Sezer'in veto ettiği sosyal güvenliğe Dünya Bankası 500 milyon dolar veriyor

Haber Giriş : 19 Mayıs 2006 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Bankası, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bazı maddelerini veto ettiği sosyal güvenlik reformuna 500 milyon dolarlık krediyle destek olmaya hazırlanıyor. Kredi ile ilgili nihai karar 29 Haziran'da Dünya Bankası İcra Kurulu toplantısında verilecek.

Krediyle başlatılacak proje çerçevesinde makro-ekonomik yapının etkinleştirilmesi, sosyal güvenlik, sağlık sigortası ve sosyal yardım konularını içeren sosyal koruma sisteminin reforme edilmesi, kamu mali yönetim ve bütçe reformlarının devamlılığının sağlanması ile kamu sektörü yönetiminin geliştirilmesi konularında destek sağlanması amaçlanıyor. "Kamu Sektörü Gelişim Politikası Projesi" başlığı altında kredi ile birlikte uygulanmaya başlanacak proje dokümanında, Türkiye'nin sosyal güvenlik reformunda başarılı olmasının, Avrupa Birliği'nin (AB) katılım öncesi mali desteğinden daha fazla yararlanmasının önünü açacağı belirtildi.

4 ana çerçeve belirlendi

Buna göre proje ile 4 ana eylem çerçevesinde sosyal güvenlik reformunun devamlılığı sağlanacak. Projeyle öncelikle sosyal güvenlik reformunun temelini oluşturan ve 2001 krizi sonrasında hayata geçirilen makro-ekonomik çatının devamlılığı sağlanacak. Böylece 2002 yılından beri devam eden hızlı büyüme desteklenmiş olacak. Sosyal güvenlik, sağlık sigortası ve sosyal yardım konularını içeren sosyal koruma sistemini reforme etme kapsamında özellikle sağlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Üçüncü olarak kamu mali yönetimi ve bütçe reformlarının kalitesinin yükseltilmesi için kredi kullanılacak. Yani bu amaç çerçevesindeki yapısal reformlara destek verilecek. Son olarak, kamu sektörü yönetimini geliştirme amacı çerçevesinde bölgesel dengesizlikleri azaltma, adem-i merkeziyetçiliği artırma ve yolsuzlukla mücadele için çalışılacak.

Proje dokümanına göre makro-ekonomik çatı sürdürülebilir büyümenin anahtarı olmaya devam edecek. Kamu harcama yönetimiyle yasal düzenlemeler geliştirilmeye devam edilirken sosyal güvenlik sistemini orta vadede sürdürülebilir konuma getirmek, mali düzenlemenin gelişmesine de katkı sağlayacak ve devlete altyapı yatırımlarına para aktarma imkânı tanıyacak. Sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi uzun dönemli borçlar açısından Türkiye'nin kredi notunu da yükseltecek. Reformdaki başarının uzun dönemde Türkiye'deki yoksulluğun azaltılmasında önemli etkisi olacağı proje dokümanında öngörüldü.

Proje reformun devamlılığını sağlayacak

* Proje ile 4 ana eylem çerçevesi çiziliyor.

* Makro ekonomik çatının devamlılığı sağlanacak.

* 2002'den beri süren hızlı büyüme desteklenecek.

* Sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılmaya çalışılacak.

* Kamudaki yapısal reformlara destek verilecek.

* Yolsuzlukla mücadele için çalışılacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber