HSYK krizine 12 formülü

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) teklifiyle Adalet Bakanı tek yetkili konuma gelirken bazı üyelerin izin ve rapor alarak katılmadığı HSYK Genel Kurulu’nun toplanması krizine de nokta konuldu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Şubat 2014 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HSYK krizine 12 formülü

TÜRKER KARAPINAR

17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından gerçekleştirilen ilk HSYK Genel Kurulu toplantısında, hakim ve savcı atamalarını yapan 1. Daire'nin yapısı değiştirilmişti. Operasyonları yürüten savcılar hakkında Adalet Bakanı'nın "olur"u ile soruşturma başladı. Yapısı değiştirilen 1. Daire kararıyla savcılar değişik illere atandı. HSYK Genel Kurulu toplantıya çağrılarak, HSYK Genel Sekreteri ve Teftiş Kurulu Başkanı'nın değiştirilmesi teklif edildi. Kurul üyelerinden bazıları rapor ve izin alınca, 15 olan toplantı yeter sayısına ulaşılamadı ve toplantı iki kez ertelendi. Kurulda başlayan kriz, dondurulan HSYK kanun teklifi, Genel Kurul'a indirilerek aşıldı. Meclis Genel Kurulu'nda yaklaşık 20 saat süren görüşmeler sonrası kabul edilen kanun ile kurulun toplantı karar ve yeter sayısı 15'den 12'ye indirildi. Böylece, 22 üyelik kurulun toplanabilmesi için Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarı, kurulun doğal üyesi olduğundan 10 üyenin katılımı yetecek. Toplantı yeter sayısına bu şekilde ulaşabilecek kurulda, bakan ve müsteşar hariç 5 üyenin oyuyla da kararlar alınabilecek.

Tartışılan 160 üye

Kanun teklifinin Adalet Komisyonu görüşmelerinde Anayasa Mahkemesi'ne yüksek mahkemelerden üye seçiminin belirlenmesinde 6 yıl kıdem şartı getirilmişti. Meclis'te kabul edilen kanunla, 6 yıllık kıdem şartından vazgeçildi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Yargıtay kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyesi seçtiği Mehmet Erten, 9 Şubat'ta yaş haddinden emekliye ayrılmıştı. Yargıtay Genel Kurulu da, 6 yıllık kıdem şartındaki bu belirsizlik nedeniyle Köşk'e aday bildirmemişti. Yargıtay Genel Kurulu'nun, 6 yıl kıdem şartı kaldırıldığından önümüzdeki günlerde seçim yapması bekleniyor. HSYK'nın, 12 Eylül referandumunun ardından 2011'de Yargıtay'a seçtiği 160 üye "cemaat" tartışmalarına neden olmuştu. Kanunla kıdem şartı aranmayacağından 160 üyeye de Anayasa Mahkemesi üyesi olabilme yolu açılmış oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber