İnternet düzenlemesiyle ilgili değişiklik komisyonda

İnternet trafik bilgilerinin mahkeme kararıyla talep edilmesi düzenlemesini de içeren "torba kanun" teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2014 12:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
İnternet düzenlemesiyle ilgili değişiklik komisyonda

İnternet trafik bilgilerinin suç soruşturması ya da kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından temin edilerek verilmesini de içeren "torba kanun" teklifinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Başkanı Recai Berber başkanlığında toplandı. Toplantıya hükümet adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı.

Toplantının başında usul tartışması açan muhalefet milletvekilleri, birbirine ekleme yapılan 3 teklif bulunduğunu söylediler.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, komisyonun gündemindeki AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in teklifinin 12 madde olduğunu, ancak dün akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet düzenlemesini içeren torba kanunu onaylamasının hemen ardından Bilgiç'in teklifine ekleme yapılan yeni bir teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu ifade etti. Kaplan, "Dün gece teklifin hızla yavruladığını ve 8 madde daha eklendiğini gördük" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı'nın dün akşam verdiği 20 maddelik teklifin Meclis'in internet sitesinde yer aldığını anlatan Kaplan, teklifin bugün komisyona nasıl ulaştığını sordu. Kaplan, Komisyon Başkanı Berber'in böyle bir şeyin olamayacağına ilişkin sözlerine, "Meclis'in internet sitesini paralel güç mü yönetiyor" karşılığını verdi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Fındıklı'nın teklifinin verilmesinin üzerinden 48 saat geçmeden komisyonda görüşülemeyeceğini, birleştirilmesi yönünde oylama yapılamayacağını ifade ederek, bunun TBMM İçtüzüğü'ne aykırı olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise TBMM Başkanlığı'na daha önce sunulan bir teklifin aynen alınarak, yeni maddeler eklenmesiyle yeni teklif oluşturulmasının İçtüzüğün dolanılarak ihlal edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

BDP'li Kaplan, internet ve bilişim suçları konusunda 2011 yılında kanun teklifleri verdiğini belirterek, Adalet Komisyonu'nda bulunan o tekliflerin de birleştirilmesi için komisyona getirilmesini istedi.

Berber, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bulunmayan teklifi birleştirme ve getirtme yetkisi olmadığını kaydetti.

Tartışmaların ardından Bilgiç ve arkadaşları, Fındıklı ve arkadaşları ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin dövize endeksli konut kredisi alanlara kolaylık sağlanmasını öngören tekliflerin birleştirilmesi kabul edildi.

Teklifle, internet trafik bilgilerinin temininde değişikliğe gidiliyor. Teklifin yasalaşması halinde, trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması ya da kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı veya erişim sağlayıcıdan alınarak verilecek. Trafik verisi olarak trafik bilgisinden fazla bilgi istenemeyecek.

Bu düzenleme, teklifin yasalaşması halinde 1 Ekim 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek.

- CHP'li Atıcı:

- "Şehir hastanesi ihalelerinde artışa gidilmesi, kanunla ihaleye fesat karıştırmadır"

- MHP'li Kalaycı:

- "Cumhurbaşkanı internet yasasını onaylıyor, aynı saatte iktidar grubu teklif veriyor. Cumhurbaşkanı ile hükümet anlaşmış, yasamaya dayatma yapıyor"

- CHP'li Ayaydın:

- "İstanbul'a 3. havalimanına ilişkin yargıyı devre dışı bırakmaya yönelik düzenleme var"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, torba kanun teklifiyle şehir hastaneleri ihalelerinde miktar artışına gidilmesinin, kanunla ihaleye fesat karıştırmak olduğunu öne sürdü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı internet ile ilgili düzenlemede değişiklikler de içeren "torba kanun" teklifinin geneli üzerindeki görüşmelerde muhalefet milletvekilleri düzenlemelere yönelik eleştirilerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı ile ilgili olumlu ÇED raporunun yürütmesinin mahkeme kararıyla durdurulduğunu anımsattı. Yasa teklifiyle, bu tür yatırımlarda su kaynakları sorununa karşı 5 bakandan oluşan kurul çözümü getirildiğini ifade eden Ayaydın, "Kurul, yatırımlarda yaşanan yeraltı sularıyla ilgili sorunda kamu yararı kararı verecek. Yani yargı kararı yok edilecek" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da şehir hastaneleri yaptırılmasına ilişkin ihale miktarlarının sınırlarında artışa gidildiğini söyledi.

Şehir hastanelerinin toplam 40 milyar liraya yaptırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Atıcı, "Projelerde yüzde 10 artış yapsanız 4 katrilyon lira yapar. Bu, kanunla ihaleye fesat karıştırmadır" dedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün internet ile ilgili düzenlemeyi de içeren kanunu onayladığını anımsatarak, iktidar milletvekillerinin aynı saatte teklif verdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül'ün onaydan sonraki açıklamasına atıfta bulunan Kalaycı, "Cumhurbaşkanı ile hükümet anlaşmış, yasamaya dayatma yapıyorlar" dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Gül'ün yasayı onayladığını ve "Meclis'te bir şeyler yapılacak" dediğini anlattı. Gül'ün Meclis'e "ayar" vermeye çalışmasının tehlikeli olduğunu savunan Kaplan, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın görev ve sorumluluğunun gereğini yapmasını isterdik. Özgürlüklerin sınırlandığına inansaydı veto ederdi. Bu kadar tartışma yaratmazdı. Başbakan'ın savunduğu yasaklar, ertesi gün değiştiriliyor. doğarken ölen kanun işte buna denir" diye konuştu.

Kaplan, Cumhurbaşkanı Gül'ü "twitter"dan takip etmeyi bıraktı.

Teklifin maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber