MİT Teklifi Genel Kurul'da

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, itirazlar nedeniyle geçilemedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2014 18:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
MİT Teklifi Genel Kurul'da

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda başladı.

Genel Kurul'da itirazlar ve usul tartışmalarının ardından teklifin tümü üzerinde görüşmelere geçildi.

Teklif, "Temel kanun" olarak iki bölüm halinde görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu'nda muhalefet milletvekillerinin, MİT'in yapısında değişiklik öngören yasa teklifinin anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddiaları üzerine usül tartışması açıldı

Birleşimi yöneten Başkanvekili Meral Akşener, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın konuya ilişkin başvurusu üzerine Başkanlık Divanı'nın görüşünü açıkladı. Akşener, "Bir tasarı veya teklifin anayasaya aykırı görülmesi halinde gerek komisyonda gerek Genel Kurul'da reddedilmesine olanak tanıyan çok sayıda kural bulunmaktadır. Bu nedenle, teklifin görüşmelerinin başında anayasaya aykırılık iddialarına ilişkin başvurunuzun işleme alınmasının İçtüzük'e uygun olmadığını düşünmekteyim" dedi.

Akşener, bir kanun tasarı ve teklifinin temel kanun olarak değerlendirilmesi hususunda Başkanlığın bir takdir yetkisi bulunmadığını belirterek, teklifin alınan karara uygun olarak görüşmelerinin temel kanun olarak sürdürülmesinin gerektiği kanaatinde olduğunu ve Başkanlığın bu konuda da takdir yetkisi bulunmadığını ifade etti.

Meral Akşener'in açıklamasının ardından Genel Kurul'da, usul tartışması açıldı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 12 Eylül 2010 referandumuna değinerek, "Bu teklifte de benzeri bir şeyi görüyorum. Umarım bir iki sene sonra 'ya biz bu konuda yanlış yapmışız' demezsiniz. Bu yasayı aceleye getirmeyelim, enine boyuna tartışalım" dedi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Meclis'in abesle iştigal edemeyeceğini belirterek, "Varsayılım ki bu teklif Türk bayrağının değiştirilmesine ilişkin bir teklif olsaydı, TBMM ve şimdi zatı aliniz anayasaya aykırılık iddiasını görüştürmeden maddelerine geçecek bir uygulamaya geçecek miydiniz?" diye sordu.

Bal, bu teklifin parlamenter demokratik sisteme aykırı olduğunu iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ikinci defa aynı konu üzerinde usül tartışılması açıldığını belirterek, "Biraz geciktirmekle bir zafer kazanılmıyor. Elbette her şeyin enine boyuna tartışılması gerekir ama aynı konuyu konuştuk" dedi.

Bu teklif yasalaştığı takdirde MİT'e dış operasyon yetkisi verileceğini vurgulayan Canikli, şunları söyledi:

"Bu yetki daha önce yayınlanmayan gizli Bakanlar Kurulu kararlarıyla veriliyordu. Şimdi şeffaf hale getiriyoruz. Bizden önceki dönemlerde dış operasyonlar yapılmadı mı, yapıldı. Nasıl yapıldı? Gizli Bakanlar Kurulu kararlarıyla yapıldı. Biz daha hukuki bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.

Siz diyorsunuz ki 'anayasaya aykırıdır.' Biz diyoruz ki 'değildir.' Anayasaya aykırı olup olmadığına karar verecek olan mercii Anayasa Mahkemesi'dir. Sürekli olarak bütün kanunlar AYM'ye götürülüyor. Bir eleştiri değil, tespit olarak söylüyorum. Ondan sonra da usulüne uygun bir şekilde AYM'ye götürürsünüz."

Usul tartışmasının sonunda Akşener, tutumunda bir değişiklik olmadığını ve teklifin görüşülmesine geçileceğini söyledi.


TBMM Genel Kurulu'nda, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, itirazlar nedeniyle geçilemedi.

Komisyon ve Hükümet'in yerini almasının ardından muhalefet, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle teklifin görüşülmemesini istedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, düzenlemenin yasa tasarısı yerine teklif olarak gelmesini eleştirdi. Hamzaçebi, teklifi MİT'in hazırladığını, milletvekillerinin imzasıyla parlamentoya geldiğini savundu.

Hamzaçebi, anayasaya aykırı düzenlemeleri de içeren bu teklifin, temel yasa olarak gelmesinin de yanlış olduğunu ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teklifin, anayasanın lafzına, ruhuna, Türkiye'nin milli menfaatlerine, temel hak ve özgürlüklere aykırı, korsan bir teklif olduğunu öne sürdü. Vural, teklifin anayasaya aykırı olduğu için görüşülemeyeceğini savundu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "15 maddelik olan bir teklifi temel kanun olarak göstermek ancak Temel'in aklına gelebilir. Parlamenter denetimle ilgili bir düzenlemeyi bu yasaların içine koymadığımız zaman hiç kimsenin güvencesi olmayacaktır ve bu da bu teklifin içinde yoktur" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise teklifin, temel yasa olarak görüşülmesinin son derece doğal olduğunu, temel yasa olarak görüşülmesinde bir engelin bulunmadığını belirtti.

Anayasaya aykırılık iddialarına yanıt veren Canikli, "Komisyon, anayasaya aykırı olup olmadığı noktasında incelemek durumundadır, eğer aykırı görürse ona göre gereğini yapar, görmezse görüşür ve gönderir. Nitekim, görüşmüş ve göndermiştir. Genel Kurul'da anayasaya aykırılık iddiaları nedeniyle her madde için o maddeyle ilgili önerge verilebilir. Tümünün anayasaya aykırı olduğu şeklinde bir önerge verilemez. İçtüzükte böyle bir düzenleme yok" diye konuştu.

Canikli, teklif üzerinde önergelerinin bulunduğunu bildirdi.

-Akşener grup başkanvekilleriyle görüştü

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, bu eleştiri ve talepler üzerine birleşime ara vererek, grup başkanvekilleriyle biraraya geldi.

Birleşimi, yaklaşık yarım saat sonra yeniden açan Akşener, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, teklifin komisyona iade önergesi verdiğini söyledi. Akşener, içtüzük gereği esas komisyon ve hükümet dışında milletvekillerinin, tasarı ve teklifin komisyona geri gönderilmesine yönelik önerge hakkı olmadığını söyledi.

Akşener'in, önergenin işleme alınmayacağını söylemesine Genç itiraz etti, başkanlığın tutumu üzerine usul tartışması açıldı.

Usul üzerinde lehte ve aleyhte konuşmaların ardından Akşener, tutumu üzerinde değişiklik olmadığını belirtti.

Genel Kurul'da daha sonra MHP'nin anayasaya aykırılık önergesi okundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber