Hastalıklara karşı yeni silah

Antibiyotikler hastalıkları tedavi etmemeye başlayınca doktorlar yeni arayışlara yöneldi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Ocak 2014 08:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Hastalıklara karşı yeni silah

Uzmanlar, yetişkinlere aşı yaptırmayı daha fazla önermeye başladı.

Daha çok çocuklarda uygulanan bir koruyucu yöntem olan 'aşılama' artık büyüklere de öneriliyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Dr. Önder Ergönül, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiği günümüzde aşının önem kazandığını vurguladı. Prof. Dr. Ergönül, "Neredeyse tüm hastalıklar için aşı çalışması var. Antibiyotikler, yavaş yavaş direnç gelişmesi sonucunda ileride etkisiz olacak. Mikroorganizmalara karşı bağışıklık ve korunma önem kazanıyor. Aşıların etkileri çok net.. Örneğin Hepatit B aşısı. Sigara karşıtlığı sayesinde akciğer kanseri nasıl azalmışsa, Hepatit B aşısının bulunması ile de karaciğer kanseri ciddi ölçüde azaldı. Örneğin hala bu mevsimde bile grip aşısının faydası görülebilir. Tetanoz ve difteri aşıları hayati önem taşır" dedi.

Öğrenci kızamık, berber Hepatit B

Kimler hangi aşıları yaptırmalı. Listesi:

l KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK: Sağlık çalışanları, üniversite öğrencileri, temas riskinin yüksek olduğu uluslararası seyahatlerden önce ve doğurganlık çağında olup kızamıkçığa karşı bağışık olduğu kesin olarak bilinmeyen kadınlar...

l HEPATİT A: Hepatit A'nın endemik olduğu yerlere seyahat edenler; uyuşturucu kullananlar; hastanelerde çocuk servisinde çalışanlar; yuva ve kreş personeli, gündüz yuvaya bırakılan çocuklar; temizlik işçileri ve gıda hazırlama işinde çalışanlar.

l HEPATİT B: Sağlık personeli, hemodiyaliz hastaları, hastalığı nedeniyle sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunda kalanlar, damar içi uyuşturucu kullananlar; çok eşliler, homoseksüeller; kronik karaciğer hastaları, cezaevindekiler, berberler, manikür-pedikür işindekiler, itfaiye ve ilk yardım çalışanları...

l PNÖMOKOK: Kronik hastalıklar (KOAH, bronşektazi, pnömonektomi, kardiyovasküler, böbrek ve karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı), dalağı olmayanlar; beyin-omurilik sıvısı kaçağı olanlar.

l SU ÇİÇEĞİ: Suçiçeği aşısı hastalığı geçirmeyen duyarlı erişkinlere uygulanabilir. Sağlık personeli ve bağışıklığı baskılanmış hastaların aile bireyleri; küçük çocukların öğretmen, eğitici ve bakıcısı olarak çalışanlar; yatılı okul öğrencileri; askerler; doğurganlık çağında ancak gebe olmayan kadınlar.

l MENİNGOKOK: Dalağı alınmış veya olmayan kişiler, bakımevinde kalan çocuklar, askerler ve bu bakteriyle çalışan laboratuvar personeline aşı yapılmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber