MEB, yönetici atamada 1995 yılına dönüyor

MEB, okul yöneticiliklerine yapılacak görevlendirmeleri baştan sona değiştiriyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Şubat 2014 03:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, yönetici atamada 1995 yılına dönüyor

MEB tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca Meclise 6 Şubat tarihinde sevk edilen kanun tasarısı bugüne kadar bir çok defa düzenlenen yönetici atamalarını tekrar düzenlemektedir.

Eğitim Kurumları Yönetici atama yönetmeliği değişiklik tarihleri şu şekildedir: 1993, 27/9/1995, 23/09/1998 ve 15/8/2000, 11/1/2004 ve 4/3/2006, 13/4/2007, 24/4/2008, 13/8/2009, 28/2/2013

Yine yapmış olduğumuz tespitlere göre sınavsız müdür ataması en son 1995 tarihli yönetmelikle yapılmış. 1998 tarihli yönetmelikte dahi, müdürlük için bir değerlendirme sınavı düzenlemesi yer almaktadır.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından hazırlandığını düşündüğümüz bu tasarı bu haliyle, tam 19 yıl öncesine geri dönüşü ifade etmektedir. Üstelik 1995 yılındaki yönetmelikte yüksek lisans ve doktora yapmış olmak, yabancı dile haiz bulunmak sahip olmak gibi şartlara yer verilmişti. Tam 19 yıl sonraki düzenleme ise hiçbir kıstas yer almamaktadır.

Tasarının yasalaşması halinde, bu tasarıya dayanılarak çıkarılacak yönetmelik işte bu nedenden dolayı milattan öncesini ifade etmektedir.

YAPILMAK İSTENENLER

1- Özür grubuna bağlı yer değiştirmelerin yarıl yıl tatili ve yaz tatilinde yapılmasına imkan sağlayan düzenleme kanuna yazılmaktadır.

2- Yöneticilerin performansa göre rotasyonundan vazgeçildi. Yeni düzenlemede sadece hizmet süresine ve isteğe bağlı olarak yer değiştirme yapılacaktır. Bu düzenleme şu unvanları ilgilendirmektedir: İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü, Eğitim Denetmeni, Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı.

3- Okullara müdür ve müdür yardımcısı atamasında yazılı ve sözlü sınavlardan vazgeçiliyor. Tekliflere göre okullara görevlendirmeyi sınav gibi bir uygulama olmaksızın Vali yapacaktır. Vali 4 yıllığına görevlendirme yapacaktır. Süreden önce görevden alma şartları yönetmelikle belirlenecektir. Ayrıca 2013-2014 eğitim öğretim yılının bitiş tarihi itibariyle 4 yıllık süreyi bitirmiş olanların da görevi sona erecektir.

4- Bazı okullara öğretmen ve yönetici atamasını Bakan yapacaktır. Buradaki öğretmen atamasından kasıt ilk defa atama değil, çalışan öğretmenlerin naklen atanmasıdır. O okular şu şekildedir:
- Yurtiçi veya yurtdışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar,
- Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programlan uygulanan okul ve kurumlar ile
- Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlar..

ESKİ HÜKÜMLER

Madde 37 - (1) 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunun eki cetvellerde sayılanlar dışında kalan memurların atamaları Bakan tarafından yapılır.

(2) Bakan, gerekli gördüğü hallerde atama yetkisini merkez teşkilatında alt kademelere, illerde valilere devredebilir.

(3) Öğretmenlerin Bakanlıkça belirlenen hizmet bölge veya alanlarında en az üç eğitim öğretim yılı görev yapması esastır. Bunların yer değiştirme suretiyle atamaları her yıl yapılan atama plan ve programları çerçevesinde eğitim öğretim faaliyetlerini etkilemeyecek şekilde sonuçlandırılır. (İptal cümle: Anayasa Mah. 06.02.2013 tarih ve E. 2011/123, K. 2013/26)

(4) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında uyulacak temel ilkeler, özür grupları, hizmet bölgeleri ve alanları, hizmet puanı ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

(5) Özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin hakları saklı kalmak kaydıyla, istekleri halinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenler, bağlı bulundukları il milli eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanır. Bunların atandıkları bu kadrolar aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması halinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanırlar.

(6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması halinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.

(7) İl milli eğitim müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, il eğitim denetmeni, ilçe milli eğitim müdürü, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri şube müdürü, okul ve kurum müdürü ile okul ve kurum müdür başyardımcısı ve yardımcısı olarak görev yapanların yer değiştirmeleri, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak bölge hizmeti ve rotasyon esasına göre yapılır. Bunların yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.(*)(**)

(8) Okul ve kurum müdürleri; yazılı ve/veya sözlü olarak yapılacak okul veya kurum müdürlüğü sınavında başarılı olmak kaydıyla, hizmet süreleri, performans ve yeterlikleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifi üzerine vali tarafından atanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

TASARIDA YER ALANLAR

MADDE 22- 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesinin üçüncü fıkrasının Anayasa Mahkemesince iptal edilen üçüncü cümlesi "Bakanlıkça belirlenen özür gruplarına bağlı yer değiştirmeler ise yarıyıl ve/veya yaz tatillerinde yapılır." şeklinde yeniden düzenlenmiş, yedinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"(7) İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü, Eğitim Denetmeni, Okul ve Kurum Müdürü, Müdür Başyardımcısı ve Müdür Yardımcısı olarak görev yapanların hizmet süresine ve/veya isteğe bağlı yer değiştirmelerine ilişkin usül ve esaslar yönetmelikle belirlenir.

(8) Okul ve Kurum Müdürleri, İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandınlması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usül ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük haklan, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.

(9) Yurtiçi veya yurtdışında, yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlarla veya başka ülkelerle işbirliği anlaşması çerçevesinde kurulan ve ulusal veya uluslararası proje yürüten okul ve kurumlar, Bakan onayı ile proje okulu olarak seçilen ve belirli eğitim reformu ve programlan uygulanan okul ve kurumlar ile Bakan onayıyla doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlanan kurumlara yapılacak öğretmen atamalan ve yönetici görevlendirmeleri Bakan tarafından yapılır.

(10) Öğretim üyeleri ile Bakanlıkta görev yapmakta olan öğretmenlerin dokuzuncu fıkra kapsamındaki kurumlarda atanma ve görevlendirilmelerinde bu Kanun Hükmünde Kararname, 657 sayılı Devlet Memurlan Kanunu ve diğer mevzuatın sınavlar ve atanmaya ilişkin hükümleri uygulanmaz. Dokuzuncu fikra kapsamındaki kurumlara yönetici görevlendirmeleri özlük haklan, atanma ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz.

(11) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar kurumlarının ve kendilerinin muvafakati ile aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer mali ve sosyal hak ve yardımlan kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak Bakanlıkta görevlendirilebilirler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber