MEB'den Yönetici Atama ve Yer Değiştirmeye İlişkin Genelge

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde 04.03.2006 tarihli Resmi Gazetede bazı değişilikler yapılmıştır. MEB, yapılan bu değişikliklere ilişkin olarak "Atama yetkisi", "Duyuru, başvuru ve atama işlemleri", "Yer değiştirme suretiyle atama işlemleri", "Kapatılan eğitim kurumu yöneticilerinin durumu", "Kurum tiplerinin tespiti" ve "Yönetmelik eki formlarının tespiti" başlıklarında olmak üzere beş maddelik bir genelge yayımlamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Mayıs 2006 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GENELGE

2006/ 42

İlgi: Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği.

Bilindiği üzere, ilgi Yönetmeliğin bazı maddelerinde değişiklik yapan yönetmelik, 04.03.2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Uygulamada birliğin sağlanması bakımından Yönetmeliğin değişen hükümleri ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasında yarar görülmüştür.

Eğitim kurumu yöneticilerinin zorunlu ve isteğe bağlı yer değiştirmeleri ile atama işlemlerinin genel olarak Mayıs Haziran Temmuz aylarında yapılacağı, ihtiyaç duyulması halinde bu dönemler dışında da yapılabileceği, atama ve yer değiştirmelerde öncelik sırasının değiştirilemeyeceği ve uygulamaya yönelik hususların Bakanlıkça belirleneceği hükme bağlanmıştır.

Bu çerçevede;

I- ATAMA YETKİSİ

Yönetmeliğin 18 inci maddesinde; doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticileri ile Anadolu lisesi statüsündeki her türlü liseler, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, spor liseleri, yatılı ilköğretim bölge okulları, öğretmen evi ve akşam sanat okulu müdürlerinin Bakanlıkça, bu kurumların müdürleri dışındaki yöneticileri ile diğer eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticilerinin valiliklerce atanacağı hükme bağlanmıştır.

Burada dikkate alınması gereken husus; doğrudan merkeze bağlı eğitim kurumlarıyla atama yetkisi Bakanlığa ait olan eğitim kurumlarının ve doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı statüsünde olan eğitim kurumlarının birbirinden farklı olduğunun bilinmesidir.

Şöyle ki;

Örneğin, Başkent öğretmen evi ve akşam sanat okulu doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı statüsü taşımakta iken, diğer öğretmen evlerinin böyle bir statüsü bulunmamaktadır.

-Anadolu statüsü olan bütün eğitim kurumları atama yetkisi Bakanlıkta olan kurumlar niteliği taşımaktadır.

-Açık lise veya hizmet içi eğitim enstitüleri ise doğrudan merkeze bağlı eğitim kurumu niteliği taşımaktadır.

II- DUYURU BAŞVURU VE ATAMA İŞLEMLERİ

A-MÜDÜR YARDIMCILIĞI İÇİN:

1- Yönetmeliğin 20 inci maddesi kapsamında valiliklerce yapılacak duyuru üzerine;

a) Seçme sınavını kazananlar,

b) Yönetmeliğin 25 inci maddesi gereği yeniden atanma isteğinde bulunanlar,

c) Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi kapsamında bulunup daha önce hiç yöneticilik görevine atanmamış olanlar, sertifikalarının geçerlilik süresi içinde olmak kaydıyla müdür yardımcılığı görevine atanmak isteyenler

başvuruda bulunabileceklerdir.

2- Değerlendirme

Başvuruda bulunan bu adaylar Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden değerlendirilerek en yüksek puanı alan adayın ataması, tercih sırası da dikkate alınarak yapılacaktır.

B-MÜDÜR BAŞYARDIMCILIĞI İÇİN:

1- Yönetmeliğin 21 inci maddesine göre en az bir yıl süreyle yöneticilik yapmış olmak kaydıyla, o ilde fiilen görev yapan yöneticilerden valilikçe yapılan duyuruda belirtilen esaslar çerçevesinde başvuruda bulunan adaylar arasından atama yapılacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre;

a) Müdür başyardımcılığı boşalan eğitim kurumları için valiliklerce il genelinde duyuru yapılacaktır.

b) Adaylar, atanmak istediği eğitim kurumunu duyurulan eğitim kurumları arasından belirleyerek başvuracaktır.

c) Başvuran adayların listeleri müdür başyardımcılığı boş olan eğitim kurumu müdürlüklerine gönderilecektir.

d) Eğitim kurumu müdürleri başvuran adaylar arasından belirleyecekleri uygun adayı millî eğitim müdürlüğüne teklif edeceklerdir.

2- Atama işlemi eğitim kurumlarından gelen tekliflerin millî eğitim müdürünün uygun görüşüne bağlı olarak valilik makamının onayı ile gerçekleştirilecektir.

C-MÜDÜRLÜK İÇİN:

Yönetmeliğin 22 inci maddesine göre, atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine

atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde, atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde yapılacak duyurular üzerine;

1-Bu Yönetmeliğin 7 nci ve 8 inci maddelerinde belirtilen şartları taşıyanlar arasından,

a) Düzey belirleme sınavına katılmış olan müdür yardımcıları ve müdür başyardımcıları,

b) Bu Yönetmeliğin Geçici 2 inci maddesi kapsamında bulunan adaylar,

en fazla üç eğitim kurumu müdürlüğüne Ek-1 Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklere başvuruda bulunabileceklerdir.

2- Atama yetkisi valiliklerde bulunanlar İl Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonunca Düzey Belirleme Sınavı ya da bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanacaklar bakımından en yüksek puan alan beş aday (beşinci adayla aynı puanda birden fazla aday bulunması halinde bu adaylar da dâhil) sözlü sınava alınacaklardır.

3- Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar il millî eğitim müdürlüklerince yine Düzey Belirleme Sınavı ya da bu Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre atanacaklar bakımından en yüksek puan alan beş aday (beşinci adayla aynı puanda birden fazla aday bulunması halinde bu adaylar da dâhil) sözlü sınava alınmak üzere değerlendirmeye esas belgeleri eklenmek suretiyle eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlüğe gönderilecektir. Bu adaylar Merkez Değerlendirme ve Sözlü Sınav Komisyonunca sözlü sınava alınacaklardır.

4- İlgili komisyonlarca sözlü sınava alınan adayların bu sınavdan aldıkları puanın %30'u, Ek-2 deki Yönetici Değerlendirme Formunun ?A-Değerlendirme? bölümü üzerinden yapılacak değerlendirmeler sonucunda aldıkları puanın %20' si ile Düzey Belirleme veya Geçici 2 nci maddeye göre atanacaklar bakımından Değerlendirme Sınavında aldıkları puanın %50'si dikkate alınarak her kurum için en yüksek puan alan aday belirlenecektir.

5-En yüksek puan alarak atamaya yetkili makama sunulan bu adayın ataması, tercih sırası da dikkate alınmak suretiyle yapılacaktır.

6- Adayların tercihte bulunduğu eğitim kurumlarının her birinde birinci sırada bulunmaları halinde ilk tercihine atanacaklardır. Birinci tercihine atanamamaları durumunda ise tercih ettikleri diğer iki eğitim kurumu için aynı şekilde yeniden değerlendirilmeye devam edilecektir.

Adayların tercih ettikleri eğitim kurumlarından her birinde birinci sırada olmaları durumunda ise ilk tercihlerine atamaları yapılacaktır. Diğer iki tercihi için almış oldukları puana göre sıradaki adaylar değerlendirilecektir.

Yönetmeliğin 6. Maddesinde sayılan yönetim kademelerinde, eğitim kurumu müdür başyardımcılığı ile (C) tipi eğitim kurumu müdürlüğü aynı kademede yer almış olmakla birlikte müdür başyardımcıları ilk defa müdür unvanı alacaklarından düzey belirleme sınavına girmek zorundadır. Yönetmeliğin 7 inci maddesinin ikinci fıkrasında yönetim kademelerinde geçmiş sayılan diğer görevler arasında yer alan kurucu müdürlük ve müdür yetkili öğretmenlikte geçen süreler ikinci kademe yöneticilikte geçmiş sayılmakla beraber bunlar müdür unvanı taşıdıklarından düzey belirleme sınavına girmelerine gerek kalmaksızın 8 inci maddedeki özel şartlar dâhilinde Yönetmeliğin 25 inci maddesinin 3 üncü fıkrası kapsamında atanabileceklerdir.

Ancak, kurucu müdür olarak daha önce görev yapmış olanlar ile halen bu görevi yürütmekte olanların, bu görevlerine bağlı sürelerin ikinci kademe yöneticilikte geçmiş sayılabilmesi için, Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde yer alan ?kurucu müdür? tanımından hareketle; bu eğitim kurumunun eğitim öğretime açıldığı/açılacağı süreye kadar bu görevi yürütmüş olma şartı aranacaktır.

D-STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ OLAN EĞİTİM KURUMU YÖNETİCİLİKLERİNE ATAMA

a) Birleştirilme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine, birleştirilen eğitim kurumu yöneticilerinden EK-2 Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonucuna göre en yüksek puanı olan yöneticilerin ataması yapılabilecektir.

b) Dönüştürülme yoluyla oluşan eğitim kurumu yöneticiliklerine önceki eğitim kurumu yöneticilerinin norm kadro imkânları ölçüsünde atamaları yapılabilecektir.

Bu kapsamda atanamayan yöneticiler hakkında ise Yönetmeliğin 28 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre işlem yapılacaktır.

E-DOĞRUDAN MERKEZE BAĞLI EĞİTİM KURUMLARI İLE ÖĞRETMEN EVİ VE AKŞAM SANAT OKULU YÖNETİCİLİKLERİNE ATAMA

Doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticilikleri ile öğretmen evi ve akşam sanat okulları müdürlüklerine atamalar Personel Genel Müdürlüğünce yapılacaktır. Bunlardan Öğretmen evi ve akşam sanat okulu (ASO) müdürlüklerine müdür yardımcıları ile halen müdür olarak görev yapanlar ve daha önce görev yapmış olanlar arasından Öğretmene Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığınca teklif edilecek adayın Personel Genel Müdürlüğünce ataması yapılacaktır.

Öğretmen evi ve Akşam Sanat Okulu müdür yardımcılıklarına ise diğer eğitim kurumlarına müdür yardımcısı atamaya ilişkin usul uygulanacaktır.

F- ADAY BULUNULAMAYAN EĞİTİM KURUMU YÖNETİCİLİKLERİNE ATAMA

Yöneticilikleri boş olan ve Yönetmeliğin Ek-2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendi kapsamında yapılacak birinci duyuruda aday bulunamayan eğitim kurumu yöneticilikleri için bu eğitim kurumlarıyla sınırlı olmak kaydıyla ikinci bir duyuru yapılacaktır. İkinci duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde müdür ve müdür yardımcılıklarına sınav kazanma şartı aranmadan atamaya yetkili makamca atama yapılabilecektir. Ancak, bu eğitim kurumlarına müdür olarak atanacaklar bakımından öncelikle 8 inci maddede aranan şartları taşıyanlar arasından atama yapılacaktır.

Atama yetkisi Bakanlığa ait eğitim kurumu yöneticiliklerine ikinci duyuru sonucunda da aday bulunamaması halinde, eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlük tarafından ilgili valilikle yapılacak koordine sonucu aday bildirilmesi sağlanacaktır.

H-YENİDEN ATAMA

Daha önce yöneticilik görevinde bulunmuş olanlar, gerekli şartları taşımaları kaydıyla yapılacak duyurular üzerine, başvuruların en son tarihi itibariyle yöneticilik görevinden ayrıldıkları tarihten en az bir yıl sonra olmak üzere ayrıldıkları veya daha alt kademedeki yöneticilik görevlerine tekrar atanmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir.

Ancak, yöneticilik görevinden ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu çalışma yükümlülüğü, özür ve isteğe bağlı yer değiştirme suretiyle bir başka ile atanmaları nedeniyle ayrılmak durumunda kalanlar bakımından bir yıl bekleme şartı aranmaz.

Örneğin; müdür yardımcısı olarak ayrılan bir yönetici herhangi bir tipteki eğitim kurumuna yine müdür yardımcısı olarak, müdür başyardımcısı olarak ayrılan bir yönetici yine herhangi bir tipteki müdür yardımcılığına ya da 21 inci maddedeki esaslar çerçevesinde müdür başyardımcılığına atanabilecektir.

Müdürlük görevinden ayrılan bir yönetici ise ayrılmış olduğu kademedeki müdürlük ya da daha alt kademedeki yönetim görevine dönebilecektir.

Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bulunanların, bu madde kapsamında yapmış sayıldıkları yöneticiliklere 25 inci maddenin üçüncü fıkrası çerçevesinde atamaları yapılabilecektir.

Örneğin; öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak şartıyla şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde bulunmuş olanlar (A) tipi eğitim kurumuna müdür olarak atanabileceklerdir.

Yeniden atanma isteğinde bulunan yönetici adayları, en fazla üç eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bulunanlar, aranan diğer şartları taşımaları kaydıyla valiliklerce bulundukları ilde veya Bakanlıkça ülke genelinde yapılacak duyurular üzerine başvuruda bulunabileceklerdir. Bunlardan merkez teşkilatındaki bir kadroda görev yapmakta olanlar Ankara Valiliğince yapılacak duyurular üzerine görevli olduğu kurum aracılığıyla Ankara Valiliğine, Bakanlıkça ülke genelinde yapılacak duyurular üzerine ise ülke genelinde atanmak üzere görev yapmakta oldukları kurum aracılığıyla atanmak istedikleri eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlüğe başvuruda bulunabileceklerdir.

III- YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMA İŞLEMLERİ

A- İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER

Eğitim kurumu yöneticileri yapılacak duyurular üzerine;

1- a) Bulunduğu eğitim kurumunda 3 yıllık süreyi dolduran eğitim kurumu müdürleri atama yetkisi valilikte bulunan eğitim kurumları bakımından il içinde, atama yetkisi Bakanlıkta bulunanlar bakımından il içinde ya da il dışında aynı tipteki eğitim kurumları ile Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen süre şartını taşımaları kaydıyla daha üst tipteki eğitim kurumlarına yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabileceklerdir.

b) Bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl çalışmış olan müdür başyardımcıları il içinde durumlarına uygun eğitim kurumu müdür başyardımcılığına atanma isteğinde bulunabileceklerdir. Ancak, atanmak istedikleri eğitim kurumu müdürlerince teklif edilmeleri şartı aranacaktır.

c) Bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl çalışmış olan müdür yardımcıları ve müdür başyardımcıları il içinde durumlarına uygun eğitim kurumu müdür yardımcılığına yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabileceklerdir.

2- Yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunan yöneticiler, en fazla üç eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

3- Yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunan yöneticilerin atamaları, Yönetmelik eki EK-4'deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu üzerinden ilgili komisyonca yapılacak değerlendirmeye göre tercihleri doğrultusunda yapılacaktır.

4- Yöneticilerin yer değiştirmeye ilişkin esas puanları; öğretmenlik görevi süresince edinmiş oldukları hizmet puanlarına, EK-4'deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer

Değiştirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeye göre belirlenecek puanları eklenmek suretiyle belirlenecektir.

5- Yer değiştirme suretiyle atamalarda yöneticiler istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumlarına da atanabileceklerdir.

B- ZORUNLU YER DEĞİŞTİRMELER

1- Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde; eğitim kurumu müdürlerinden bulundukları eğitim kurumunda 5 yıllık çalışma süresini duyuruda belirtilen başvuru tarihinin son günü itibariyle tamamlayanların görev yerleri il genelinde aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde, tercihleri dikkate alınmak suretiyle puan üstünlüğü esasına göre belirlenerek değiştirilecektir.

2- Zorunlu yer değiştirmeye tabi eğitim kurumu müdürleri duyurusu yapılan eğitim kurumları arasından üç tercihte bulunabileceklerdir. Ancak tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerleri atama yetkisine bağlı olarak valiliklerce veya Bakanlıkça belirlenecek aynı tipteki eğitim kurumları olacak şekilde değiştirilecektir.

3- Bu kapsamda yer değiştirecek eğitim kurumu müdürleri daha alt tipteki eğitim kurumu tercihinde de bulunabileceklerdir.

4- Zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulacakların yer değiştirmeye esas puanları öğretmenlik görevi süresince edinmiş oldukları hizmet puanlarına EK-4'deki Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Yer Değiştirme Formu üzerinden ilgili komisyonlarca yapılacak değerlendirmeye göre belirlenecek puanlarına eklenmek suretiyle belirlenecektir.

5- Her yıl yer değiştirme döneminde Bakanlıkça ve valiliklerce zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulacak eğitim kurumu müdürlerinin görev yaptıkları eğitim kurumları da dâhil olmak üzere, müdürlüğü açık eğitim kurumları il genelinde duyurulacaktır.

6- Bulundukları eğitim kurumunda 5 yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan il genelinde görev yapmakta oldukları eğitim kurumunun niteliğine ve durumlarına uygun atanabilecekleri eğitim kurumu bulunmayanlar bakımından 5 yıllık süre ilgili valiliğin teklifi ve eğitim kurumunun bağlı bulunduğu genel müdürlüğün uygun görmesine bağlı olarak en fazla 8 yıla kadar uzatılabilecektir.

Örneğin; il genelinde branşı itibariyle yer değiştirebileceği eğitim kurumlarında atamaya esas alanı ya da aylık karşılığı okutabileceği ders bulunmamasına bağlı olarak yer değiştirme suretiyle atanacağı eğitim kurumunda boş müdürlük kadrosu oluşuncaya kadar 8 yılı geçmemek üzere yer değiştirme suretiyle yapılacak olan atamaları ertelenebilecektir.

7- Ataması bu şekilde ertelenenlere ilişkin işlemlerin takibi ilgili valiliklerce yapılacaktır.

IV-KAPATILAN EĞİTİM KURUMU YÖNETİCİLERİNİN DURUMU

Görev yapmakta oldukları eğitim kurumları herhangi bir nedenle kapatılanların istekleri de dikkate alınarak, başkaca bir şart aranmaksızın durumlarına uygun aynı tipteki ya da Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen süre şartını taşımaları kaydıyla bir üst tipteki eğitim kurumu yöneticiliklerine öncelikle atamaları yapılacaktır.

V-KURUM TİPLERİNİN TESPİTİ

Yönetmeliğin 30 uncu maddesindeki kurum tiplerinin tespitine esas kriterler yeniden belirlendiğinden, bu kriterler esas alınarak eğitim kurumlarının tiplerinin yeniden belirlenmesi gerekmektedir. Eğitim kurumu yöneticiliklerine atamaya esas atama dönemleri de dikkate alınarak kurum tiplerinin tespitine ilişkin iş ve işlemler bir an önce sonuçlandırılacaktır.

VI-YÖNETMELİK EKİ FORMLARIN DOLDURULMASI

1- Yönetmelik eki EK-1 Yöneticilik İstek Formu yönetici adayları tarafından doldurulduğundan, formda da belirtildiği üzere buradaki bilgilerin tam ve doğruluğundan adaylar sorumlu olacaktır.

2- Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formunun doldurulmasına ilişkin dikkate alınacak hususlar;

a) Formun ?Eğitimi? bilgi başlıklı bölümünde görmüş olduğu yüksek öğrenimin her yılı için karşısında belirtilen puan değerinin verileceği öngörülmüştür. Bu bölümde birden fazla yüksek öğrenim görmüş olanların yüksek öğrenimlerinden en uzun süreli olanı dikkate alınacaktır. Örneğin; iki yıllık ön lisans mezunu olanların ayrıca lisans programını bitirmiş olmaları durumunda sadece lisans mezuniyeti için puan verilecektir.

b) ?Eserler, Ödüller, Sicil? bilgi başlıklı bölümünde almış oldukları cezaların puanlanmasında 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesindeki cezaların yanında 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun kapsamında verilen cezalar da dikkate alınacaktır.

Aynı bölümde yer alan ?Yayınlanmış Eserleri? bilgi başlığında adayların kendi adına yayınlanmış şiir, roman, hikâye vb. eserleri ile Millî Eğitim Bakanlığınca tavsiye edilen ders kitabı, eser ve araçlar değerlendirilecektir.

c) ?Hizmeti? bilgi başlıklı bölümün ?Yönetici alanında katılmış olduğu hizmet içi eğitim kursu? bilgi başlığında, adayların yönetim alanında kursiyer ya da öğretim görevlisi olarak katıldığı hizmet içi eğitim kursunun en fazla 3 adedi puanlamaya alınacaktır.

d) Formun ?B-Ek Puanlama? bölümünde adayların atanmak istediği okul/kuruma branşı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olanlar bakımından 10 puan verilmesi öngörülmektedir. Bu bölümde ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar bakımından atölye, laboratuar veya meslek dersleri öğretmeni olanlara ilaveten 10 puan daha verilecektir.

Örneğin; bir fizik öğretmeni, bir ilköğretim okuluna atanmak istemesi halinde branşı itibariyle bu okula atanabilecek nitelikte olmadığından bu öğretmene B bölümünde yer alan ek puan verilmeyecektir. Fen bilgisi öğretmeninin bir liseye yönetici olarak atanmak istemesi halinde de aynı yaklaşım uygulanacaktır. Ya da bir endüstri meslek lisesine atölye, laboratuar veya meslek dersi olan bir öğretmenin yönetici olarak atanmak istemesi ve branşı itibariyle bu okula atanabilecek nitelikte olması halinde hem ek puan verilecek, hem de atölye, laboratuar ve meslek dersi öğretmeni olması nedeniyle ayrıca 10 puan verilecektir.

3) EK-3 Kurum Tipleri Tespit Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda öğretmen evi ve akşam sanat okullarının tiplerinin belirlenmesinde formun sadece 22 nci satırında yer alan bilgi başlıkları dikkate alınacaktır. Aynı formun 14 üncü sırasında yer alan ?Isıtma Durumu? bilgi başlığında klimalı kurumlar bakımından kaloriferli bilgi başlığındaki puan verilecektir.

Ayrıca, EK-3 Kurum Tipleri Tespit Formunun 12 nci sırasında yer alan aynı yönetime bağlı örgün ve yaygın eğitim kurum sayısının her biri için öngörülen puan; aynı yönetime bağlı birden fazla eğitim kurumu olması halinde söz konusu olacağından, bu konumda olmayan eğitim kurumları için puan verilmeyecektir.

Örneğin; bir ilköğretim okulu müdürlüğüne aynı zamanda başka bir eğitim kurumunun bağlı olması söz konusu olmadığından bu eğitim kurumu için bu bölümde öngörülen puan verilmeyecektir.

4) Ek-4 Eğitim Kurumları Yöneticilerin Yer Değiştirme Formunun ?Ödüller, sicil? bilgi başlığında adayların yer değiştirmeye esas süreler içinde almış olduğu ödül, ceza ve sicil durumları dikkate alınacaktır. Aynı formun ?Hizmeti? bilgi başlığında 6 aydan fazla süreler tama tamamlanacak, bu süreden az süreler değerlendirmeye alınmayacaktır.

5) Formların doldurulması sırasında formla ilgili dipnotlar mutlaka dikkate alınacaktır.

VII- DİĞER HUSUSLAR

1) Yönetmeliğin Ek 2 nci maddesinde yöneticilerin atama ve yer değiştirme işlemlerinin maddede belirtilen sıralama esas alınarak gerçekleştirileceği ve bu sıralamadaki önceliğin değiştirilemeyeceği hükme bağlanmıştır. Ancak, Yönetmeliğin 20 nci maddesinde müdür yardımcılığı için yapılacak duyuruda seçme sınavını kazanan adaylar ile yeniden atanacaklar ve Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre müdür yardımcılığına atanmak isteyenlerin başvurularının ve değerlendirilmelerinin birlikte yapılması öngörüldüğünden, müdür yardımcılığı atamalarında öncelikle isteğe bağlı yer değiştirmelerin yapılması bundan sonra seçme sınavını kazanan adaylar ile yeniden atanacaklar ve Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesine göre müdür yardımcılığına atanmak isteyenlerin birlikte değerlendirilmesi sonucu atamalarının yapılması gerekecektir.

2) Yöneticilerin zorunlu yer değiştirmeye esas bulunduğu eğitim kurumunda çalışılması gereken 5 yıllık sürenin hesaplanmasında dönüşen ya da birleşen eğitim kurumu müdürleri bakımından dönüşme ya da birleşme öncesindeki süreleri de dikkate alınacaktır. Bulunduğu eğitim kurumundan bir başka eğitim kurumuna isteği dışında ataması yapılanlardan idari yargıya başvurmaları sonucunda önceki görev yerine iade edilenlerin ise 5 yılın hesabında önceki görev yerindeki hizmet süreleri de dikkate alınacaktır.

3) Yönetmelikte yapılan değişiklik çerçevesinde kurum tiplerinin yeniden belirlenmesine bağlı olarak yeni kurum tipinin bir alt ya da bir üst olarak değişmesi durumunda, eğitim kurumu müdürleri görevlerine devam edecek ancak, kurumu bir alt tip olarak belirlenen eğitim kurumu müdürleri bu kurumda yer değiştirmeye esas 3 yıllık süreyi doldurması kaydıyla önceki kurumun tipindeki bir eğitim kurumuna yapılacak duyurular üzerine yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabilecektir.

4) Aday bulunmayan eğitim kurumları bakımından yapılacak iki duyuru, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçerli olacağından, eğitim kurumları bakımından Yönetmelik değişikliğinden önce yapılan duyurular bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

5) Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 04/03/2006 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu Yönetmelikte zorunlu çalışma yükümlülüğünün özür durumuna bağlı olarak daha önce belirli sürelerde ertelenmesi öngörülmüşken, bu Yönetmelikte özrün devam ettiği sürece belirli bir süre kaydı aranmaksızın ertelenmesi öngörüldüğünden yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar arasında yer alan zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki kurum yöneticiliklerine atanacaklar için

ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış ya da bu yükümlülükten muaf sayılmış olmak şartı zorunlu çalışma yükümlülüğü en az 3 yıl süreyle ertelenmiş olanlar bakımından aranmayacaktır.

6) Bu Yönetmelikle yapılan yeni düzenlemeye göre eğitim kurumu müdürlüğüne atama ve yer değiştirme başvurularının değerlendirilmesi kurumun bağlı bulunduğu genel müdürlüklerce oluşturulacak komisyonlarca değerlendirileceğinden, değerlendirme sürecinde aksamalara ve koordine etme güçlüğü nedeniyle aynı genel müdürlüğe bağlı okulların tercih edilmesinde yarar görülmektedir.

Gereğinin buna göre yapılması hususunda bilgilerinizi rica ederim.

Millî Eğitim Bakanı

Hüseyin ÇELİK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber