdürü" ve "Müdür Yardımcısı, Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı"na atıfta bulunmaktadır.

Bu unavnlara yapılacak atamalarda sözlü sınavın bir sınav olarak tespit edilmiş olması konunun yargıya taşınması halinde sıkıntı oluşturacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber